Vijesti - Proslavljena 80. obljetnica utemeljenja Stepinčeva Karmela

 

Proslavljena 80. obljetnica utemeljenja Stepinčeva Karmela

Proslavljena 80. obljetnica utemeljenja Stepinčeva Karmela Autor: ika
Objavljeno: 24. 12. 2019 - 11:06

Zahvalno slavlje s karmelićankama u Karmelu u Brezovici predvodio je 24. prosinca novozagrebački dekan preč. Ivan Topolnjak, župnik iz Savskog Gaja.

Misu u povodu 80. obljetnice utemeljenja Karmela slavio je uz koncelebrante pomoćnika duhovnika zagrebačkih bogoslova vlč. mr. Andriju Miličevića i župnika na zagrebačkoj Kajzerici Željka Nestića, te uz ministrante Luku i Leu Balaško.

„Dok podižemo ovaj samostan, gojimo čvrstu nadu, da će ova kuća biti ono što tako vruće želimo, naime kuća molitve, iz koje će se dizati molitve pred lice Gospodnje kao miomirisni tamjan. A onda će nebesa rositi odzgora i oblaci milosti Božje dažditi Crkvu zagrebačku i cijeli hrvatski narod“, riječi su nadbiskupa zagrebačkog dr. Alojzija Stepinca, iz Dekreta o kanonskom utemeljenju prvoga hrvatskog Karmela u Brezovici, upućene č. Majci Regini Tereziji Trbljanić, OCD, i prvim karmelićankama u Predvečerje rođenja Gospodnjega, 24. prosinca godine 1939.

Točno osam desetljeća kasnije, na Badnjak 2019. godine karmelićanke su zahvalile Gospodinu na daru njihove molitveno-duhovne prisutnosti na tlu Hrvatske i povjerile dobrom Bogu i Majci Božjoj Karmelskoj svoju daljnju budućnost.

U homiliji preč. Topolnjak je, nadahnjujući se na misnim čitanjima i na Dekretu o kanonskom utemeljenju Karmela u Brezovici, rekao da Karmel možemo na neki način usporediti s Božićem: „Nitko se ne bi nadao da se tu u Betlehemu nešto takvo dogodilo; da se Krist tu rodio. Slično je i s Karmelom, kućom molitve. Nitko ne može izbrojiti sve milosti koje je dragi Bog po molitvi sestara, po Karmelu, dao Crkvi i hrvatskom narodu, po kojima se Krist u mnogim srcima rodio. Božić je uvijek kad je Bog s nama, kad se u nama utjelovljuje.“

Katolička Crkva Tijelo je Kristovo u koje se Krist trajno utjelovljuje, te se u Karmelu već prije 80 godina Krist utjelovio i ta obljetnica sestre obvezuje. „Bogu zahvalimo za 80 godina života Karmela u Hrvatskoj; sestrama želimo Božji blagoslov, kao i svima koji ovamo dolaze. Ovdje ima mladih sestara koje će doživjeti i 100. obljetnicu Karmela, što im od srca želimo“, rekao je, između ostalog, propovjednik.

Čuvarice svetišta animirale su misno slavlje skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, te na kraju dale hvalu Bogu svečanim „Tebe Boga hvalimo“ i pjesmom „Raduj se, o Betleme.“ Bila je tu i srdačna jubilarna i božićna čestitka sestrama preč. Topolnjaka, uz veliku rođendansku tortu, kao i Betlehemsko svjetlo kojim ih je iznenadio vlč. Miličević, sa željom da i Karmel bude malo Betlehemsko svjetlo mnogima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi