Vijesti - Redovni kapitul provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša

 

Redovni kapitul provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša

Objavljeno: 05. 04. 2013 - 10:03

U Samostanu sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu održan je od 2. do 5. travnja pod predsjedanjem generalnog ministra fra Michaela J. Higginsa redovni kapitul Provincije franjevaca trećoredaca. Na njemu su sudjelovali generalni pohoditelj fra José Martorell Pou, članovi dosadašnje i nove uprave Provincije te petnaest izabranih delegata, ukupno dvadeset i sedam članova kapitula.

Nakon zaziva Duha Svetoga i uvodne riječi Generalnog ministra izabrani su tajnik kapitula i njegovi pomoćnici, prihvaćen pravilnik i program te izabrani ostali dužnosnici kapitula. Prvog dana podnesena su najprije izvješće Generalnog pohoditelja i izvješće provincijala fra Ivana Paponje o životu i djelovanju Provincije od prošlog kapitula 2009. Zatim su za isto razdoblje podnesena izvješća provincijskih vijećnika, koordinatora za pojedina područja. Na kraju su bila i izvješća provincijalovih delegata za Franjevački svjetovni red i Franjevačku mladež.

Drugog su dana, prije prikaza prijedloga tema za raspravu na kapitulu, članovi povjerenstva za pripremu skupa iznijeli su uvodna razmišljanja i smjernice za rad. Fra Antun Badurina je govorio o „mogućim dosezima ovog kapitula" a fra Zvonimir Brusač je ukratko prikazao ostvarivanje odluka provincijskih kapitula od 1992. do danas.
Na kraju prijepodnevnog rada generalni ministar fra Michael J. Higgins uveo je u službu članove nove uprave Provincije: provincijala fra Nikolu Baruna, provincijskog vikara fra Iliju Živkovića te provincijske vijećnike fra Zvonimira Brusača, fra Branka Lovrića, fra Kristijana Kuhara i fra Branka Lovrića.

Na početku poslijepodnevnog rada o. Dražen Vargašević iz Hrvatske karmelske provincije održao je izlaganje „Naša polazišta i iskustva u pastoralu zvanja, u radu sa starijim adolescentima i odraslima". Nakon vrijednog i poticajnog izlaganja razvio se plodonosan razgovor s predavačem i među članovima kapitula.

U nastavku je bila rasprava o temama predloženim tijekom prijekapitulskog procesa, izbor tema i usvajanje novih tema. Usvojivši teme za raspravu na ovom kapitulu sudionici su odlučili da će se one obrađivati samo na plenarnim sjednicama, bez rada u skupinama.

Rasprava o temama i rad na pripremi odluka i preporuka kapitula za slijedeće četiri godine nastavljeni su i tijekom trećeg dana. Istoga je dana na kapitulu prihvaćen obnovljeni „Pravilnik o upravljanju vremenitim dobrima", ad experimentum na četiri godine, a tekst „Naše poslanje i djelovanje - sadašnje stanje i perspektive" usvojen je kao dokument Provincije.

Uvečer je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić primio je generalnog ministra M. Higginsa i provincijala Baruna a članovi kapitula su sudjelovali na predstavljanju knjige biskupa Srećka Badurine, franjevca trećoredca, „Stopama pastira" koje su zajedno organizirali Provincija i HKS.

Četvrtog dana bila je završna rasprava a nakon nje su usvojene odluke i preporuke kapitula za sljedeće četiri godine. One se odnose na nekoliko aktualnih tema i pitanja u životu i djelovanju Provincije u sadašnjim prilikama u Crkvi i društvu među kojima se kao važnija mogu istaknuti: veće zalaganje u pastoralu zvanja, obnovljena podrška djelovanju provincijske ustanove Dom za starije i nemoćne osobe „Kuća sv. Franje" u Odri (Zagreb), podrška čuvanju i prezentiranju glagoljaške baštine Provincije te zalaganje za veću prisutnost Provincije u suvremenim medijima. (ika)

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
“Stopama pastira”
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi