Vijesti - S. Marija Pavla Pendelić

 

S. Marija Pavla Pendelić

S. Marija Pavla Pendelić Autor: ika
Objavljeno: 25. 05. 2023 - 19:16

Monaško posvećenje

Monaško posvećenje s. Marije Pavle Pendelić, benediktinke samostana sv. Andrije u Rabu, održano je u četvrtak 25. svibnja u samostanskoj crkvi sv. Andrije.

Svečano misno slavlje za vrijeme kojeg je s. Marija Pavla položila svoje doživotne zavjete Trojedinom Bogu i obred monaškog posvećenja predvodio je u zajedništvu s brojnim svećenicima, pristiglom rodbinom i okupljenim vjernicima krčki biskup Ivica Petanjak, OFMCap.

U homiliji je tumačio liturgijska čitanja toga dana, posebno se osvrnuvši na Isusovu molitvu za jedinstvo koju poput oporuke ostavlja u trajni zadatak svojim učenicima.

Obraćajući se potom s. Mariji Pavli biskup je naglasio kako je čin monaškog posvećenja „njezin čas“ u kojem i po kojem je pozvana sebe potpuno darovati Trojedinome Bogu: „Vi danas i definitivno umirete ovom svijetu, kako biste počeli živjeti drugom i drugačijem svijetu. Klauzurni način života je uistinu poseban oblik života koji je s jedne strane veoma zahtjevan i zato se malo ljudi odlučuje za njega, ali ako se on shvati i prihvati kao posebna milost poziva i zvanja onda ste Vi privilegirani i po samom svom obliku života unaprijed ste oslobođeni od tolikih svjetskih intriga, besmislica, trauma, drama, izgubljenog vremena, sačuvanih živaca.“

Nastavivši svoje obraćanje novozavjetovanici biskup joj je na srce stavio posebno životno poslanje koje kao benediktinka svojim monaškim posvećenjem, a u svjetlu liturgijskih čitanja toga dana, započinje: „Ako ste ovdje svim svojim srcem i ako je ovo sada Vaša nova obitelj onda ćete i Vi za nju moliti kao što je to Isus molio za svoju obitelj učenika i za svakoga od nas. Molite i budite čimbenik jedinstva i zajedništva. To su temelji svake obitelji, svake zajednice, svakog društva, a napose klauzurnih redovnica.“

U zaključnim mislima svoje homilije biskup se osvrnuo na sv. Bedu Časnoga čiji se spomen toga dana slavio ističući kako je „on smatran najvećim egzegetom Svetog pisma u zapadnoj Crkvi. Sveto pismo je njegovo trajno nadahnuće, a unatoč svojoj učenosti bio je cijenjen u zajednici zbog svoje simpatičnosti, poniznosti, mudrosti. Uspio je povezati strast za znanošću, molitvu i liturgiju, jednostavnost i pristupačnost. Razum, vjera i normalan čovjek.“

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja doživotnih zavjeta na ruke č. m. opatice Marije Zrinke Roglić te monaško posvećenje po kojem je s. Marija Pavla postala punopravna članica monaške zajednice sv. Andrije u Rabu u kojoj danas, nakon više od tisuću godina od osnutka, moli i radi 10 koludrica.

Nakon misnoga slavlja rapske su koludrice pred samostanskom crkvom počastile sve pristigle vjernike i time još jednom znakovito pokazale svoju ljubavi prema stanovnicima otoka Raba čije su duhovne majke i moliteljice već više od tisuću godina.

Sestra Marija Pavla Maja Pendelić, OSB rođena je u Zagrebu 1983. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Ivanić Gradu. Godine 2002. upisala je studij arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te je kao diplomirani inženjer stekla radno iskustvo u struci. Redovito je primila sakramente krštenja, prve pričesti i svete potvrde, no nakon osnovne škole udaljila se kao i većina vršnjaka od vjere i Crkve. U kasnim dvadesetim godinama ponovno se vratila sakramentima i otkrila vrijednost katoličke vjere i Crkve, vratila se pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji kojoj se u djetinjstvu utjecala posebnim pouzdanjem. Nakon što je uvidjela ispraznost svog dotadašnjeg života u svijetu, smisao svog postojanja pronalazi jedino u Bogu, te se odlučila za samostanski život u potpunom predanju svog života Bogu. U benediktinski Samostan sv. Andrije u Rabu ušla je 8. rujna 2016. , gdje je 17. travnja 2017. ušla u novicijat, te 31. svibnja 2018. pristupila prvim zavjetima. Uz zajedničke dužnosti i službe unutar zajednice, nastoji primijeniti umjetničke sklonosti i iskustva, kao način služenja Bogu i bližnjima te u šutnji klauzure uči i razvija monašku tradiciju izrade svetih ikona.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Prethodni članak:
Škola za novakinje
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi