Vijesti - S. Silvia Maria od Križa položila doživotne zavjete

 

S. Silvia Maria od Križa položila doživotne zavjete

S. Silvia Maria od Križa položila doživotne zavjete Autor: ika
Objavljeno: 29. 09. 2019 - 19:58

Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić predvodio je u nedjelju 29. rujna svečano euharistijsko slavlje u Samostanu sv. Izabele i sv. Antuna opata, časnih majki bosonogih karmelićanki sv. Tereze od Isusa u Ciudad Realu u Španjolskoj, u povodu polaganja doživotnih zavjeta s. Silvije Marije od Križa.

Karmelićanka s. Silvija Ivančić rođena je u Crikvenici, a studij teologije završila je kao izvrsna studentica na Teologiji u Rijeci. Privremene zavjete s. Silvia dala je 2. listopada 2016. godine na misi koju je također slavio riječki nadbiskup.

U propovijedi mons. Devčić kazao je da je ljudski život poziv kojega nam Bog upućuje. Prvi put to je učinio kada nas je stvorio, ali na njega nismo mogli sami odgovoriti, nego su to učinili naši roditelji. Za ostvarenje Božjih planova u svijetu potrebna je naša suradnja s Gospodinom i zbog toga, svaki put kada mu se ne odazovemo, ostane neostvaren neki njegov plan ili neka želja. S druge strane, znamo također kakve je blagoslovljene i spasonosne posljedice za cijelo čovječanstvo i za sva stvorenja imao Marijin „fiat“, njezin „Neka mi bude po riječi tvojoj“, kojim je anđelu odgovorila na Božji poziv da bude majkom njegova jedinorođenog Sina Isusa Krista, kazao je nadbiskup. “I Ti si, draga sestro Silvijo, koja se danas Bogu i Crkvi doživotno zavjetuješ, s Božjom pomoći spremno prihvatila njegov poziv i odgovorila mu kao Marija: ‘Evo službenice Božje, neka mi bude po riječi tvojoj.’ Sigurno si prije toga slično kao ona pitala: ‘Kako će to biti?’ (Lk 1, 34)”

Možda se u tom smislu neki i danas ovdje pitaju kako si se osjećala i što si Bogu govorila kada Ti je kao Abrahamu Bog rekao: „Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskoga, u krajeve koje ću ti pokazati“ (Post 12, 1), rekao je mons. Devčić. “Vjerojatno ti, draga Silvijo, to nije bilo lako prihvatiti, pogotovo jer je Božji poziv značio, ne neki duži ili kraći rastanak od zavičaja i roditeljskog doma, nego odlazak bez povratne karte u džepu. Sigurno Ti to nije bilo lako prihvatiti, ali kao kod Abrahama i Marije tako je i kod Tebe poslušnost Božjoj volji prevagnula”, rekao je. Dodao je da to ne znači da će s. Silvija izgubiti sjećanje na ono što je ostavila kao i čežnju za tim. Taj zaborav nije po Božjoj volji jer bi značio izgubiti dio sebe i svoga identiteta. Isusu je važan spomen i sjećanje i zato je ustanovio Euharistiju kao trajan spomen na svoju ljubav prema nama i žrtvu koju je podnio da nas spasi. U tom smislu on želi i tebe, draga Silvio, kao i svakoga od nas imati uza se čitave, s cijelom našom poviješću, sa svime što nas je u životu oblikovalo, a posebno sa svima onima koji su pridonijeli da budemo i postanemo to što jesmo, kazao je riječki nadbiskup. U tom smislu mons. Devčić uputio je s. Silviji ohrabrujuće riječi da svoju prošlost i budućnost njeguje s čvrstim pouzdanjem u Gospodina, pouzdanjem psalmista koji Bogu kliče: “Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer ti si sa mnom.” (Ps 23)

Zaključujući propovijed poželio joj je da Bogu ne postavlja granice i da s njegovom pomoći neprestano učvršćuje svoju vjeru i ostvaruje svrhu radi koje ju je pozvao u red karmelićanki i doveo u ovaj samostan. “Ostani u njegovoj ljubavi, čuvaj njegove zapovjedi i čvrsto vjeruj njegovoj Riječi, pa će Ti i nemoguće postati mogućim, i Tvoj će život uroditi bogatim plodovima božanske ljubavi, jer Isus nam kaže da nam je s Bogom sve moguće. A njemu moramo vjerovati! On Te je izabrao za svoju prijateljicu, privinuo Te na svoje srce i želi da do kraja ostaneš u njegovoj ljubavi dokazujući mu je tako što ćeš ljubiti ono što on ljubi i mrziti što on mrzi. A jedino što on mrzi jest grijeh kojim se odmećemo od njega i od njegove ljubavi. Zbog toga sve čini i sve trpi da ostaneš u njegovoj ljubavi i ničim je ne povrijediš”, rekao je nadbiskup s. Silviji.

Događaju polaganja doživotnih zavjeta s. Silvije Marije od Križa nazočili su, uz riječkog nadbiskupa, biskupski vikar za pastoral mons. dr. Matija Matičić, osobni duhovnik s. Silvije vlč. Tomislav Ćurić, članovi obitelji, članovi zajednice Krista Kralja i vjernici Crikveničkog dekanata.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi