Vijesti - Jubilejsko hodočašće i završetak Godine posvećenog života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

 

Jubilejsko hodočašće i završetak Godine posvećenog života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Jubilejsko hodočašće i završetak Godine posvećenog života u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji Autor: djos.hr
Objavljeno: 01. 02. 2016 - 20:29

Posebnim susretom i bogoslužnim slavljem u predvečerje blagdana Svijećnice - Dana posvećenoga života, 1. veljače 2016., Đakovačko-osječka nadbiskupija organizirala je jubilejsko hodočašće redovnika, redovnica i članova ustanova posvećenoga života u katedralu-baziliku u Đakovu te tom prigodom svečano označila i završetak Godine posvećenog života. Svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu svećenika, redovnika, redovnica, članova ustanova posvećenog života te vjernika grada Đakova, s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem, predvodio je nadbiskup mons. Đuro Hranić. 

U uvodnom obredu nadbiskup je blagoslovio svijeće te je uz oltar sv. Ćirila i Metoda uz katedralu prema glavnome ulazu kroz 'vrata milosrđa' prošla procesija u kojoj su bili svi članovi ustanova posvećenoga života, noseći upaljene svijeće te pjevajući himan Jubileja milosrđa.

U svojoj homiliji nadbiskup je istaknuo kako su Bogu posvećene osobe najsvjesniji i najzdraviji dio Crkve, koji na osobit način živi u svijesti da je Isus utjelovljeno lice Očeva milosrđa,  svjetlo na prosvjetljenje naroda, da smo svi mi ljudi od Boga, dobrog i milosrdnog Oca zamilovani od vijeka i da nam je život svima spašen po Isusu Kristu, snagom njegove muke, smrti i uskrsnuća. „Iz te spasenjske svijesti i iskustva, Bogu posvećene osobe stavljaju svoj život u službu Bogu da bi – njemu posvećene - uime čitave Crkve za nju molile i prinosile svoj život kao Bogu ugodnu žrtvu“, kazao je nadbiskup, pozdravljajući sve redovnike i redovnice s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije, okupljene na jubileju Božjega milosrđa. Pozdrav je uputio i nadbiskupu u miru Marinu Srakiću, rekavši kako on, kao kapucinski trećoredac, na jedan način pripada Bogu posvećenim osobama te mu uime svih okupljenih čestitao sutrašnju 26. obljetnicu imenovanja biskupom, kao i imendan.

Pozdravljajući okupljene članove ženskih i muških redovničkih zajednica, kao i sve vjernike laike koji njeguju duhovnost pojedinih redovničkih obitelji, nadbiskup je pozvao na molitvu i za sve one koji se ovom slavlju nisu mogli pridružiti zbog starosti i bolesti.

„Danas smo s osjećajem zahvalnosti za sve što smo kao Crkva primili i primamo te s osjećajem odgovornosti za pristup milosrđa i ljubavi prema današnjem sekulariziranom čovjeku, sa sviješću  da nam Gospodin kao znak svojega Kraljevstva povjerava balzam svoga milosrđa i dobrote, prešli prag Svetih vrata naše katedrale. Prešli smo ih s punim pouzdanjem da će nas uskrsli Gospodin, koji nas je neprestano podupirao i podupire na našem zemaljskom putovanju, podupirati i voditi svojom moćnom i milosrdnom rukom i u ovim godinama dok se naša prosječna životna dob, osobito u ženskim redovničkim zajednicama, neumoljivo penje. On je osobito ženskom geniju darovao ljubav i nježnost te posebnu sposobnost svjedočenja njegova milosrđa. Prešli smo prag Svetih vrata naše katedrale da bismo se utvrdili u svijesti te pred svima posvjedočili da je milosrđe koje nam Bog iskazuje u našoj ljudskoj slabosti, grešnosti i lomnosti, u našoj nepostojanosti i nevjeri vlastitim redovničkim i svećeničkim obećanjima, izraz i pokazatelj njegove svemoći - jer on je Bog vjeran sebi, svojem savezu s nama i svojim obećanjima koje nam je dao kad smo polagali svoje redovničke zavjete i išli na svećeničko ređenje“, rekao je nadbiskup.

Ustvrdivši kako se sa žalošću može reći da se ne nalazimo samo u krizi duhovnih zvanja, da nam nedostaje svećenika, redovnika i redovnica, nego da smo u krizi kršćana, pa čak i u krizi čovjeka, nadbiskup poziva na molitvu Blaženoj Djevici Mariji: „Sav je njezin život oblikovan prisutnošću utjelovljenoga milosrđa. Ona je Majka Raspetoga i Uskrsloga, koja je intimno sudjelovala u otajstvu njegove ljubavi i ušla u svetište milosrđa. Danas ju na ovome Jubileju milosrđa molimo da svoje milostive oči svrne na nas i da nam svojim zagovorom pomogne da budemo dostojni svojega svetoga poziva i postojani svjedoci Božjega milosrđa i praštanja po kojemu je on spasio ovaj svijet - milosrdni kao Otac.“

Na kraju euharistijskoga slavlja pozdravnu riječ i zahvalu uputila je s. Ksenija Majstorović, povjerenica Nadbiskupijskoga povjerenstva za osobe posvećenog života, ističući kako je svaki Dan posvećenog života do sada bio na poseban način ispunjen iskustvom radosti, gdje se potvrđivalo ono na što je prigodom proglašenja Godine posvećenoga života pozvao Papa Franjo: "Gdje su redovnici, ondje je radost." „I ovo naše današnje hodočašće u godini Jubileja milosrđa i svečano bogoslužje završetka Godine posvećenoga života to potvrđuje. Radost je, možemo reći, svojevrsna iskaznica osobe i zajednice! Ona dolazi iz nutrine, ona je iskrena jer svjedoči naše pripadanje Gospodinu koji je djelitelj i uzdržitelj radosti“, rekla je s. Ksenija, ističući i drugu bitnu oznaku redovničkoga života – zajedništvo, kojeuključuje milosrđe.

Uputila je zahvalu svima koji su pridonijeli da Godina posvećenoga života bude obilježena poticajnim sadržajima i susretima, kako na razini redovničkih obitelji, tako i na regionalnoj, nadbiskupijskoj i nacionalnoj razini te zaključila: „Godina posvećenoga života završava, no naš poziv ostaje – trajan i svet. Stoga će nam i nadalje biti vrijedna zadaća: sa zahvalnošću se spominjati prošlosti, s nadom prigrliti budućnost i sa strašću živjeti sadašnjost!“ Uslijedila je Molitva za obnovu zavjeta i pjevanje himna Tebe Boga hvalimo.

Slavlju su nazočile Sestre sv. Križa, na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Amalijom Kupčerić, Marijine sestre čudotvorne medaljice, na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Kajom Ljubas te grkokatoličke Sestre Vasilijanke, na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Anastazijom Pitka. Ove tri zajednice imaju svoja provincijalna sjedišta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Potom predstavnica Bosonogih Karmelićanki u Karmelu sv. Josipa u Breznici, jedine klauzurne sestre u Nadbiskupiji. Potom Sestre Milosrdnice sv. Vinka, Sestre Uršulinke, Služavke Kristove, Kćeri milosrđa, Klanjateljice Krvi Kristove, Sestre Naše Gospe, Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, Služavke Malog Isusa, Sestre Službenice Milosrđa, Sestre Kraljice svijeta, Franjevke misionarke, Školske sestre franjevke Krista Kralja i Sestre Sakramentinke, kao i članice dva ženska svjetovna instituta: Obitelj Malih Marija (koja je rođena i svoje sjedište ima u Osijeku) te Suradnice Krista Kralja. Također, slavlju su nazočili i članovi muških redovničkih zajednica koji djeluju na području Nadbiskupije: Franjevci manja braća, Oci kapucini, Franjevci konventualci, Franjevci trećoredci, Oci Isusovci, Misionarska družba Duha Svetoga, Palotinci i Salezijanci. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi