Vijesti - Proslava Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

 

Proslava Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

Proslava Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 12:31

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić predvodio je u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj 16. srpnja euharistijsko slavlje u čast Gospe Karmelske. Uz nadbiskupa je oko oltara bilo devet svećenika, od kojih je jedan ovogodišnji mladomisnik, jedan đakon te svečana asistencija od osam đakovačkih bogoslova.

„Malen oblak bio je znak nade Izraelskoga naroda. Malena službenica Gospodnja se svojim „Fiat – neka mi bude" upisala u povijest spasenja. Maleni komad platna bio je znak opstanka i procvata Reda Šimunu Stocku. Maleni hrvatski narod je ovih dana Božjom milošću postigao veliki uspjeh u svijetu nogometa. A nama se danas nudi nešto još sitnije što možemo trajno nositi oko vrata kao znak svojega predanja Bogu i saveza s Marijom – škapular ili škapularska medaljica", riječi su mons. Hranića na početku euharistijskoga slavlja, kojima je ukazao na glavnu misao današnjega slavlja: malenost i poniznost je ono što postiže velike stvari Božjom pomoći.

U svojoj homiliji nadbiskup Hranić podsjetio je kako Isus postavlja nove kriterije oko toga što je pravo čovjekovo blaženstvo: dok ljudi gledaju na blaženstvo jedino kroz prizmu ovozemnih uspjeha, blagostanja, prestiža, ugleda, Isus naziva blaženijim one koji Božju riječ slušaju i čuvaju je. „Marija je ta žena koja je slušala i čuvala Božju Riječ. To su njezine najveće krjeposti i to je vrijedno našega truda i nasljedovanja. Otvoriti se i slušati Božju Riječ je preduvjet spasenja kroz čitavu povijest. Po odustajanju od sebe i onoga što im se činilo lakše i komotnije toliki su se ugrađivali u povijest spasenja i po njima je Bog mogao mijenjati našu povijest."

Mons. Hranić je međutim posvijestio svima i kako je Marijino blaženstvo njoj donijelo i križ i poteškoće u životu, a ne blagodati. Vjerničko povjerenje i predanje treba biti i onda kada je teško, kada Bog mijenja čovjekove planove, želje i očekivanja. „Prihvaćanjem žrtve, poteškoća, neuspjeha, različitih situacija koje nismo planirali, poput neplaniranog začeća, se postaje nasljedovatelj Blažene Djevice Marije. Puno puta bi lakše, komotnije prošli ako bi ostavili savjest po strani, no radi Boga biramo teži put."

„Marija je najbolji primjer odustajanja od sebe, malenosti, prazna od sebe kako bi bila prepuna Božjega djelovanja u njezinom životu.", rekao je nadbiskup te pokazao kako se u životu uvijek iznova potvrđuje zakonitost da je Božje djelovanje najplodnije kada je čovjek spreman ostaviti sebe, kad je malen, jednostavan, slobodan od vlastite veličine i svoje volje. Kada se poput igrača u nogometnoj ekipi poštuje druge, ne igra samoživo nego složno, cijeneći druge i ne služeći sebi i svojoj slavi nego afirmaciji onoga što čovjeka nadilazi.

Na koncu misnoga slavlja nadbiskup je još jednom govorio o važnosti nošenja Gospinog škapulara ili medaljice kao znaka dopuštanja Bogu da od nas načini prostor svojega djelovanja i ostvarenja Njegova Kraljevstva među ljudima. Čestitao je sestrama njihovu veliku svetkovinu i zahvalio im na njihovu nastojanju, živeći u Karmelu mjesne biskupije, da i one, darujući potpuno život Bogu u klauzuri samostana, daju Bogu prostor za djelovanje.

Nakon svečanoga nadbiskupova blagoslova svi prisutni su na njegovu molbu primili i mladomisnički blagoslov prisutnoga koncelebranta vlč. Luke Ivkovića.

Među pristiglim hodočasnicima bila je i jedna skupina iz Sonte u susjednoj Vojvodini, predvođena njihovim župnikom vlč. Josipom Kujundžićem i dekanom Apatinskog dekanata vlč. Jakobom Pfeiferom. Oni su nakon misnoga slavlja u samostanskoj govornici obradovali nadbiskupa Đuru i sestre karmelićanke otpjevavši nekoliko starih crkvenih pjesama koje se na ikavici pjevaju u njihovu kraju. Nadbiskup je izrazio zahvalnost i udivljenje nad činjenicom kako su te pjesme ujedinile sve prisutne u duhu molitve i osjećaju zajedništva kako međusobno tako i sa Bogom.

Podnevno misno slavlje vodio je karmelićanin iz splitskog Karmela o. Smiljo Brnadić, u koncelebraciji s prof. Slavkom Platzom, vlč. Nikolom Grgićem i vlč. Matejom Glavicom. 

Svetkovini je i ove godine prethodila trodnevna molitvena priprava. Prvoga dana trodnevnice, 13. srpnja, na blagdan Gospe Bistričke, euharistijsko slavlje predvodio je prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan KBF-a u Đakovu, drugi dan fra Martin Dretvić, OFMConv, gvardijan u Vinkovcima, a treći dan p. Zdravko Knežević, DI, superior u Osijeku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023. 
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi