Vijesti - Proslava blagdana sv. Klare u Splitu

 

Proslava blagdana sv. Klare u Splitu

Proslava blagdana sv. Klare u Splitu Objavljeno: 11. 08. 2013 - 10:03

 

Pod geslom "Klara iz Božjeg zagrljaja hrabri naša srca uzdarjem neprestane utjehe" u samostanskoj crkvi Sv. Klare u Splitu 11. kolovoza jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Joško Kodžoman, provincijal splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, počela je proslava blagdana sv. Klare. U prepunoj samostanskoj crkvi u koju dolaze mnogi splitski štovatelji asiške svetice i franjevačke duhovnosti, u misi su suslavili samostanski kapelan klarisa fra Josip Lucić, fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od zdravlja u Splitu te još nekoliko svećenika. U misi su sudjelovale i s. Leonka Bošnjak, provincijalka školskih sestara franjevki (Split), predstavnice drugih redovničkih zajednica te članovi Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) uz više stotinjak vjernika. 

"Okupili smo se na ovo jutarnje slavlje da bismo proslavili zemaljsko i nebesko proslavljenje sv. Klare i u isto vrijeme uputili svoje molitve prošnje ili hvale da nas prati svojim zagovorom", kazao je provincijal, istaknuvši kako se grad Split hvali s mnogo toga, ali je pitanje koliko je svjestan da u svom središtu postoji ovo samostansko zdanje u kojem prebiva veličina i milost sestara sv. Klare, koje svojom iskrenom molitvom pridonose radosti mnogih.

U homiliji je spomenuo da su klarise u Hrvatskoj nazočne više od 800 godina i da se mnogo toga značajnoga dogodilo kroz to razdoblje. "Sv. Klara i danas, nakon 800 godina, plijeni pozornost jer je u svojem životu slijedila Isusa Krista. Siromaštvo, žrtva, molitva, providnost, povjerenje – to su bile temelji na kojima je gradila svoj život. Klara se kao mlada i bogata djevojka oslobodila okova ovoga svijeta i svoj život posvetila Isusu Kristu. I danas ove naše sestre slijede njezin način života. Primjeri sv. Klare i sv. Franje, koji su bili oslobođeni straha od gubitka, svima nama su poticaj da prepoznamo što je bitno i humaniziramo naše odnose, da postanemo svjetionik i izvor milosti. Na kraju propovijedi ustvrdio je kako je Bog na vidljiv način prisutan preko klarisa i to je dar Božji koji treba prihvatiti i zahvaljivati na njemu. Proslavi je prethodila devetnica koju su predvodili splitski franjevci fra Jakov Begonja, fra Ante Akrap i splitsko-makarski generalni vikar mons. dr. Ivan Ćubelić, objavljeno je na stranicama franjevci-split.hr. (ika)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi