Vijesti - Dan posvećenog života Krčke biskupije

 

Dan posvećenog života Krčke biskupije

Dan posvećenog života Krčke biskupije Autor: ika
Objavljeno: 04. 02. 2017 - 08:37

Dan posvećenog života redovnici i redovnice Krčke biskupije proslavili su u Puntu u subotu 4. veljače. Domaćini proslave bile su karmelićanke Božanskog Srca Isusova koje ove godine slave 100. obljetnicu svog dolaska u Hrvatsku. Tom prigodom u Punat su donesene i relikvije utemeljiteljice Reda bl. Marije Terezije od svetog Josipa. Program se odvijao u župnoj crkvi, uz sudjelovanje krčkog biskupa Ivice Petanjka, OFMCap, povjerenika za ustanove posvećenog života vlč. Zvonimira Badurine Dudića, župnika Punta vlč. Ivice Kordića, veliki broj redovnika i redovnica ali i vjernika otoka Krka koji su htjeli sudjelovati na toj proslavi i osobno častiti relikvije blaženice.

Slavlju euharistije prethodila je predstava zajednice Mladi Karmela „A di si ti?" te kratki film o djelovanju karmelićanki u Hrvatskoj. Na početku euharistijskog slavlja biskupa i sve prisutne pozdravio je vlč. Kordić. Posebno je zahvalio karmelićankama na njihovu požrtvovnom i velikodušnom služenju, kako na području cijele domovine tako i u samoj župi Punat.

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Petanjak. Izrazio je radost zbog tog događaja te svih koji su se na nj odazvali, posebno benediktinki koje rjeđe sudjeluju na susretima. Pozdravio je i Mlade Karmela, ohrabrivši ih da se i nadalje okupljaju te budu otvoreni za Božji poziv.

U propovijedi biskup je, osvrnuvši se na obljetnicu djelovanja karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj, približio prisutnima lik njihove blažene utemeljiteljice. Istaknuo je njezinu vedru narav ali i trnovit životni put na kojem se susretala s pregršt patnji i križeva. „Svatko tko se odluči na neko veliko djelo kao što je osnutak jedne redovničke zajednice, mora biti svjestan da ga čeka trnovit put. Na tom ga putu ništa ne smije zaustaviti, niti obeshrabriti i unaprijed mora biti pripreman da će morati trpjeti", upozorio je biskup. No, uz to ga mora voditi duh poslušnosti koji je „majka svih kreposti i najjače sredstvo pobjede". Sveci znaju da je poslušnost najmoćnije sredstvo pobjede jer je Isus Krist tako živio. Sveci vjeruju Isusu Kristu. Tu je ključ i razumijevanje svega." Kao što je Isus kroz sav svoj život i sve do križa bio poslušan Ocu, tako smo na poslušnost ali i na prihvaćanje križa pozvani svi ukoliko želimo stići do cilja – do uskrsnuća. Težak je to govor ali neizostavan i nepobitan. Upravo tu mudrost o važnosti poniznosti i prihvaćanja patnji blažena Marija Terezija spoznala je već u ranoj dobi i postavila je kao temelj cijeloga svog života. „I svaki put kad je u svom životu naišla na zatvorena vrata, na prezir, odbijanje, zabranu... i to uvijek od ljudi Crkve, okupila bi sestre i zajedno bi pjevale Tebe Boga hvalimo", istaknuo je za kraj biskup te pozvao sve da Bogu zahvale za nebrojene primjere svetosti i zamole Boga Duha da ih mogu svojim životom nasljedovati.

Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratila i s. Andreja Petravić, poglavarica karmelićanskog samostana u Puntu. Istaknula je kako je plamen svijeće simbol Krista i njegove putujuće Crkve ali i simbol proslavljene Crkve – svih svetih koji su u zajedništvu s Kristom nama primjer za nasljedovanje ali i kao oni kojima se utječemo za zagovor. „Plamen života bl. Marije Terezije od sv. Josipa odolijevao je svim iskušenjima i svjedočio blizinu njezina srca Srcu Isusovu koje je po njoj izlijevalo svoju ljubav na sve zemlje gdje je boravila pa tako i na našu domovinu Hrvatsku", rekla je s. Andreja.

Uslijedila je molitva blaženici za nova duhovna zvanja. Biskup Petanjak potom je blagoslovio sve relikvijama, a zatim su okupljeni i osobno pristupili moćima, časteći ih i utječući se zagovoru bl. Marije Terezije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi