Vijesti - Proslava 40. obljetnice svećeništva osmorice franjevaca

 

Proslava 40. obljetnice svećeništva osmorice franjevaca

Proslava 40. obljetnice svećeništva osmorice franjevaca Objavljeno: 01. 04. 2013 - 23:10

Osmorica franjevaca, članova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, proslavila su na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, u Čakovcu 40. obljetnicu svećeništva. Jubilarci su fra Marijan Glamočak, koji službuje u Slavonskom Brodu, fra Lucije Jagec, koji je na službi u Varaždinu, fra Daroslav Miklaušić, koji službuje u Beču, fra Petar Kinderić, koji je na službi u samostanu u Krapini, fra Josip Tretnjak, koji službuje u Linzu, fra Nikola Vukoja, koji službuje u Samoboru, fra Franjo Tomašević, koji je na službi u Karlovcu te njihov domaćin fra Stanko Belobrajdić, župnik i gvardijan samostana u Čakovcu.

 

U proslavi jubileja pridružio im se i vlč. Josip Horvat, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji živi u Čakovcu i koji također ove godine proslavlja 40. obljetnicu svećeništva. 
 
Na početku mise, proslavljene u župnoj i franjevačkoj crkvi Sv. Nikole biskupa, predvoditelj slavlja fra Stanko Belobrajdić podsjetio je da je okupljena generacija zaređena 1973. te se posljednjih godina redovito sastaje na Uskrsni ponedjeljak kako bi se podsjetila na mnoge studentske i svećeničke dane. Pozdravio je sve nazočne slavljenike te provincijala fra Željka Železnjaka koji im se pridružio u slavlju jubileja. Napomenuo je kako se generacija sjeća i o. Inocenta Mikića koji je poginuo u prometnoj nesreći nakon pet godina svećeništva, i brata đakona Ninoslava Ciprića, koji je također neposredno prije ređenja poginuo u prometnoj nesreći. Istaknuo je kako nazočni slavljenici zahvaljuju Bogu na daru svoje svećeničke službe te je pozvao okupljeno vjerničko mnoštvo da mole za sve njih. 
 
Propovijedao je župni vikar fra Tomislav Faletar, koji je na temelju izabranog evanđelja govorio o svećeničkom pozivu i poslanju. Kao što je Isus poslao svoje učenike među narode bez kese i torbe, s molitvom na usnama i pozdravom mira u kuću u koju budu primljeni, tako je i slavljenike Gospodin pozvao i poslao da prema zavjetima i primjeru svetog Franje Asiškog slijede i naviještaju Isusov nauk što oni još i danas odgovorno i savjesno čine. Kod prinosa darova uz prigodne riječi predvoditelju slavlja predani su križ, Biblija, misnica, štola, časoslov, franjevački kapuč i svijeća za njihovu preminulu subraću. 
 
Na kraju mise uime vjernika jubilarcima je zahvalio i čestitao župni suradnik Vladimir Kapun koji je istaknuo važnost njihova pastoralnog rada. Provincijal Železnjak uputio je u svoje osobno ime i u ime cijele Provincije čestitke i zahvalnost što su vjerno služili kroz proteklih 40 godina svećeništva u više župa, samostana i crkava diljem domovine i izvan nje. "Vaše je služenje zaista ostavilo lijep svijetli trag u bratstvu naše provincije. Zato vam zahvaljujem za vaš dugogodišnji rad koji je bio popraćen žrtvom, molitvom i odricanjem, što je svjedočenje vašeg svećeničkog franjevačkog posvećenja", rekao je provincijal te svima zaželio mir i radost uskrslog Gospodina kojem služe. U završnoj riječi predvoditelj slavlja gvardijan Belobrajdić svima je zahvalio na zajedništvu s uskrslim Kristom u proslavi njihova jubileja. (ika)
 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Uskrsni susret nadbiskupa...
Slijedeći članak:
“Stopama pastira”
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi