Vijesti - Na Knežiji proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca

 

Na Knežiji proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca

Na Knežiji proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca Objavljeno: 31. 01. 2015 - 21:23

Proslava svetkovine sv. Ivana Bosca, oca i učitelja mladih u 200. obljetnici utemeljiteljeva rođenja, upriličena je u subotu 31. siječnja na zagrebačkoj Knežiji. Središnje euharistijsko slavlje u svetištu Marije Pomoćnice predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico u koncelebraciji dvadesetak svećenika koje je na početku pozdravio provincijal don Pejo Orkić naglasivši da je na proslavu pozvao provincijale i provincijalke redovničkih zajednica u Hrvatskoj kako bi zajedno obilježili Godinu posvećenog života.

Prisutni su bili predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap., provincijal dominikanaca fr. Anto Gavrić, OP, provincijal franjevaca trećoredaca fra Nikola Barun, TOR, provincijal franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, OFMConv i nekoliko svećenika iz Dekanata s desetak svećenika salezijanaca.

Don Pejo je u svom pozdravnom govoru spomenuo vrhovne i provincijalne poglavarice raznih redovničkih zajednica među kojima i Sestre Kćeri Marije Pomoćnice, Salezijance suradnike i Don Boscove bivše učenike i učenice. Pozdravio je također gradonačelnika Milana Bandića i njegove suradnike, zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek , ravnatelje osnovnih škola članove Župnog i Ekonomskog pastoralnog vijeća, vjeroučitelje prijatelje i dobrotvore don Boscova djela, djecu, mlade i sve don Boscove štovatelje.

Govoreći o don Boscu genijalnom odgojitelju, apostolski nuncij je u svojoj propovijedi istaknuo njegovu duhovnost i odgojno umijeće utemeljeno na vjeri , razumu i ljubavi prema odgajanicima koje je očarao očinskom dobrotom i pridobio njihova mlada srca dok ih je privodio Kristu. Njegova pedagogija živi po duhovnim sinovima u Hrvatskoj koja prolazi osjetljivu fazu dubokih društvenih promjena. Naglasio je da su mladi budućnost Crkve i društva i da je nužno ulagati najbolje snage u njihov odgoj i stručnu izobrazbu kako bi si osigurali radna mjesta. Apostolski nuncij je stekao simpatije djece i mladih kad je došao među njih i živopisno im protumačio don Boscov san o dva stupa te zajedno s njima istaknuo četiri vida svečeve duhovnosti: Lađa na moru je Crkva, koju su napadale mnoge male lađe. Mudri i hrabri kormilar je papa koji je lađu sretno priveo između dva stupa: euharistije, spasonosne snage kršćanskoga puka, i Marije Pomoćnice i zaštitnice Crkve osobito u vrijeme povijesnih nevolja. Tu moćnu zaštitu neba zazvao je nuncij D'Errico i na Hrvatski narod uvjeravajući vjernike da na njih misli i da ih pozdravlja sadašnji kormilar papa Franjo s kojim cijela Crkva živi intenzivno vrijeme evanđeoske svježine u jednostavnosti, brigom za rubne i snagom istinskog svjedočenja vjere.

Na završetku euharistijskog slavlja vjernici su pristupili tradicionalnoj salezijanskoj pobožnosti štovanju svečevih relikvija.


Uzvanike i goste još jednom je poimence spomenuo don Pejo Orkić u zahvali i dobrodošlici za stolom tjelesne okrijepe i ugodnog bratskog druženja.

Proslava svetkovine sv. Ivana Bosca obilježena je s nekoliko različitih susreta tijekom dana. U popodnevnim satima don Goran Antunović predvodio je djecu u igri "Lov na blago", a u 16 sati učenici škola "Matija Gubec" i "Josip Račić" izveli su nekoliko kratkih igrokaza iz svečeva života u animaciji vjeroučiteljica s. Mile Begić i Tatjane Šanko. Prisutne je pozdravio župnik župe Marije Pomoćnice don Ivan Stojanović. U Programu je nastupio mladi gitarist Nikola Dragičević te klape "Sagena" i "Dišpet". Program je vodio pastoralni animator Luka Hudinčec.

(Don Sebastijan Marković, sdb)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi