Vijesti - Proslava Dana posvećenog života Sisačke biskupije

 

Proslava Dana posvećenog života Sisačke biskupije

Autor: ika
Objavljeno: 05. 02. 2017 - 08:41

Proslava Dana posvećenog života, Dana života i sedme obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije održana je u nedjelju 5. veljače u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom biskupije mons. Markom Cvitkušićem, povjerenikom za pastoral osoba posvećenog života fra Goranom Rukavinom i više svećenika, a slavlju su uz redovnice i redovnike nazočili i članovi zajednice „Vjera i svjetlo" predvođeni povjerenicom za osobe s invaliditetom Željkom Šemper.

U homiliji, govoreći o Danu života i Danu posvećenog života, biskup Košić zapitao se što ih to povezuje? „Kada ima života, kad se djeca rađaju i roditelji vesele brojnijem potomstvu, ima i zvanja za svećeništvo i redovništvo. Tako je Dan osoba posvećenog života obilježen prije svega molitvom za odaziv u duhovna zvanja, za redovnike i redovnice", rekao je biskup, podsjetivši kako u Sisačkoj biskupiji djeluje sedam ženskih i šest muških redovničkih zajednica. „Ovo je i prilika da ja kao biskup zahvalim svim našim redovnicima i redovnicama na svjedočanstvu Bogu posvećenog života i požrtvovnom radu za dobro Crkve". 

U nastavku osvrnuvši se na poruke pape Franje i predsjednika Vijeća HBK za ustanove posvećenog života biskupa Zdenka Križića, biskup Košić zapitao se kako pronositi radosnu vijest o Kraljevstvu Božjem i milosrdnoj Božjoj ljubavi. „Sv. Pavao piše – čuli smo u Prvoj poslanici Korinćanima: 'ne dođoh s uzvišenom besjedom ili mudrošću navješćivati vam svjedočanstvo Božje jer ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga... I besjeda moja i propovijedanje moje ne bijaše u uvjerljivim riječima mudrosti, nego u pokazivanju Duha i snage da se vjera vaša ne temelji na mudrosti ljudskoj, nego na snazi Božjoj'. Dakle, u središte svega našeg djelovanja treba staviti Isusa Krista, Raspetoga! Tako nismo nikada mi važni, nego je uvijek bitan On o kojem svjedočimo da je nama učinio velika djela te i sve druge pozivamo da ga upoznaju i dožive njegovu ljekovitu prisutnost u svome životu. U Evanđelju pak Isus kaže svojim učenicima: 'Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima'. Mi ne želimo biti svjetlo, kao ni sveti Ivan Krstitelj, za koga Ivan Evanđelist kaže: 'Ne bijaše on svjetlo nego da posvjedoči za Svjetlo'. Premda vjerujemo i znamo da je samo Krist 'Svjetlo svijeta', taj grad koji je na gori, koji sve privlači i svima osvjetljava put, on to isto kaže i nama: vi ste svjetlo svijeta. Mi smo dakle pozvani biti svjetiljke, oni koji nose svjetlo, oni koji svjedoče za svjetlo. Ako naime Krist – svjetlo svijeta ispuni našu dušu do kraja, tada i mi svijetlimo – Kristom Gospodinom. Ne sobom, već njime", rekao je biskup, dodavši kako upravo prorok Izaija u čitanju govori kako se to očituje. 'Podijeli kruh svoj s gladnima, uvedi pod krov svoj beskućnike, odjeni onog koga vidiš gola i ne krij se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut poput zore tvoja svjetlost i zdravlje će tvoje brzo procvasti... Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu, dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati'. „To je dakle put: naš bližnji koji je potreban naše ljubavi, kojemu mi možemo pomoći i tako ćemo pronijeti Krista Gospodina kao Svjetlo svijeta i obasjati njime sve ljude. Zadatak je težak, ali i lagan. Težak je jer traži da se cijeli dadnemo, do kraja izručimo njemu, našemu Gospodinu, a lagan je jer – kad to učinimo – više ne vodimo mi naš život niti djelovanje, već sve to u nama izvodi on, koji nas prosvjetljuje i ispunja, koji nas vodi i daje nam svoga Duha, svoju snagu da činimo dobro, da iskazujemo našim bližnjima Božju ljubav", zaključio je biskup te na kraju pozvao okupljene da mole i za njega jer se navršava osamnaest godina otkako je zaređen za biskupa. 

Misno slavlje animirao je Zbor mladih katedralne župe i članovi zajednice „Vjera i svjetlo".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi