Vijesti - Proslava blagdana bl. s. Ulrike Nisch i predstavljanje zbirke pjesama s. Mariangele Žigrić

 

Proslava blagdana bl. s. Ulrike Nisch i predstavljanje zbirke pjesama s. Mariangele Žigrić

Proslava blagdana bl. s. Ulrike Nisch i predstavljanje zbirke pjesama s. Mariangele Žigrić Autor: ika
Objavljeno: 06. 05. 2022 - 19:17

Župljani Župe sv. Josipa Radnika i milosrdne sestre Svetoga Križa koje žive i djeluju na području župe proslavili su u petak 6. svibnja 2022. blagdan blažene sestre Ulrike Nisch.

Na početku mise vlč. Vladimir Delić, župnik, okupljenim vjernicima rekao je da je blažena s. Ulrika bila jednostavna i ponizna redovnica. Sebe je smatrala ništicom, a o njoj je Angelo Montonati napisao knjigu „Tajna sestre Ništice“. Bog je za nju bio sve. Prožimala ju je izvanredna ljubav prema križu i euharistiji, prema sestrama i suradnicima, a misao koja ju je trajno nadahnjivala u životu i njezinu poniznom služenju bila je: „Ljubav ne zna mjeru“. Gospodin ju je u 31. godini života pozvao k sebi, da tajnu njegove ljubavi iskusi u punini. Ove godine obilježava se 35. obljetnica njezina proglašenja blaženom. Blaženom ju je proglasio sv. papa Ivan Pavao II. u Rimu 1. studenoga 1987.

Nakon mise uslijedilo je predstavljanje zbirke pjesama s. Mariangele Žigrić (1931. – 1997.) „Hvalim te, Gospode blag“. Zbirka pjesama, u kojoj su prvi put na jednom mjestu prikupljeni i objavljeni poetski izričaji s. Mariangele, objavljena je povodom 25. obljetnice njezina prijelaza u vječnost.

Predstavljanje je vodila urednica zbirke s. Marija Stela Filipović, a čitanjem i recitiranjem pjesama sudjelovale su sestre i župljani. Uvodno je predstavljen život i rad s. Mariangele, a program je bio obogaćen i njezinim skladbama, koje su izvodili članovi župnoga zbora, zbora mladih, potpomognuti glasovima sestara. Dvije djevojčice, sestre Marta i Magdalena Šteter, najavile su predstavljanje svojim flautama, sviranjem skladbe „Hvalim te, Gospode blag“, po kojoj je zbirka dobila ime. S. Marijela Nikolić pratila je skladbu „Hvala ti, o Bože blagi“ na gitari, a za sviranje svih ostalih skladbi, i tijekom predstavljanja, i tijekom mise, odgovornost je preuzela voditeljica župnoga zbora mladih Morana Lakotić, učiteljica glazbene kulture. I za vrijeme mise pjevane su pjesme kojima je autorica s. Mariangela.

S. Mariangelu Gospodin je obdario mnogim talentima koje je ona nesebično dijelila i umnažala. Doprinijela je pokoncilskoj liturgijskoj obnovi u svojoj zajednici, ali i u cijeloj Crkvi, predavala je francuski i hrvatski jezik, pisala je pjesme, sastavljala igrokaze i recitale, skladala kompozicije, crtala i slikala… Spomenuta je i pjesma „Milosti je čas“ za koju se može reći da nema crkvene zajednice hrvatskoga govornog područja u kojoj se ona ne pjeva, što govori „o Božjem daru s. Mariangeli, i daru s. Mariangele nama“, istaknuto je tijekom predstavljanja.

Nakon upriličenog predstavljanja, druženje s milosrdnim sestrama Svetoga Križa nastavilo se izvan crkve, uz čašćenje slanim i slatkim zalogajčićima koje su pripremile sestre i župljanka Nada Knežević.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi