Vijesti - Na Knežiji proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca

 

Na Knežiji proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca

Na Knežiji proslavljena svetkovina sv. Ivana Bosca Objavljeno: 31. 01. 2015 - 21:23

Proslava svetkovine sv. Ivana Bosca, oca i učitelja mladih u 200. obljetnici utemeljiteljeva rođenja, upriličena je u subotu 31. siječnja na zagrebačkoj Knežiji. Središnje euharistijsko slavlje u svetištu Marije Pomoćnice predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico u koncelebraciji dvadesetak svećenika koje je na početku pozdravio provincijal don Pejo Orkić naglasivši da je na proslavu pozvao provincijale i provincijalke redovničkih zajednica u Hrvatskoj kako bi zajedno obilježili Godinu posvećenog života.

Prisutni su bili predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap., provincijal dominikanaca fr. Anto Gavrić, OP, provincijal franjevaca trećoredaca fra Nikola Barun, TOR, provincijal franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, OFMConv i nekoliko svećenika iz Dekanata s desetak svećenika salezijanaca.

Don Pejo je u svom pozdravnom govoru spomenuo vrhovne i provincijalne poglavarice raznih redovničkih zajednica među kojima i Sestre Kćeri Marije Pomoćnice, Salezijance suradnike i Don Boscove bivše učenike i učenice. Pozdravio je također gradonačelnika Milana Bandića i njegove suradnike, zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek , ravnatelje osnovnih škola članove Župnog i Ekonomskog pastoralnog vijeća, vjeroučitelje prijatelje i dobrotvore don Boscova djela, djecu, mlade i sve don Boscove štovatelje.

Govoreći o don Boscu genijalnom odgojitelju, apostolski nuncij je u svojoj propovijedi istaknuo njegovu duhovnost i odgojno umijeće utemeljeno na vjeri , razumu i ljubavi prema odgajanicima koje je očarao očinskom dobrotom i pridobio njihova mlada srca dok ih je privodio Kristu. Njegova pedagogija živi po duhovnim sinovima u Hrvatskoj koja prolazi osjetljivu fazu dubokih društvenih promjena. Naglasio je da su mladi budućnost Crkve i društva i da je nužno ulagati najbolje snage u njihov odgoj i stručnu izobrazbu kako bi si osigurali radna mjesta. Apostolski nuncij je stekao simpatije djece i mladih kad je došao među njih i živopisno im protumačio don Boscov san o dva stupa te zajedno s njima istaknuo četiri vida svečeve duhovnosti: Lađa na moru je Crkva, koju su napadale mnoge male lađe. Mudri i hrabri kormilar je papa koji je lađu sretno priveo između dva stupa: euharistije, spasonosne snage kršćanskoga puka, i Marije Pomoćnice i zaštitnice Crkve osobito u vrijeme povijesnih nevolja. Tu moćnu zaštitu neba zazvao je nuncij D'Errico i na Hrvatski narod uvjeravajući vjernike da na njih misli i da ih pozdravlja sadašnji kormilar papa Franjo s kojim cijela Crkva živi intenzivno vrijeme evanđeoske svježine u jednostavnosti, brigom za rubne i snagom istinskog svjedočenja vjere.

Na završetku euharistijskog slavlja vjernici su pristupili tradicionalnoj salezijanskoj pobožnosti štovanju svečevih relikvija.


Uzvanike i goste još jednom je poimence spomenuo don Pejo Orkić u zahvali i dobrodošlici za stolom tjelesne okrijepe i ugodnog bratskog druženja.

Proslava svetkovine sv. Ivana Bosca obilježena je s nekoliko različitih susreta tijekom dana. U popodnevnim satima don Goran Antunović predvodio je djecu u igri "Lov na blago", a u 16 sati učenici škola "Matija Gubec" i "Josip Račić" izveli su nekoliko kratkih igrokaza iz svečeva života u animaciji vjeroučiteljica s. Mile Begić i Tatjane Šanko. Prisutne je pozdravio župnik župe Marije Pomoćnice don Ivan Stojanović. U Programu je nastupio mladi gitarist Nikola Dragičević te klape "Sagena" i "Dišpet". Program je vodio pastoralni animator Luka Hudinčec.

(Don Sebastijan Marković, sdb)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023. 
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi