Vijesti - Proštenje Gospe Karmelske u Karmelu - Brezovici

 

Proštenje Gospe Karmelske u Karmelu - Brezovici

Proštenje Gospe Karmelske u Karmelu - Brezovici Autor: ika
Objavljeno: 19. 07. 2015 - 00:22

Proštenje Gospe Karmelske u nedjelju 19. srpnja u istoimenom svetištu Karmela u Brezovici pokazalo je i ove godine koliko naš narod štuje, voli i utječe se Isusovoj i svojoj Majci Mariji, čiji je lik duboko utkan u bilo hrvatskog naroda; u njegovu povijest, kulturu, vjeru i duhovnost.

Karmelićanin o. Danijel Čolo iz zagrebačkih Remeta otvorio je proštenje Gospe Karmelske jutarnjom misom. On je bio i animator cjelodnevnih misnih slavlja i poslužitelj sakramenta pomirenja, kao i primatelj hodočasnika u Škapularsku bratovštinu. Misno slavlje animirale su pjevanjem čuvarice svetišta. 

Dva pojma bila su misli vodilje njegove homilije: tamna noć i preobrazba. Uspon na goru Karmel o kojemu je bilo govora u prvom čitanju, a na kojemu se temelji duhovni nauk sv. Ivana od Križa, rekao je propovjednik, zahtjeva napor, odricanja, žrtvu, koja je svojevrsna tamna noć za svaku osobu koja se uspinje prema Gospodinu, do sjedinjenja i duhovne preobrazbe u njega. O tom putu govori i sv. Terezija Avilska, osnivateljica i duhovna majka Karmela, a tim putem prošla je i Presveta Djevica Marija, Isusova Majka i najsavršenija učenica. I njoj nisu bili jasni Božji planovi u njezinom poslanju. Isusova Majka rasla je u vjeri i spoznaji Boga. "Ona kroz tamnu noć sazrijevanja shvaća svoje bogomajčinstvo po vjeri i svoju ulogu u djelu otkupljenja... Raspeti na križu nova je estetika Božjega Lica. Vjerom se spoznaje da je Raspeti preobrazio ovaj svijet. Isus nam je dao Majku pod križem. Tu se dogodila, možemo reći, deprivatizacija vjere", istaknuo je o. Čolo i pozvao vjernike da dopuste, poput Blažene Djevice Marije, da ih Bog uvede u tamnu noć kako bi doživjeli vlastitu preobrazbu. 

Župni vikar župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini Tomislav Krajačić predvodio je hodočasničku-zavjetnu misu uz asistenciju bogoslova, a na kojoj su sudjelovali brojni župljani župe Vukovina, kao i turopoljske povijesne postrojbe Banderij, za koje je svetište, prostor oko samostana i parkiralište i ove godine bilo premaleno. 

"Kad ljudi prije smrti ostavljaju svoje oporuke, uglavnom raspoređuju kome će pripadati njihovo imanje. Krist nije imao imovine da bi je svojima oporučio, jer se odrekao svakog posjeda kad je pošao na propovijedanje evanđelja. No, nije stoga umro bez oporuke. Dao je Crkvi - Zaručnici sama sebe u Euharistiji, na Posljednjoj večeri, a dade nam i svoju Majku da bude nama Majka u onoj milosti koju je zaslužio na križu. Imamo Majku milosti kao Kristov Golgotski dar", rekao je u homiliji vlč. Tomislav. 

Potom je orisao i uzveličao njezinu ulogu Majke i suotkupiteljice svih ljudi, koja je Bogu najbliža i najdraža, a s druge strane i vjernicima, svojoj djeci, koja razumije, okuplja, prašta naše slabosti, ohrabruje, zagovara i vodi prema Kristu koji joj ništa ne odbija, čijoj su altruističkoj ljubavi prema djeci slične naše zemaljske majke. Isto tako pozvao je hodočasnike da nasljeduju Isusovu Majku, koja je bila Isusu najsličnija, da joj dnevno uzvraćaju ljubav uzornim kršćanskim životom, jer: "Marija nas želi odgojiti u svetosti. Stoga nas moli da svoje srce otvorimo milosti koja nam se poklanja iz dana u dan", istaknuo je vlč. Krajačić i završio molitvom oca Efrema Presvetoj Djevici Mariji. Misno slavlje animirao je pjevanjem mješoviti župni zbor župe Vukovina iz Mraclina, pod ravnanjem mo prof. Vladimira Cvetnića. 

Svečanu poldanju misu predvodio je tajnik Hrvatske salezijanske provincije iz zagrebačke Knežije don Stjepan Bolkovac, SDB. Uz njega je koncelebrirao dr. fra Josip Baričević, TOR. "Došli ste sred ove vrućine jer vas je nosila ljubav prema Majci Božjoj, a ljubav zna nešto pretrpjeti za onoga koga ljubi. Kraljica Karmela želi nas vidjeti, imati kraj sebe da bi nas Isusu dala. Ona nas vodi, odgaja, uči živjeti svojim životom, svojim ponašanjem i ljubavlju. Marija nas uči što znači vjerovati, nadati se i ljubiti", rekao je don Stjepan. 

Govoreći o Božjem planu sa čovjekom, Bolkovac je istaknuo da "Bog očekuje od čovjeka, od nas, da s Njim živimo vječno". Onda je protumačio kakav čovjek treba biti da bi živio vječno. Odgovore je pronašao u blagdanskim, misnim čitanjima. Živjeti svoju vjeru poput velikog proroka sv. Ilije koji nije izgubio strpljivost, što nam je danas svima slaba točka, dok nije ugledao oblak, nadu Izraela, simbol Bogorodice, spasonosnu kišu. Isto tako živjeti teološku krepost nade na što aludira sv. Pavao u poslanici Galaćanima te biti Božja ljubljena djeca koja ne žive egoizam grijeha, već hrabrost sebedarja. 

Isto tako živjeti ljubav, na što poziva evanđelje, poput Presvete Djevice Marije pod križem, "koja nas zaštićuje svojim odijelom, škapularom, kako bismo se obukli u kreposti Majke i slijedili je na putu do vječnosti". "Majka nas uči kako voljeti Boga i kako živjeti s drugima. Došli smo zamoliti Majku Božju Karmelsku da nas štiti, da nam podari snage i da nam izmoli da na životnom putu živimo vjeru, nadu i ljubav", završio je Bolkovac. 

Misno slavlje animirao je pjevanjem mješoviti župni zbor župe Brezovica pod ravnanjem bogoslova Željka Nestića, a narod im se pridružio. 

Uime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića slavlju Karmelske Gospe nazočila je i Marina Pucević koja je karmelićankama izručila čestitke i pozdrave Bandića, Stipe Zebe i osobne. 

Dr. o. Alojz Ćubelić, OP, predvodio je popodnevno misno slavlje uz sudjelovanje velikog broja hodočasnika. 

Aktualizirajući blagdanska misna čitanja u naše prilike i u našu sredinu, dr. Ćubelić, u svom zanimljivom stilu, istaknuo je i ovo: "Pade mi na pamet jedna misao prof. Ante Vučkovića koji se zapitao tijekom jednog predavanja, što je Gospa radila pod stare dane? Veli on da je pričala priče. I doista zavodljiva misao. Naučiti i znati pričati priče. Oni koji su u tome vješti, rado su slušani i od njih se, neovisno o količini korištenih riječi, može štošta naučiti. No, naš je možda najveći problem što brzo donosimo zaključke da smo stvari shvatili, da nam više nije potrebno slušati ni učiti. Osim toga prestajemo vjerovati u svrhovitost nekoga znanja i duboko sumnjamo u vjerodostojnost autoriteta. Ako se usudimo tako reći, bojimo se da nam i razne pobožnosti i obilasci marijanskih svetišta pomažu u našim svakodnevnim borbama i pitanjima", rekao je između ostalog o. Ćubelić. 

A onda se osvrnuo na poruku blagdanskog ulomka iz evanđelja "koje nas nuka da provjerimo kakav je naš odnos prema Gospodinu, što nam je najvažnije u životu i koliko smo daleko ili blizu odnosu sinovstva i majčinstva o kojemu nam Isus govori u spomenutom ulomku". Jednako tako spomenuo je i potrebu "da Bog bude najveći u našem životu, kao i u Marijinom i da ga s njom veličamo, da mu se divimo čineći pravdu, istinu i pravicu, živeći radost". O. Alojz poručio je hodočasnicima: "Poželimo da nam danas Marija ispriča priču iz koje ćemo crpsti spoznaju i snagu za čitav naš život, da shvatimo i prihvatimo njezinu materinsku, sinovsku i spasonosnu djelatnost do konca svog života". 

Zbor "Hrvatska bašćina" iz Zagreba kojemu su se pridružile i supruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida pod ravnanjem prof. Eve Kirchmayer-Bilić, animirali su misno slavlje svojim pjevanjem i obradovali hodočasnike prigodnim koncertom, uz prijateljsko druženje nakon slavlja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi