Vijesti - Proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji

 

Proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji

Objavljeno: 02. 02. 2014 - 09:14

Tradicionalni godišnji susret članova redovničkih zajednica s područja Varaždinske biskupije održan je u nedjelju 2. veljače, na blagdan Svijećnice - prikazanja Gospodinova, u prigodi proslave Dana posvećenog života u Varaždinu. Susretu u dvorani Biskupskog ordinarijata nazočili su članovi više redovničkih zajednica koje djeluju na području biskupije te varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Susret je organizirao Ured za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije, čiji je predstojnik vlč. Siniša Dudašek sve pozdravio, rekavši da su se okupili da bi Bogu zahvalili za svoje zvanje te uputili molitve za ustrajnost i radost u življenju redovničkih zavjeta. Čestitao je Dan posvećenog života, zaželjevši da njihove molitve urode novim duhovnim zvanjima.

Potom je o temi "Zauzeto živjeti sadašnjost i gledati s nadom u budućnost" izlagala prof. dr. s. Veronike Nele Gašpar s Teologije u Rijeci. Uvodno je istaknula da su svi ljudi obilježeni sredinom u kojoj žive i djeluju, pa tako i redovnici i redovnice koji nikako nisu imuni na sve veću sekularizaciju društva i razvoj duhovnosti koja nema povezanosti s temeljnim kršćanskim obilježjima. Podsjetila je kako je nedavno i papa Franjo upozorio da ulazimo u razdoblje novog oblika prisutnosti posvećenog života. Stoga razočaranje zbog sve manjeg broja mladih koji se odlučuju na redovničko zvanje ne smiju biti razlog za beznađe i očaj. Govoreći o redovničkom životu, istaknula je kako posvećeni život nužno ima poslanje, ali nijedna zajednica ne može biti izdvojena Crkva u Crkvi. Posvećeni život je neodvojiv od poslanja unutar mjesne Crkve, poručila je. U nastavku je istaknula kako je svaki život, pa tako i redovnički, ostvaren onoliko koliko je osoba putem njega pridonijela da se ostvari Božji naum u ljudskoj povijesti. Time se mjeri svako naše zalaganje, svaka naša karizma, naš svakodnevni život. U društvu obilježenom sekularizacijom i sakralizacijom vrlo se lako izgubi kršćanska dimenzija života, pa tako i redovničkog života, upozorila je, napomenuvši da se potrebno podsjetiti na korijene duhovnog zvanja, a to je Božji poziv, poziv da se nasljeduje Krista u služenju Crkvi. Da bi se u punini ostvarivao redovnički život, svaki član zajednice treba njegovati svoju osobnost jer ga je Bog pozvao imenom, te se posvetiti životu u zajedništvu. Najkraće rečeno, redovnički život živi jedinstvo u različitosti. Naša temeljna motivacija u zajednicama posvećenog života ostaje nepromijenjena, može se mijenjati samo način kako ćemo je izražavati. No, i dalje mi imamo poziv da uistinu vedro gledamo u budućnost, a najveći nam je poziv da budemo svjedoci nade koja je kršćanska krepost i koju smo pozvani svjedočiti između dvaju ekstrema: preuzauzetosti da ćemo mi sve promijeniti i očaja da se ništa ne može učiniti, zaključila je prof. Gašpar.

Nakon predavanja okupljeni su se u svečanoj procesiji sa svijećama uputili u katedralu gdje su sudjelovali u obredu blagoslova svijeća, molitvi večernje i misnom slavlju, koje je zaključeno hvalospjevom 'Veliča' i obnovom redovničkih zavjeta. S biskupom su suslavili generalni vikar mons. Ivan Godina i kancelar mons. Antun Perčić, te članovi više redovničkih zajednica i drugi svećenici.

Predvodeći misno slavlje, biskup Mrzljak rekao je kako se svijeće blagoslivljaju kao simbol svjetla vjere u kojem prepoznaju Božji dolazak na svijet. Također se želimo i mi Bogu prikazati kao što su Josip i Marija prikazali Isusa, a želimo obnoviti i obećanja vjernosti Bogu. Za sve to potrebna nam je Božja snaga i milost, Božja blizina i prisutnost koju nam osvjetljava upravo svjetlo vjere, poručio je biskup u homiliji.

Na kraju mise biskup je svima čestitao Dan života i Dan posvećenog života. Osobito je čestitao na obljetnicama redovničkih zavjeta, a napose fra Bernardinu Šulju na spomenu 50. obljetnice svećeničkog ređenja. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zbor Chorus angelicus i katedralni zbor mladih uz orguljašku pratnju mo Anđelka Igreca. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi