Vijesti - Proslava blagdana sv. Ivana don Bosca u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ingolstadt

 

Proslava blagdana sv. Ivana don Bosca u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ingolstadt

Proslava blagdana sv. Ivana don Bosca u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ingolstadt Autor: ika
Objavljeno: 30. 01. 2022 - 19:42

Vjernici iz Hrvatske katoličke misije (HKM) u Ingolstadtu okupili su se u nedjelju 30. siječnja na slavlju svoga patrona - sv. Ivana don Bosca.

Zbog aktualnih epidemioloških mjera, proslava je bila podijeljena na dvije svečane mise. Prvu misu u 11 sati predvodio je, uz domaćeg župnika don Matu Križića, pater Johannes Kaufmann iz Würzburga koji je u Njemačkoj provinciji salezianaca don Bosca nadležan za pastoral sa djecom i mladima te za pastoral duhovnih zvanja. Na svečanosti je sudjelovao i veliki prijatelj HKM-a Ingolstadt đakon Dragan Miloš.

Pater Johannes je propovijed započeo pričom o don Boscu koji je kao dijete, maleni Giovanni, uhvatio pticu.
“Dao joj je ime Mateo, napravio krletku i držao je u svojoj sobi. Svaki dan kada je došao iz škole prvo se pažljivo brinuo o Mateu, igrao se s njime i uživao promatrajući ga. No jednoga dana je Giovanni otišao u školu i nije provjerio je li krletka dobro zatvorena. Došavši kući, našao je po pero u kavezu, vratašca su bila otvorena – mačka je pojela Matea”.

“Giovanni je bio jako tužan! Majka ga nikako nije mogla utještiti. Rekla mu je: Ti si spretan, uhvatiti ćeš novu pticu! ali je to Giovannia još više rastužilo. Ja ne želim drugu pticu, ja želim Matea!“

Pater Johannes je i nas pozvao da ne gledamo svoje prijatelje, svoje bližnje, ljude oko sebe kao jedan niz brojeva, koji možemo zamijeniti s drugim ako nam se više ne sviđa!

Čak nas i Sveti Otac papa Franjo upozorava – nastavio je pater Johannes. Današnje društvo je postalo generacijom „bacanja“. Nešto nam se ne sviđa, nešto se malo pokvari, možda ne funkcionira kako mi to želimo, mislimo da nećemo više trebati – jednostavno bacimo i kupimo drugo. Na žalost se taj odnos nije zaustavio samo kod materijalnoga, kod predmeta svakodnevnice. Zastrašujuće je da se taj odnos prenosi i na suživot sa ljudima. Ako se društvu čini da osoba više ne može dovoljno dobro i brzo raditi, ako netko ima neki hendikep, ako je osoba starija i nemoćnija od drugih – mjenja se za bolju, mlađu, bržu, a prethodna se „baca“.

I trenutna događanja u njemačkoj Katoličkoj Crkvi nam pokazuju kako se brzo odlučimo stati na stranu takvoga društva, staviti na prvo mjesto propise i zakone, bez da bi u obzir uzeli ljubav kojoj nas je sam Isus učio.

Na kraju je pater Johannes ispričao još jednu priču o don Boscu. Don Bosco je imao psa koji je uvijek bio uz njega, bili su „prijatelji“. Uvijek kada bi netko napao don Bosca, bilo fizički ili verbalno, pas bi uvijek stao pred don Bosca i obranio ga. Veliki znak povjerenja i zahvalnosti.

“I mi ljudi možemo biti zahvalni jer znamo da ako vjerujemo Bogu, ako se Njemu i Djevici Mariji prepustimo da nećemo nikada biti napušteni”, kazao je pater Johannes.

Poručio nam je svima da se držimo pravila don Bosca: „Budite radosni, činite dobro i pustite vrapce neka pjevaju!“ te da sa tom lakoćom kročimo kroz život.

Glazbeno liturgijski dio predvodio je VIS Karizma a posebnu pažnju i veliki aplauz izazvao je dječji zbor HKM Ingolstadt koji je na kraju  mise izveo pjesmu „Don Bosco, dobro doš’o!“

Don Mato, pater Johannes i đakon Dragan nisu mogli odoljeti ritmu pjesme, a pater Johannes je uhvatio i koreografiju naših mališana sa kojima je čak „zaplesao“.

Nakon mise pater Johannes je izišao u crkveno predvorje gdje je svima mališanima poklonio razne životinje koje je uz veliko čuđenje najmanjih pravio iz balona.

Na misi u 12.30 bili su uz župnika don Matu i patera Johannesa, i pater dr. Clemens Hergenröder, župnik župne zajednice St. Konrad i St. Josef u Ingolstadtu, pater Ulrich Flasher, župnik župe St. Martin koja HKM-u Ingolstadt omogućava služiti mise i ostale aktivnosti u crkvi St. Martin u Mailingu te pater Anton Schatz, župnik župe St. Bonifatius iz Böhmfeld koji je i propovijedao na misi.

Glazbeni dio predvodio je zbor mladih HKM Ingolstadt – VIS Agape.

Obje mise obogatili su i mladi folkloraši koji su bili na čelu procesije, nosili bavarsku i hrvatsku zastavu s kojima su za vrijeme misa stajali s lijeve i desne strane oltarnog prostora.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi