Vijesti - Proslava blagdana sv. Klare u Splitu

 

Proslava blagdana sv. Klare u Splitu

Proslava blagdana sv. Klare u Splitu Objavljeno: 11. 08. 2013 - 10:03

 

Pod geslom "Klara iz Božjeg zagrljaja hrabri naša srca uzdarjem neprestane utjehe" u samostanskoj crkvi Sv. Klare u Splitu 11. kolovoza jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Joško Kodžoman, provincijal splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, počela je proslava blagdana sv. Klare. U prepunoj samostanskoj crkvi u koju dolaze mnogi splitski štovatelji asiške svetice i franjevačke duhovnosti, u misi su suslavili samostanski kapelan klarisa fra Josip Lucić, fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od zdravlja u Splitu te još nekoliko svećenika. U misi su sudjelovale i s. Leonka Bošnjak, provincijalka školskih sestara franjevki (Split), predstavnice drugih redovničkih zajednica te članovi Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) uz više stotinjak vjernika. 

"Okupili smo se na ovo jutarnje slavlje da bismo proslavili zemaljsko i nebesko proslavljenje sv. Klare i u isto vrijeme uputili svoje molitve prošnje ili hvale da nas prati svojim zagovorom", kazao je provincijal, istaknuvši kako se grad Split hvali s mnogo toga, ali je pitanje koliko je svjestan da u svom središtu postoji ovo samostansko zdanje u kojem prebiva veličina i milost sestara sv. Klare, koje svojom iskrenom molitvom pridonose radosti mnogih.

U homiliji je spomenuo da su klarise u Hrvatskoj nazočne više od 800 godina i da se mnogo toga značajnoga dogodilo kroz to razdoblje. "Sv. Klara i danas, nakon 800 godina, plijeni pozornost jer je u svojem životu slijedila Isusa Krista. Siromaštvo, žrtva, molitva, providnost, povjerenje – to su bile temelji na kojima je gradila svoj život. Klara se kao mlada i bogata djevojka oslobodila okova ovoga svijeta i svoj život posvetila Isusu Kristu. I danas ove naše sestre slijede njezin način života. Primjeri sv. Klare i sv. Franje, koji su bili oslobođeni straha od gubitka, svima nama su poticaj da prepoznamo što je bitno i humaniziramo naše odnose, da postanemo svjetionik i izvor milosti. Na kraju propovijedi ustvrdio je kako je Bog na vidljiv način prisutan preko klarisa i to je dar Božji koji treba prihvatiti i zahvaljivati na njemu. Proslavi je prethodila devetnica koju su predvodili splitski franjevci fra Jakov Begonja, fra Ante Akrap i splitsko-makarski generalni vikar mons. dr. Ivan Ćubelić, objavljeno je na stranicama franjevci-split.hr. (ika)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi