Vijesti - Proslava blagdana sv. Stjepana u samostanu Majke Božje Divne na Marjanu

 

Proslava blagdana sv. Stjepana u samostanu Majke Božje Divne na Marjanu

Proslava blagdana sv. Stjepana u samostanu Majke Božje Divne na Marjanu Autor: ika
Objavljeno: 26. 12. 2019 - 15:40

Na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, 26. prosinca splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić posjetio je samostan Majke Božje Divne na splitskom Marjanu, gdje je u zajedništvu s redovnicama iz Družbe Kćeri Božje ljubavi i don Ivanom Jakuljom slavio euharistiju.

Osvrćući se na život sv. Stjepana, nadbiskup je naglasio kako je „njegovo mučeništvo nastavak poruke Božića“. „U Gospodinovu rođenju prisutni su svi elementi Stjepanova života: progon, siromaštvo, hladnoća i izbjeglištvo. Ljudi su stvorili Božić idile koji je suprotan stvarnosti Kristova rođenja. Stjepan je nastavak otajstva Kristova rođenja, života i svjedočenja. On vidi u Isusu Kristu autentični projekt Božje ljubavi i zbog toga polaže svoj život za njega. Pobjeda Božića i Božje ljubavi ostvaruje se na križu“, ustvrdio je mons. Barišić.

Istaknuo je i kako „mi slavimo Gospodina jer je svjetlo koje zasvijetli u tami i tama ga ne obuze“. „Kristovo svjetlo osvjetljava tamu čovjeka i njegovih odnosa. Gospodin je ušao u tamu i očekuje od nas da u ovom svijetu budemo svjedoci Njegova svjetla. Nismo od svijeta, ali smo stvoreni za svijet“, kazao je nadbiskup, dodavši kako je Stjepan razumio poruku Kristova svjetla. „Stjepan je bio nepravedno osuđen, progonjen i kamenovan. Međutim, na tu ljudsku nepravdu i mržnju nije odgovorio suprotstavljanjem i nasiljem. Odgovara po uzoru na Kristov pristup tami, s ljubavlju i praštanjem“, nastavio je.

Pojasnio je i kako autentično svjedočanstvo kršćanskog života stvara plodove u ovom svijetu, rekavši: „Savao je bio prisutan kod Stjepanova kamenovanja. Sigurno je svjetlo Stjepanova života utjecalo i na sv. Pavla. Želio bih da i mi u ovom Božiću pronađemo mudrost i snagu duha prvomučenika Stjepana kako bismo u našim odnosima i okolini mogli postati navjestitelji Radosne vijesti“.

Nakon misnog slavlja i kratkog druženja s redovnicama nadbiskup Barišić posjetio je ženski dom za starije i nemoćne o kojem brinu redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi. 

Tijekom mise oltarski stol je posluživao đakon don Nikola Šakić.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Predsjednica Kolinda...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi