Vijesti - HRK na Međunarodnoj konferenciji “Karizma i kreativnost”

 

HRK na Međunarodnoj konferenciji “Karizma i kreativnost”

HRK na Međunarodnoj konferenciji “Karizma i kreativnost” Autor: ika
Objavljeno: 05. 05. 2022 - 19:50

Provedeno istraživanje o knjižnicama redovničkih zajednica u Hrvatskoj

U organizaciji Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Papinskog vijeća za kulturu, u Rimu je, na Papinskom učilištu „Antonianum“ 4. i 5. svibnja održana Međunarodna konferencija „Karizma i kretivnost. Katalozi, menadžment i inovacije u kulturnoj baštini ustanova posvećenog života“.

Na Konferenciji su održana 22 predavanja.

U ime Hrvatske redovničke konferencije (HRK) i Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu, u srijedu 4. svibnja predavanje na temu „Knjižnice redovničkih zajednica: Baština iz prošlosti i vizija za budućnost. Primjer Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda“ održale su dr. Jasna s. Krista Mijatović, tajnica HRK i dr. Breza Šalamon-Cindori, voditeljica Matične službe za specijalne knjižnice pri NSK.

Tijekom dvomjesečnog razdoblja (ožujak i travanj) 2021. godine, HRK je u suradnji s NSK provela istraživanje o knjižničnoj građi i knjižnicama redovničkih zajednica u Hrvatskoj. U istraživanju je sudjelovalo 108 samostana iz 39 redovničkih zajednica. Svrha je istraživanja, na temelju dobivenih rezultata, razmotriti mogućnosti i strategije pri kasnijem eventualnom stvaranju baze podataka o knjižničnoj baštini redovničkih zajednica. Istraživanje se sastoji iz dva dijela. Prvi dio donosi rezultate prikupljene uz pomoć upitnika: broj i rasprostranjenost knjižnica/zbirki, razdoblje iz kojega datiraju, opseg, vrstu i uređenje knjižnične građe, učestalost njenog korištenja te viđenje uloge knjižnica redovničkih zajednica u sadašnjosti, ali i za budućnost. Drugi dio istraživanja prikazuje ishode u procesu katalogizacije i zadobivanja statusa kulturnog dobra za građu u knjižnicama Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Taj vrlo zahtjevan proces vodile su dvije stručne osobe za stare i rijetke knjižnične zbirke, gosp. Juraj Lokmer i gđa Fila Bekavac Lokmer, u suradnji s brojnim volonterima i uz podršku lokalnih gradskih uprava.

Provedeno istraživanje u službi je preporuka Papinskog povjerenstva za crkvena kulturna dobra i predstavlja tek prvi korak u provedbi inventarizacije/katalogizacije crkvenih kulturnih dobara. Istraživanjem se, prije svega, potiču redovničke zajednice na veću zauzetost oko upoznavanja, očuvanja i vrednovanja vlastite pisane baštine. Budući da su u provedbu istraživanja uključene jedna crkvena (Hrvatska redovnička konferencija) i jedna društvena institucija (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu), istraživanje doprinosi jačanju međusobnog povjerenja i suradnje između Crkve i države kako bi obje strane, svjesne velike važnosti i dragocjenosti kulturne baštine redovničkih zajednica, učinile sve „da se ta baština očuva, da se napravi njezin popis, da se osigura njezina zaštita i omogući daljnje povećanje“, kako je navedeno u Ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi