Vijesti - Argumenti HKR-a o posvećenom životu kao jamstvu svetosti i štitu od svjetovnih napasti

 

Argumenti HKR-a o posvećenom životu kao jamstvu svetosti i štitu od svjetovnih napasti

Argumenti HKR-a o posvećenom životu kao jamstvu svetosti i štitu od svjetovnih napasti Autor: ika
Objavljeno: 31. 01. 2022 - 11:06

U emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak 31. siječnja razgovaralo se o tomu jesu li redovnici vizionari i proroci za naše vrijeme kao što su to bili njihovi utemeljitelji te što Crkva i svijet dobivaju po redovničkom pozivu i je li mu se teško odazvati.

Gostovali su franjevac fra Serđo Ćavar na službi odgojitelja hercegovačkih bogoslova u Zagrebu, klarisa s. Hedviga Bliznac, ekonoma u zagrebačkom Samostanu sv. Klare i salezijanac don Branko Bendra, povjerenik za mlade Hrvatske salezijanske provincije. Emisiju je uredila i vodila Tanja Maleš.

Redovničko poslanje u svijetu je naviještati Krista, a redovnici ga ostvaruju u svakodnevici u kojoj žive u obiteljskom okruženju svojih zajednica. Redovničke zajednice, pak, nisu izuzete od problema s kojima se susreće svaka obitelj, poput plaćanja računa za režije, lijekove, hranu. Tako su bili zatečeni višestruko uvećanim računima za plin koje su dobili od Gradske plinare Zagreb za prosinac 2021. godine. Fra Serđo je rekao da su dobili račun od 60 tisuća kuna, koji je za 40 tisuća kuna viši od računa prethodne godine. Četiri puta viši račun dobile su i sestre klarise. S. Hedviga izjavila je da su sestre bile šokirane kada su primile tako visoki račun. „Nećemo moći opstati ako budemo morale plaćati tako veliki iznos za plin. Nemamo toliko novaca, a potrebno je platiti i hranu i lijekove”, dodala je. Don Branko je rekao da je provincijska kuća salezijanaca dobila račun od 75 tisuća kuna u odnosu na prijašnjih 16 tisuća. Izrazili su nadu da će zajednički istup redovničkih zajednica u vidu izjave koju je uputila Hrvatska redovnička konferencija dovesti do rješenja problema.

Samostan sestara klarisa u zagrebačkim Mikulićima teško je stradao u zagrebačkom potresu 2020. godine, a sestre su u obnovi prepuštene providnosti. „Prepuštene smo Božjoj providnosti i dobrim ljudima. Vjerujem da naš samostan mnogo znači za grad Zagreb i da će nas gradonačelnik prepoznati kao dobrobit i pomoć za svoje upravljanje, te da će nešto doprinijeti u obnovi. Mi molimo za njega, za vodstvo grada i države, naša je dužnost da ih molitveno pratimo”, rekla je s. Hedviga.

Obnova samostana sestrama je važna i zbog primanja novih zvanja, koja su jamstvo njihova opstanka. „Stanje sa zvanjima kod klarisa je dobro. Djevojke se javljaju. Prošle godine primile smo dvije djevojke, a i ove godine bismo isto primile dvije-tri djevojke, ali je kod nas sada problem s prostorom. Kako je samostan oštećen u potresu nemamo dovoljno soba za djevojke koje se javljaju. Duh Sveti djeluje na mlade da prepoznaju vrijednost svijeta i vrijednost posvećenog života. Dolaze nam djevojke s dobrom odlukom, koje su kroz godinu dana održavanja kontakata mogle upoznati našu zajednicu. One imaju ljubav prema euharistiji i žele žrtvu, molitvu, darivati se za Krista, za spasenje svijeta. Mi vjerujemo u smisao molitve i iako smo se odrekle naslade i duha ovoga svijeta, želimo da Duh Sveti bude u njemu”, istaknula je s. Hedviga.

Da je svako zvanje veliki dar i velika novost istaknuo je don Branko. Rekao je da su salezijancima susreti s mladima kroz oratorije, kroz Dane otvorenih vrata i druga događanja, važni jer utječu na odaziv. „Ono što mladi danas prepoznaju je važnost osobnog susreta. Mi redovnici pozvani smo biti uprisutnjeno Božje lice. Važni su trenuci kada mi možemo susresti mlade, i mislim da je to put animacije duhovnih zvanja. Kada mladi prepoznaju jedan znakovit molitveni i jak duhovni život to ih privlači i omogućuje im da se preispitaju – ispunjava li to i njihovo srce”, naglasio je povjerenik za mlade Hrvatske salezijanske provincije.

Dobar odaziv u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji može se promatrati kroz dva pravca, rekao je fra Serđo. „Najprije tu je Božja milost, a onda i Marijino posredništvo po Međugorju. Međugorje je postalo rasadište mnogih duhovnih zvanja u svijetu. Naša provincija ima mnogih plodova koji su povezani s Marijinom blizinom. Drugi smjer je ono što mi ljudi činimo. U Hercegovini vlada zdravo obiteljsko ozračje po pitanju odgoja i sakramentalnog života, a tu je i zauzetost fratara kroz Franjevačku mladež.”

U osvrtu na življenje redovničkih zavjeta u svijetu sugovornici su u emisiji istaknuli da pogled u Krista daje smisao življenja zavjeta. Fra Serđo je istaknuo da je življenje zavjeta radikalni hod za Kristom. „Kada se ne žive zavjeti do kraja i posvećeno, onda oni postaju breme samoj osobi. Možda je danas pod posebnim povećalom zavjet čistoće koji nam omogućuje duhovno očinstvo po kojem smo blizu mnogima. Kod mlade braće vidim da većina dolazi sa zdravim motivom i dobro prepoznaju redovničke zavjete. U formaciji radimo ono što preobražava, a ne na onom informativnom. Mislim da redovnički život danas u vremenu nesigurnosti, naglašenog individualizma i tjelesnosti ima proročku snagu”, rekao je fra Serđo.

Da je življenje zavjeta zahtjevno potvrdila je i s. Hedviga, ističući da se za zavjete uz pomoć Duha Svetoga svakodnevno opredjeljuju. „Kada pogledamo u Krista dobivamo smisao zašto živjeti zavjete”, dodala je.

Zavjeti su Kristov način življenja, potvrdio je don Branko. „ Ako kroz naše življenje Krist ne progovara, naše je svjedočanstvo plitko i površno. Krist nas uči da trebamo tražiti ono što On hoće. U tome smislu redovnička poslušnost je u prvom planu poslušnost volji Božjoj. Smisao i služba autoriteta u zajednicama je ta da nam pomaže da ostanemo vjerni izvornom nadahnuću. Poslušnost nam pomaže ostati nogama na zemlji, uči nas poniznosti.”

U emisiji je istaknuto da redovnički život nije jamstvo svetosti, nego omogućuje dublju spoznaju sebe i rad na putu k svetosti. Sugovornici su se osvrnuli i na prepoznavanje proročkog duha u današnjem redovničkom životu. Fra Serđo je podsjetio na poziv pape Franje redovnicima da budu odvažni. „Redovnici trebaju biti hrabri i preispitivati neke aktivnosti i mjesta prisutnosti. Papa je jednom potaknuo redovnike da ne budu zatočenici prošlosti, nego da prigrle sadašnji trenutak i da ponude konkretno svoju prisutnost i da budu oni koji donose nadu današnjem vremenu.”

S. Hedviga je izrazila uvjerenje da su redovnici proročki znak nevidljiv svijetu, ali „snaga Duha Svetoga prodire u svijet i svi kažu da smo po molitvi snaga Crkve. Naša noćna molitva je posebna.” Don Branko je otkrio da će salezijanski provincijski sabor biti u znaku pitanja kakav je salezijanac danas. To je jedna od smjernica, dodao je. „Treba promisliti i komu je postavljeno to pitanje: nama, svijetu, ili Kristu – kakve nas on želi. Dokumenti nas pozivaju da budemo mistici, proroci i sluge mladima.”

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi