Vijesti - Proslava 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea

 

Proslava 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea

Proslava 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea Objavljeno: 26. 09. 2014 - 00:31

Nedavno vrbovačko slavlje 400. obljetnice Čudotvornog sv. Križa obogaćeno je u petak 26. rujna proslavom 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea (Vrboska, 1914. - Zagreb, 1996.) u njegovoj rodnoj Vrboskoj na otoku Hvaru.

Padre Rajko, kako su ga od milja zvali, bio je veliki zaljubljenik u Vrbosku i sva obilježja rodnog zavičaja, stoga su mu se njegovi sumještani tom proslavom odužili kao svojevrsnim činom njegova povratka u rodni zavičaj. Rajmund Kupareo, krsnim imenom Luka, svojim je životom postao izričaj i tumač životnog usuda cijeloga hrvatskog naroda koji je kroz 20. st. bio izložen udarcima tuđine i poznatom hrvatskom usudu priznanja u tuđini, a zaborava u Domovini. No, boraveći izvan domovine u dalekom Čileu jačao je svoju zaljubljenost u rodni zavičaj. Svestranost stvaralačkog duha Rajmunda Kuparea, duhovnog sina sv. Dominika, očituje se na različitim područjima kulta i kulture. U njemu prepoznajemo otmjenog dominikanca, vrsnog znalca tomističke misle i njenih odraza u radovima posvećenim vrednotama i ljepoti, pjesnika i hrvatskog književnika, borca za hrvatsko ime i istinu o Hrvatskoj, skladatelja te nadasve čovjeka kršćanskih i zavičajnih nadahnuća.

Proslava 100. obljetnice Kupareova rođenja priređena je u organizaciji župe sv. Lovre i Društva prijatelja kulture baštine u Vrboskoj te uz pomoć Hrvatske dominikanske provincije. Na kući obitelji Kupareo, koja se nalazi na Rivi i u kojoj je Luka proveo rano djetinjstvo, postavljena je spomen-ploča koja ističe područja njegova djelovanja i interesa. Pošto su Faroski kantaduri iz Staroga Grada otpjevali himnu Republike Hrvatske, uslijedio je program otkrivanja spomen-ploče uz nazočnost hvarsko-bračko-viškoga biskupa Slobodana Štambuka, dominikanskog provincijala dr. fr. Ante Gavrića, generalnog vikara mons. Stanka Jerčića, vrbovačkog župnika don Emila Pavišića, ostalih svećenika, gostiju i Vrbovljana. Uz Kupareovu pjesmu "Povratak u zavičaj", pročitana je prigodna riječ akademika Tonka Maroevića kojeg s Kupareom vezuje isto hvarsko nebo.

Potom je u župnoj crkvi Sv. Lovre zahvalno misno slavlje predvodio biskup Štambuk, koji se u propovijedi osvrnuo na posebnost Kupareova života, njegovo izrastanje u duhovnu veličinu koja se najjasnije zrcali u pjesmi "Isus u mojoj lađi". Treći dio proslave doveo je sudionike slavlja na Pjacu nasuprot pročelja Gospine crkve-tvrđave (16. st.) gdje je uslijedio čin otkrivanja biste. Taj rad našeg uglednog kipara, Hvaranina i akademika Kuzme Kovačića svrstava se u niz mletačkih i hrvatskih umjetnika čija djela kriju vrbovačke crkve. Najprije se nazočnima obratio sam autor, ističući svoj doživljaj Kuparea kroz njegov duhovni i intelektualni trag u pisanoj riječi i ono što je kanio izreći kroz crte Kupareova lica. Potom je riječ akademik Radoslav Tomić dao presjek Kupareova obola na umjetničkom području pisane riječi i sve ono što ga određuje kao domoljuba koji je pokazao veliku brižnost prema hrvatskom imenu u dalekom Čileu. Provincijal Gavrić ocrtao je Kupareov ljudski i redovnički lik. Kao uvod u otkrivanje biste pročitan je ulomak iz romana Baraban u kojem Kupareo progovara o crkvi-tvrđavi pred kojom će odsada njegov pogled usmjeravati poglede prolaznika prema istom izvoru iz kojeg je on crpio stvaralačko i vjerničko nadahnuće. Bistu su otkrili hvarski biskup i dominikanski provincijal. Kroz to vrijeme odjekivalo je zvono Sv. Križa s crkve-tvrđave kao spomen na Kupareove najdojmljivije stranice vrbovačkih uspomena – a riječ je o spomenutom romanu – koji počinje zvukom zvona Sv. Križa.

Za sve sudionike upriličen je domjenak na Pjaci, a završni dio proslave bio je u župnoj crkvi, gdje se nazočnima obratio župnik i hvarski dekan don Emil Pavišić. Bilo je predviđeno da mr. Petar Radelj, kao najbolji poznavatelj Kupareova života i djela, održi prigodno predavanje, zbog spriječenosti njegov je tekst "Kupareove spone s Vrboskom" pročitala prof. Frankica Peronja. Na svršetku proslave otpjevana je vrbovačka pjesma "Zdravo Križu" kao izričaj duhovne povezanosti s Kupareom i znak da se stota obljetnica njegova rođenja slavi o 400. obljetnici Čudotvornog sv. Križa. Želeći da ta proslava ostavi dubljeg traga u svijesti Vrbovljana te kao spomen na Kupareov život i ljubav prema zavičaju tiskana je knjižica "Rajmund Kupareo. Tragovi života zagledanog u ljepotu stvorenoga" u izdanju župe sv. Lovre i Društva prijatelja kulturne baštine Vrboska. Taj će rad uskoro biti svima dostupan putem interneta. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi