Vijesti - Proslava Svijećnice u Đakovu

 

Proslava Svijećnice u Đakovu

Proslava Svijećnice u Đakovu Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2017 - 09:08

Blagdan Prikazanja Isusova u Hramu – Svijećnica, svečano je proslavljen 2. veljače večernjim misnim slavljem u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu, koje je uz nadbiskupa Đuru Hranića predvodio umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, koji je toga dana proslavio svoj imendan.

Kako je to ujedno i Dan posvećenog života, slavlju su nazočile brojne redovnice sv. Križa. Na početku slavlja nadbiskup Srakić blagoslovio je svijeće koje su vjernici donijeli na blagoslov te pozdravio sve okupljene, napose sestre sv. Križa. U homiliji govorio je o Kristu koji je svjetlo narodima, koji je svojom naukom i svojim životom bio i ostao svjetlo. „Ljudi su čeznuli za Spasiteljem i dobili su ga u osobi Isusa Krista. Oni su tražili nekoga tko će ih provesti kroz labirint raznih religija, nauka i teorija. I u punini vremena došao je Spasitelj. I od prvog nastupa Krista su odmah počeli nazivati Učiteljem", kazao je nadbiskup. 

Nadbiskup Srakić kazivao je kako je Krist svojim naukom otkrio najdublje tajne, objavio najveća pitanja o Bogu, čovjeku, svijetu, čovjekovoj svrsi. Uzvišenošću svoga nauka privukao je velike umove, a jednostavnošću oduševio neuke. „Prava rijeka svjetla i nebeske mudrosti izlazila je iz njegovih usana i tiho se prelijevala u doline i ravnice da oplemeni duhove i srca ljudi, da preporodi i donese život", istaknuo je nadbiskup Srakić. Zaključujući homiliju, nadbiskup je poručio: „Mi smo svjetiljka, a Isus je svjetlo, te današnji blagdan poziva - i nas i naše časne sestre, nas svećenike i vjernike - da to svjetlo ne gasimo i ne stavljamo pod posudu, nego da svijetlimo i sebi i drugima."

Na kraju misnog slavlja nadbiskup Hranić svome je predšasniku uputio čestitku, istaknuvši kako je današnji blagdan u toj nadbiskupiji dan osobite povezanosti s nadbiskupom Srakićem te mu uime svih okupljenih, svih svećenika nadbiskupije, svih koji djeluju u središnjim nadbiskupijskim ustanovama, uime župnika i kapelana i svih župljana župe Svih svetih zaželio sretan i blagoslovljen imendan te čestitao obljetnicu imenovanja biskupom.

Također, nadbiskup je sestrama sv. Križa, svim redovnicima i redovnicama u nadbiskupiji te nadbiskupu Srakiću, kapucinskom trećorecu, čestitao Dan posvećenog života. „Vi ste, dragi Oče nadbiskupe, među nama čovjek snažne i duboke biblijske vjere, čovjek nade, otvorena duha, gledate u budućnost puni povjerenja u Boga i u nas mlađe generacije. Doživljavamo Vas kao čovjeka koji svijetli Kristovim svjetlom i kao pravi Božji blagoslov. Tih, marljiv, radin, samozatajan", rekao je nadbiskup, dodavši kako se nadbiskup Srakić posvetio istraživanju povijesti nadbiskupije i djelovanja biskupa te kao plod svoga rada posljednjih nekoliko godina objavio više knjiga i studija te istodobno ostao raspoloživ za pastoralni angažman kad god je to potrebno. 

„Strpljivo nosite križ svojih zdravstvenih poteškoća, vodite brigu o njihovu saniranju, ali se na njih nikad ne žalite. U svemu i uvijek mudar i trijezan čovjek, biskup i savjetnik. Rijetko koga tako dobro izriče njegovo biskupsko geslo kao Vas Vaše: Nadom i radom. Bogu smo zahvalni za Vas i molimo ga da Vas još kroz mnoge godine obdari dobrim zdravljem, vedra duha i pogleda u budućnost te „nadom i radom" podržava i čuva među nama", čestitao je nadbiskup Hranić. 

Nadbiskup Srakić primio je iz ruku bračnoga para i redovnice buket cvijeća u znak zahvale te izrazio svoju zahvalnost za svu podršku koju je Božjom voljom primao od svoga djetinjstva do današnjih dana.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi