Vijesti - S Gospodinom na odmor

 

S Gospodinom na odmor

S Gospodinom na odmor Autor: s. Slavica Tubak, Marijina sestra
Objavljeno: 20. 07. 2015 - 23:42

Vjera Božji dar čovjeku i čovjekov odgovor na Božji govor

Već treću godinu za redom u organizaciji Povjerenstva HKVRPP-a za promicanje duhovnih zvanja organiziran je ljetni kamp za mlade na otoku Cresu. Ovogodišnji kamp održan je od od 13 do 20. srpnja, a vodile su ga Marijine sestare Slavice Tubak i Jelene Lončar. Ove godine tražilo se mjesto više, ali bilo je i onih koji su se odlučili pridružiti po drugi puta. Kamp je okupio 30-ak mladih. Na "Odmoru s Gospodinom" su sudjelovai mladi iz Vrhbosanske, Zagrebačke i iz Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na Cresu su mlade dočekali franjevci Konventualci s poglavarom samostana fra. Zdravkom Tubom. Duhovnik je bio don. Marko Jukić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, ekonom i prefekt u sjemeništu u Travniku.

Svaki je dan bio ispunjen različitim sadržajem i radionicama, podijeljenim iskustvima i promišljanjima svih sudionika kampa te slobodnim vremenom. Svaki dan je završavao molitvom.

Tema susreta: "Vjera Božji dar čovjeku i čovjekov odgovor na Božji govor. Vjera danas – važnost u odnosu na stil života i izazove koje se nude mladima danas" prožimala je promišljanjima don. Marka svakog dana.  Kroz radionice proučavan je živote svetaca: sv. Vinka Paulskog - apostola milosrdne ljubavi, sv. Katarine Laboure - svetice tihog milosrđa, Majke Leopoldine Brandis - utemeljiteljice Marijinih sestara, sv. Ivana Bosca - sveca mladih, sv. Franje Asiškog - istinskog Isusovog sljedbenika te apostola sv. Jakova - gorljivog navjestitelja Kristove radosne vijesti. Također su obrađivane i teme koje su vodile sudionike u susret s Isusom koji donosi radost i mijenja život poput Samarijanke, Jerihonskog slijepca, Zakeja i drugih. Četvrtak je bio poseban dan prožet šutnjom i evanđeoskim tekstovima u kojima je svatko sebe mogao pronaći i poistovjetiti se s nekom od Isusovih prispodoba. Petak je vodio putem križa - znaka najsavršenije ljubavi. Na kraju druženja bila je tema o pozivu, gdje su mladi mogli kroz različita svjedočanstva poznatih osoba prepoznati koliko je prekrasnih ljudi Bog dotaknuo i privukao ih konopcima svoje ljubavi.

Odmor je sastavni dio naše svakodnevice. Ljetovanje je gotovo postalo obvezni dio svih naših godišnjih planova i rasporeda, traži se najprije prikladna plaža s naravno još „prikladnijom“ zabavom. No postoje i oni koji traže nešto drugačije i nešto uzvišenije, nešto više.

Osmisliti svaki odmor, da bi se čovjek doista i odmorio, sve je teže. Iako velika većina ide na odmor unatoč tome da znaju da se na pravi način neće uspjeti odmoriti, neki ipak i uspiju u tome jer su svoj odmor osmislili onako zanjući tko ih zaista može odmoriti.

Isus je onaj koji se brine za svaki trenutak našeg života, za naše zdravlje ali i za svaki naš odmor. Isus zna da živimo u neprestanim napetostima i nemirima. On nam nudi svoj mir i svojom riječju želi i u naše dubine prenijeti svoje svjetlo, svoj optimizam i svoje potpuno povjerenje prema Ocu. Zato je odmor potrebno imati s Njim, uvijek, pa i kad smo još tako mladi.

Prisjetimo se Isusovih riječi poziva: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti" (Mt 11,28). "Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije koji vjeruje u mene!" (Iv 7,37-38). Ti su pozivi sigurno bili upućeni i nama na ovom ljetnom kampu koji su i ovoga ljeta organizirale na otoku Cresu sestre Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

Izmoreni svakodnevnim aktivnostima i životnim situacijama koje su bile tijekom cijele godine mladi su se kao i ranije odlučili sa sestrama doći na Cres kako bi pronašli mir i odmor duha i tijela. Sestre su me pozvale da im pomognem tumačiti Riječ koju nam je tih dana Gospodin uputio na razmišljanje, a koja nam je bila na odmor. Redovita predavanja na teme koje su aktualne mladima i kasnije veselim radionicama koje su se nastavljale na te teme, mladi su pokušali pronaći odgovore na ta za njih važna pitanja. Također u redovnim jutarnjim i večernjim molitvama, klanjanju, svetoj ispovijedi i na koncu redovitoj svečanoj Presvetoj Euharistiji svi smo imali odmor u Gospodinu.

Nadati je se da smo nakon tog divnog iskustva i radosnog susreta s Gospodinom, odmoru u Njemu i međusobnog prijateljevanja, uspjeli zaista odmoriti se u Gospodinu i napiti se na nepresušnom izvoru Žive vode te da ćemo taj odmor nositi sa sobom do sljedeće godine, a da će drugi po nama zapravo tražiti toga istog odmora već sljedećeg ljeta na istom mjestu.

don Marko Jukić

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi