Vijesti - Gospa Karmelska proslavljena kod karmelićanki u Slavonskom Brodu

 

Gospa Karmelska proslavljena kod karmelićanki u Slavonskom Brodu

Gospa Karmelska proslavljena kod karmelićanki u Slavonskom Brodu Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 00:26

Blagdan Gospe Karmelske svečano je u ponedjeljak 16. srpnja proslavljen u samostanu karmelićanki u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu. Slavljem je toga dana započela i proslava 50. obljetnice nazočnosti i djelovanja karmelićanki u Slavonskom Brodu, jer su prve karmelićanke na poziv tadašnjeg župnika pokojnog Marka Majstorovića u tu župu došle 17. srpnja 1969. godine. U prepunom dvorištu samostana na vanjskom oltaru popodnevno misno slavlje uz domaćeg župnika Florijana Kveteka, brodskog dekana Ivana Lenića i još šestorice svećenika predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Povezujući misna čitanja s dočekom toga dana naših Vatrenih u Zagrebu, naglasio je kako smo „i mi, poput sv. Ilije koji je na brdu Karmelu molio te je nakon tri godine suše pala kiša, moleći za njihov uspjeh, molili i za uspjeh naše domovine, jer je to bilo i naše predstavljanje svijetu, nama zadovoljština za tolika pretrpljena zla, suze i krv". „Kiša koja nama kao narodu treba je kiša Božje milosti, rosa Duha Svetoga, dar koji možemo dobiti samo s neba. Zato danas osobito molimo za našu Slavoniju, da u njoj bude života, više djece, potomstva, da mladi otkriju ljepotu ove zemlje, i ostaju živjeti i raditi u njoj, jer to je potrebno našem narodu da ne izumre. Da bi se to dogodilo valja nam moliti, baš onako kako je molio sv. Ilija. Zato je prva pouka današnjeg blagdana molitva, odnosno predanje Bogu, prijateljevanje s njim, jer samo tako moguća su čudesa", rekao je među ostalim biskup Košić, posvjestivši da čudesa nisu neki izvanredni, nego realni događaji. Istaknuo je da je druga poruka blagdana „da priznamo vjerom Isusa za svoga Otkupitelja, pravoga Boga i pravoga čovjeka te mu s ljubavlju poput Marije služimo". Ustvrdio je da „od Marije možemo učiti kako strpljivo nositi svoj križ, patnju da nas oni ne slome, vjerujući Kristu koji je došao na svijet da nama ljudima pomogne rješavati naše patnje, pretvarati ih u slavlje i pobjedu". „Ovih dana uz pobjedničke Vatrene svi smo zaželjeli pobjeđivati, jer smo vidjeli da je to moguće, premda smo mala i siromašna zemlja, moguće je, jer imamo dobre ljude, jer hoćemo i trudimo se. Preduvjeti uspjeha i pobjede su ljudi, dobrota, znanje, rad i veliki trud, a sve to mora pratiti još i poniznost. Zato su i lijepe riječi našeg izbornika koji je rekao da ekipa može puno toga učiniti samo ako bude ponizna", zaključio je biskup Košić. 

Tijekom misnog slavlje 88-ro vjernika i domaći župni vikar Ivan Lovrić primilo je Gospin škapular, za što ih je pripremala s. Stanislava Vidačković. 

Zahvalu biskupu za predvođenje slavlja uputila je i poglavarica s. Monika Havliček. Najavila je da će u godini koja slijedi proslavljati svoj zlatni jubilej, 50 godina nazočnosti karmelićanki u Slavonskom Brodu. Čestitala je i novim članovima škapularske bratovštine, stavivši im na srce riječi pape Pija XII. „Sveti škapular kao odličje BDM doista je znak i jamstvo njezine zaštite". 

Članovi Zajednice karmelskih laika, koji u toj župi djeluju više godina, za sve su vjernike priredili okrepu te druženje nastavili u samostanskom dvorištu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi