Vijesti - Proroštvo, bliskost i nada

 

Proroštvo, bliskost i nada

Autor: radio vatikan
Objavljeno: 01. 02. 2016 - 21:08

Poticaj pape Franje sudionicima Jubileja posvećenoga života

Valja izbjegavati “terorizam ogovaranja” koji je poput bombe. Osim toga, ne valja misliti na novac, koji ne daje istinsku nadu, položenu samo u Gospodinu, i treba moliti za dar novih zvanja, jer zajednice stare pa samostane često održava četiri ili pet starijih redovnica – poticaj je pape Franje koji je uputio primivši sudionike Jubileja posvećenoga života, koji će proslaviti sutra, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, odnosno Svijećnicu. Sutra, kada se slavi i 20. dan posvećenoga života, Sveti Otac će poslijepodne, u 17.30 sati, predvoditi svetu misu za Bogu posvećene osobe, povodom njihova Jubileja, i završetka Godine posvećenoga života, koja je započela 30. studenog 2014. godine.

Čvrsta poslušnost nije ona „vojnička“, i nije „stega“, nego je darivanje srca, poput Božjega Sina koji se ponizio, postao čovjekom iz poslušnosti, sve do smrti na Križu – rekao je papa Franjo, ponovno predajući unaprijed pripremljeni govor, i obraćajući se spontano Bogu posvećenim osobama, kojih je u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu bilo oko pet tisuća.

Razmišljajući o proroštvu, bliskosti i nadi, Papa je napomenuo da Krist nije bio anarhičan, nije pozvao svoje da se snagom otpora suprotstave njegovim neprijateljima, nego je izabrao poslušnost Ocu. To je proroštvo u odnosu na anarhiju volje čije sjeme – kako je rekao – sije đavao. Proroštvo znači reći ljudima da postoji put sreće, veličine, put koji te ispunja radošću, a to je upravo Isusov put. Put prema blizini s Isusom. Proroštvo je dar, karizma, i valja ga tražiti od Duha Svetoga: da znam reći onu riječ, u pravom trenutku; da učinim ono u pravom trenutku;  da cijeli moj život bude proroštvo. Muškarci i žene proroci – napomenuo je Sveti Otac.

Govoreći potom o blizini, Papa je pozvao nazočne da ne budu posvećeni muškarci i žene kako bi se udaljili od ljudi i imali sve udobnosti. Ne, svatko to ima biti kako bi se približio i shvatio život kršćanâ i nekršćanâ, trpljenje, probleme, mnogo stvari koje se mogu razumjeti jedino ako posvećeni muškarac i žene postanu bližnji; u blizini – napomenuo je Papa te im za primjer dao svetu Tereziju od Djeteta Isusa, zaštitnicu misija, koja je svojim gorućim srcem i pismima koja je primala od misionarâ bila bliska s ljudima.

Postati Bogu posvećena osoba ne znači popeti se jedan, dva ili tri stupnja u društvu – istaknuo je te dodao – Za posvećenu osobu nije životni položaj taj zbog kojega druge gleda ravnodušno. Posvećeni me život ima dovesti do blizine s ljudima; do tjelesne i duhovne blizine, do toga da upoznam ljude. A druga osoba, „pravi bližnji“, može biti onaj kojega se susreće u siromašnim četvrtima, ali i brat ili sestra u zajednici. Tu valja težiti možda najtežoj krjeposti, kako je govorio apostol Jakov, ovladavanju jezikom.

Jedan od načina za udaljavanje od braće i sestara u zajednici jest upravo taj: terorizam ogovaranja – rekao je Papa te ponovno istaknuo – 'ne' ogovaranju, terorizmu ogovaranja. Jer, – prema Papinim riječima – tko ogovara, taj je terorist. On je terorist u vlastitoj zajednici, jer poput bombe baca riječi protiv jednoga, protiv drugoga, a onda mirno odlazi. Ali uništava! – upozorio je Sveti Otac – Tko to čini, taj uništava poput bombe.

Jer, bomba ogovaranja u zajednici nije blizina, nego je to vođenje rata, udaljavanje, to je poticanje udaljenosti i anarhije – rekao je papa Franjo. Ako u ovoj Godini milosrđa svatko od vas uspije učiniti to da nikada ne bude terorist ogovaratelj ili ogovarateljica, to bi za Crkvu bio uspjeh, uspjeh velike svetosti! – istaknuo je Papa.

Govoreći pak o nadi, Papa je razmišljao o smanjenju broja zvanja, o zajednicama koje sve više stare, o samostanima koje vodi samo nekoliko starijih redovnica, te istaknuo da nije dobro primati bilo koga, nego valja dobro razlučiti je li riječ o istinskom pozivu, i pomoći mu da se razviju. Mislim da protiv kušnje gubitka nade, na koju nas potiče ta neplodnost, imamo više moliti. Imamo neumorno moliti  - napomenuo je Sveti Otac dajući primjer Ane, Samuelove majke, jer – kako je rekao – postoji jedna opasnost.

Kada neka redovnička kongregacija vidi da nema djece i unuka, te počinje bivati sve manja, uhvati se novca. Znate da je novac đavolska stvar. Kada ne mogu imati milost zvanja i djece, misle da će novac spasiti život i misle na starost. Ali, tako nema nade! Nada je samo u Gospodinu! Novac ti ju nikada neće dati. Naprotiv, novac će te oboriti – istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju je papa Franjo posebne misli posvetio redovnicama. Što bi bila Crkva da nema časnih sestara, kojih ima u bolnicama, zavodima, župama, u gradskim četvrtima, u misijama, ali i na grobljima. Riječ je o ženama koje su zajedno s brojnim muškarcima dali svoj život za Gospodina, možda i daleko od svojih zemalja – kazao je na kraju Sveti Otac. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi