Vijesti - Proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u Splitu

 

Proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u Splitu

Proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u Splitu Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2017 - 09:11

„Mi, redovnice i redovnici, posebno se sjećamo kad smo osjetili Božji poziv i njemu se odazvali posvećujući se služenju Bogu i bližnjemu po svojim zavjetima. Tako smo postali znak Božje nazočnosti u svijetu te osobit dar Crkvi", kazao je fra Petar Lubina, nadbiskupijski delegat za redovnice, uvodeći u proslavu blagdana Svijećnice i Dana posvećenoga života, u četvrtak 2. veljače, u splitskoj crkvi Sv. Dominika.

Slavlje je počelo blagoslovom svijeća u crkvi Sv. Dominika i svečanom procesijom sa svijećama do katedrale u kojoj su sudjelovali brojni svećenici, redovnici i redovnice, odgojitelji i bogoslovi, novaci i kandidatice te vjernici laici. Pjevanje je predvodio zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem mo s. Mirte ŠkopljanacMačina. 

Misno slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma predvodio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić,koji je prenio pozdrave odsutnoga nadbiskupa Marina Barišića, koji je u Dubrovniku na proslavi sv. Vlaha. Pozdravivši provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana i sve nazočne, mons. Ančić podsjetio je da je blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnice povezan s „odredbama iz vjerske tradicije izraelskog naroda. Mojsijev zakon propisivao je da svaka majka četrdeset dana nakon poroda djeteta prinese žrtvu za svoje očišćenje i da se za muško prvorođenče dade otkup. To je bio povod da su Marija i Josip kada je za njih došao propisani dan donijeli dijete Isusa u Hram da ga prikažu Gospodinu. Bog je, naime, u pashalnoj noći u Egiptu poštedio izraelske prvorođence od smrti tako da oni od tada pripadaju njemu. Zato je svako muško prvorođenče trebalo otkupiti određenim prinosom."

Tumačeći evanđeoski tekst, mons. Ančić naglasio je da su starac Šimun i proročica Ana proročki nadareni ljudi koji u djetetu Isusu prepoznaju očekivanog Mesiju i Spasitelja, utjehu i nadu Izraelovu. U tom je surječju dodao da i svi okupljeni na euharistiji priznaju Isusa Krista Spasiteljem i slave ga kao svjetlo svijeta. „Njegovi smo postali u krštenju, od tada Kristovo svjetlo grije i osvjetljuje cijeli naš život da hodimo u novosti spašenika. Ovaj ophod u kojemu smo nosili zapaljene svijeće označava naš hod u vjeri prema konačnom svjetlu koji će nam se očitovati u nebeskoj slavi", kazao je predvoditelj slavlja.

Podsjetio je da je prije 20 godina papa Ivan Pavao II. odlučio u svojoj tadašnjoj poruci da se na blagdan Prikazanja Gospodinova u cijeloj Crkvi slavi i Dan posvećenog života. „To će pomoći Crkvi da još više upozna vrijednost svjedočanstva muškarca i žena koji su odlučili da trajno i vjerno izbliza slijede Isusa Krista u evanđeoskim savjetima. Taj je dan i prilika da osobe posvećenog života obnove svoja redovnička obećanja i ožive svoje predanje Gospodinu, kaže Papa. Redovnici i redovnice, osobe koje se posve Bogu posvećuju, nisu samo neki dodatak Crkvi Božjoj, nego snažna mistična karika/dimenzija u poslanju Crkve; oni čine srce i središte toga poslanja jer otkrivaju i prikazuju bit svakog kršćanskog poziva: a taj je - u vjeri sebe posve staviti na raspolaganje Bogu, slijediti Isusa Krista u svojim životnim prilikama, slušati ga, vršiti njegove riječi, graditi svoj život na snazi njegove milosti…", istaknuo je mons. Ančić. 

U nastavku je naveo tri razloga zbog čega je papa Ivan Pavao II. uveo Dan posvećenog života. Prvi razlog je da se na svečan način slavi Gospodina i da mu zahvaljujemo za veliki dar raznolikih karizma i plodova kršćanskih zajednica posvećenog života iz čijeg se potpunog predanja Bogu rađaju brojni darovi za izgradnju Božjeg naroda – Crkve. Drugi razlog je da je posvećeni život u Crkvi na poseban način živo svjedočanstvo i nasljedovanje onoga načina življenja što ga je sam Isus Krist u svojem spasenjskom djelovanju ostvario kao uzor i primjer, a treći razlog da je to poziv upućen svim osobama posvećenog života, muževima i ženama da zajedno slave silna Božja djela koja je Gospodin na njima učinio, da budu osjetljivi za poticaje Duha te još snažnije i življe prionu poslanju u Crkvi i u svijetu u kojemu žive. 

„Isus Krist koji je sam sebe jednom prinio Ocu u jedincatoj žrtvi za sve nas ne prestaje i danas sebe za nas Ocu prinositi, osobito u sakramentu euharistije", kazao je mons. Ančić, poželjevši da Krist „svojom ljubavlju pročisti naše živote, naše misli, riječi i djela da čista srca slijedimo njega, služimo svojoj braći i sestrama te postignemo život vječni".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi