Vijesti - Dan Kongregacije Svetih Anđela Čuvara sestara dominikanki

 

Dan Kongregacije Svetih Anđela Čuvara sestara dominikanki

Dan Kongregacije Svetih Anđela Čuvara sestara dominikanki Autor: ika/hrk
Objavljeno: 29. 09. 2019 - 15:29

U Korčuli su od 27. do 29. rujna održani Dani Kongregacije Svetih Anđela Čuvara sestara dominikanki. Sestre dominikanke su se šestu godinu zaredom okupile na ovakvom susretu, a ove je godine geslo bilo „... i molim ti se, Bože.“

Nakon okupljanja u petak, sestre su u subotu prijepodne slušale dva izlaganja. Na temu „Isusova molitva kao sastavnica posvećenog života“ govorila je s. Natalija Cindrić. O važnosti molitve srca govorila je kroz analizu drevne kršćanske molitve, posebno razvijene među pravoslavnim monasima, „Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku!“. Drugo je predavanje, pod naslovom „Bože, daj da upoznam sebe da upoznam tebe“, održala s. Ivana Pavla Novina. Spojila je primjer života sv. Augustina koji je sam prikazao u svom najpoznatijem djelu Ispovijesti, analizu redaka Lukina evanđelja 18, 9-14 i poruke pape Franje koje se izravno nadovezuju na problematiku koju ističe evanđeoski ulomak.

U poslijepodnevnim su satima sestre posjetile Blato i svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković. U ime sestara Družbe Kćeri milosrđa dočekala ih je s. M. Jasminka Gašparović te im ukratko izložila životni put blaženice, a potom su imale priliku ostati u molitvi na njenom grobu i razgledati muzej. Na povratku u Korčulu sestre su posjetile Zavalaticu, a tijekom vožnje starije su sestre pripovijedale brojne doživljaje iz vremena kad su sestre često putovale otokom u brizi za bolesnike.

Večernju misu u Crkvi sv. Nikole predslavio je fr. Marko Bobaš OP, a uvečer su u sklopu rekreacije i zajedničkog druženja sestre juniorke i novakinje izvele predstavu „Život svete Katarine de Ricci“. Sv. Katarina sastavila je Kantik Muke koji se u korizmi pjeva u dominikanskim crkvama, a ove je godine zaštitnica Kongregacije.

U nedjelju prijepodne na zajedničkom se susretu razgovaralo o odlukama koje su donešene na posljednjem Vrhovnom zboru te planovima za budućnost. Sestre su potom sudjelovale na župnoj misi u 10 sati u katedrali sv. Marka, a nakon ručka krenule na put natrag u svoje zajednice, već se unaprijed radujući sljedećem ovakvom susretu.


Čestitka vrhovne glavarice za svetkovinu Anđela čuvara

Drage sestre,

Slavimo danas Anđele čuvare, slavimo svetkovinu naše Kongregacije, slavimo i zahvaljujemo Bogu na daru sestre Jane i s. Manes koje obnavljaju svoje zavjete, i naše kandidatice Anđeline koja započinje postulaturu, a svaka od nas na poseban način trajno nosi u srcu radost pripadnosti i odabranosti u zajednicu sestara dominikanki.

Naša Kongregacija broji 114 godina, 114 godina života, radosti, rada, darivanja, žrtava, poteškoća i raznih manje ili više lijepih trenutaka. Naša Kongregacija brodi sigurno pod zaštitom Anđela čuvara kojima nas je otac Anđeo Marija Miškov preporučio. Anđeli čuvari na pročelju kuće i oko kuće nisu kipovi koje vide prolaznici s ceste ili s kruzera u luci… Vjerujem da je Anđele čuvare izabrao Miškov kako bi svaka od nas mogla biti jedna drugoj, pa onda i svakom koga susrećemo, pravi anđeo koji doleti kada treba, gdje treba i koliko treba. Anđeli čuvari „lete nebom“ , klanjaju se Bogu, zahvaljuju Bogu, slave Boga…

Ne možemo se poistovjetiti s anđelima, ali možemo jedna u drugoj prepoznavati ljepotu i čistoću anđela! 
Ne možemo biti tako nevine i brze kao anđeli, ali možemo imati lijepe riječi za svoju susestru i dati poticaj ljubavi jedna drugoj!
Ne možemo biti toliko nježne i pažljive kao anđeli, ali možemo pružiti jedna drugoj ruku kada vidimo da je druga pala ili joj je teško!
Ne možemo uvijek biti u Božjoj blizini kao anđeli, ali možemo biti bližnje onima kojima nas šalje Bog, možemo moliti za druge…

Neka nam svima anđeli budu uzori, neka budu učitelji našim susretima, našim mislima i djelima. Neka nas u svemu poučava naš sv. Dominik i svetice i svetci dominikanskog reda, posebno uzori našeg naroda bl. Ozana Kotorska i bl. Augustin Kažotić.

Svima skupa čestitam svetkovinu Anđela čuvara i molim Božji blagoslov na sve nas!

s. Jaka Vuco OP

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi