Vijesti - Proslava svetkovine sv. Dominika u sklopu završetka Generalne skupštine Dominikanskog reda

 

Proslava svetkovine sv. Dominika u sklopu završetka Generalne skupštine Dominikanskog reda

Proslava svetkovine sv. Dominika u sklopu završetka Generalne skupštine Dominikanskog reda Objavljeno: 08. 08. 2013 - 23:01

U sklopu završetka Generalne skupštine Dominikanskog reda, u četvrtak 8. kolovoza u dominikanskom samostanu u Splitu proslavljen je blagdan sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika. Tom prigodom trojica mladih dominikanaca, od kojih dvojica iz Hrvatske dominikanske provincije - fr. Dominik Kristijan Gerbic i fr. Ivan Gavranović, te Amerikanac Joe Trout položili su redovničke zavjete. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s hvarsko-bračko-viškim biskupom Slobodanom Štambukom, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije o. Antom Gavrićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, priorom dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu fr. Nikolom Dugandžićem i stotinjak dominikanaca iz cijeloga svijeta, predvođenih Učiteljem reda Brunom Cadoreom, koji su od 22. srpnja do 8. kolovoza okupljeni u Trogiru na Generalnoj skupštini Dominikanskoga reda.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor župe Gospe od Ružarija i zbor dominikanskih studenata iz Zagreba.

Dobrodošlicu i riječi pozdrava svim okupljenima uputio je domaćin, prior dominikanskog samostana u Splitu fr. Nikola Dugandžić koji je podsjetio da su dominikanci prije nešto više od 770. godina došli na vrata palače cara Dioklecijana kako bi nastavili svjedočiti i propovijedati vjeru koju je on nekoć progonio. "Danas u našu provinciju i grad Split dolaze dominikanci iz cijelog svijeta da pokušaju postaviti temelje novoj budućnosti Dominikanskog reda. To je za nas velika čast i priznanje", kazao je prior te zaželio da proslava blagdana sv. Dominika bude poticaj daljnjoj suradnji i zajedništvu.

Na samom početku misnog slavlja nadbiskup Barišić pozdravio je sve nazočne, a dominikancima čestitao blagdan njihova utemeljitelja i zahvalio ima na njihovoj prisutnosti, ne samo u hrvatskom narodu nego i u Katoličkoj Crkvi koju već 8 stoljeća obogaćuju u filozofskoj, teološkoj i duhovnoj dimenziji. "Neka vas ovaj blagdan vašeg utemeljitelja učvrsti u karizmi i učini suvremenicima i svjedocima svjetla", kazao je nadbiskup.

Nakon Službe riječi započeo je obred redovničkog zavjetovanja triju dominikanaca prostiranjem pristupnika ispred oltara u obliku križa. Upravo taj čin zavjetovanja i veličina dara posvećenog života bila je okosnica homilije učitelja Reda o. Bruna Cadorea. "Na taj izvanredni dar koji nam Sin daje u svom prijateljstvu, svakoga dana imamo isti odgovor. Taj odgovor je dar, a istodobno i žurna molba. On je ponajprije dar jer što bismo mogli zauzvrat dati osim svoje nazočnosti, vlastitog života do smrti. To je i molba da nas podigne i nosi, da nas zahvati Božje milosrđe", kazao je Cadore. Mladim dominikancima koji su položili redovničke zavjete poručio je da na svom putu nadiđu sve podjele i napasti te da postanu propovjednici zajedništva i mira.

Poslije homilije uslijedio je polaganje zavjeta. Zavjetovanici su stavili svoj život u ruke učitelja Reda, iskazujući spremnost sudjelovati u poslanju Reda u službi Crkve te su obećali posluh Bogu, Bl. Djevici Mariji, sv. Dominiku i učitelju Reda.

Provincijal Gavrić na kraju misnog slavlja zahvalio je Bogu na svim darovanim milostima, zagovoru sv. Dominika i zaštiti bl. Augustina Kažotića i svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji Skupštine. Posebnu zahvalu uputio je i nadbiskupu za sudjelovanje u euharistijskom slavlju ali i na molitvi i na potpori koju im je neprekidno pružao. "Molite za braću iz samostana, a oni će moliti za vas i vaš pontifikat", kazao je provincijal te je u znak zahvalnosti nadbiskupu Barišiću i biskupu Štambuku poklonio štole s motivima Generalne skupštine.

"Duboko smo počašćeni vašom prisutnošću u Hrvatskoj, Trogiru i Splitu. Nemojte nas zaboraviti u vašim molitvama. Bog vas blagoslovio i puno vam hvala", zaključio je slavlje nadbiskup Barišić i udijelio svoj blagoslov.

Proslavi svetkovine sv. Dominika u Splitu prethodila je trodnevna duhovna priprava. Trodnevlje su propovijedali dominikanci sudionici Generalne skupštine Reda. Prvoga dana, 5. kolovoza, propovijedao je o. Diethard Zils, njemački dominikanac koji tečno govori hrvatski. Zatim dvojica bivših vrhovnih poglavara Reda 6. kolovoza o. Timothy Radcliffe iz Engleske i 7. kolovoza o. Carlos Azpiroz Costa iz Argentine. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi