Vijesti - Proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca u Splitu

 

Proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca u Splitu

Proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca u Splitu Objavljeno: 31. 01. 2015 - 21:22

Svetkovina utemeljitelja salezijanaca, oca, učitelja i zaštitnika djece i mladeži sv. Ivana Bosca svečano je proslavljena u subotu 31. siječnja u salezijanskoj župi Marije pomoćnice na splitskom Kmanu.

Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je u zajedništvu sa župnikom don Mihovilom Kurkutom i drugim svećenicima splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je u uvodu istaknuo da zahvaljuju Bogu na ovom svecu, ali i Ivanu Boscu za bogatstvo i dar vjere, ljudskosti, nadahnuća, poticaja „da i mi možemo svjesnije i hrabrije živjeti svoju vjeru".

„Don Bosco je u svom vremenu vidio ono što drugi nisu. U vremenu nagle industrijalizacije, gladi, nezaposlenosti uočio je nastojanje moćnih da budu veliki, ali protiv Boga i na račun čovjeka. Gledajući tu stvarnost, osjetio je da treba djelovati i biti produžena ruka Božje ljubavi. Djeluje tako da traži mlade na ulici, prikuplja ih i za njih i njihove potrebe osniva oratorije gdje ih odgaja i daje im mogućnost rada, daje im nadu za budućnost. To su dvije stvari koje su za don Bosca bile važne", rekao je u propovijedi nadbiskup Barišić. Dodao je kako je i danas naš mentalitet donekle sličan mentalitetu vremena don Bosca, jer i danas su mladi bez posla, izgubili su nadu, motive „i ako želimo biti vjernici onda bi i mi danas trebali uzeti model don Bosca". „Isti je taj model i danas potrebit. I on je razvio pedagogiju ljubavi, koja je bila uspješna onda i danas, koja ostaje, vrijedna, potvrđena, trajna i za današnji način pristupa i odgoja čovjeka jer stavlja male i ugrožene u središte pažnje, mijenja svijet i ljubeći daje na znanje da ljubav može u beznađu učiniti čuda", rekao je.

Osvrćući se na pedagogiju ljubavi don Bosca, nadbiskup je rekao da „mlade treba staviti u središte naše pažnje jer su potrebni prisutnosti riječi ohrabrenja, razumijevanja". „Živimo u mentalitetu kada su se izgubile duhovne i moralne vrednote i moramo se upitati koliko nam je stalo da te vrednote ugrađujemo u njihov odgoj, njihovu formaciju jer bez njih život se svodi na potrebe materijalne razine. Događa se onda da u odgoju nedostaje želja koja nas otvara prema drugome i izvlači nas iz nas samih", rekao je. Dodao je kako onda nije čudo da su nam mladi bezvoljni, beznadni, bez motiva jer im je život sveden na časovitost i na potrebu. Zapitao se kako onda ući unutar složenog izazovnog života, kako biti pedagozi, svjedoci i izbjeći greške? Rekao je da „ne griješimo ako s dobrom namjerom i ljubavlju savjetujemo svoje mlade, ali zasigurno griješimo u načinu, kako i kada savjetujemo". Zasigurno bi tu trebala biti korekcija u tom dijelu našeg odnosa s mladi, napomenuo je. „Zamolimo danas sv. Ivana Bosca, apostola mladeži, odgoja, pedagoga da ga možemo bolje upoznati, slijediti i otkriti bolje izvor njegove metode, bolje otkriti evanđelje i približiti ga mladima, a i njih i sebe približiti Isusu Kristu", rekao je nadbiskup.

Župljani su se, za proslavu svoga suzaštitnika, pripremali trodnevnicom od 28. do 30. siječnja večernjim misama. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi