Vijesti - Predstavljena knjiga „Zaboravljeni poroci“

 

Predstavljena knjiga „Zaboravljeni poroci“

Predstavljena knjiga „Zaboravljeni poroci“ Objavljeno: 17. 12. 2013 - 09:45

Knjiga „Zaboravljeni poroci. Sedam glavnih grijeha“ fra Ljudevita Antona Maračića predstavljena je u utorak, 17. prosinca u dvorani sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu. Riječ je o tekstovima objavljenima u Veritasu, Glasniku sv. Antuna Padovanskoga posljednjih tri godine, uz dakako napomenu da autor u Veritasu surađuje od početka izlaženja, a samu uređivačku službu je vršio 27 godina.

U osvrtu na spisateljski rad fra Maračića, Stjepan Lice je uvodno napomenuo činjenicu uputio da se u „on line“ katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice pod njegovim imenom nalazi gotovo stotinu bibliografskih jedinica. Riječ je o knjigama koje je napisao, o njegovim prilozima objavljenima u časopisima, o knjigama koje je uređivao ili u njihovoj pripremi na drugi način sudjelovao.

U većem dijelu bibliografskih jedinica obrađuju se sadržaji koji se tiču franjevačke duhovnosti i franjevačke povijesti, a uz te teme niz je knjiga namijenjenih širem čitateljstvu kojemu se pridružuje ovo novo izdanje.

U tim knjigama riječ je o dragocjenostima od kojih je sazdan ovaj naš dan koji živimo, naša sadašnjost, ali i o dragocjenostima koje im prethode, dragocjenostima minulih vremena, onih oko kojih su se neki drugi trudili i na različite načine nama dali u baštinu. No, uz te, riječ je i o dragocjenostima oko kojih se nama valja potruditi. Dakle, riječ je i o tome da nema tako neznatna čovjeka koji ne bi moga pridodati dragocjenosti ovom svijetu i svakom vremenu, ako se zdušno potrudi, ako učini ono što je do njega, naglasio je Lice, te upozorio kako sve to nije moguće bez  u zahvalnosti, jer bez nje osjetilo za dragocjenosti u nama ne može biti uistinu živo.

Naime, zahvalnost nam pomaže razlikovati vrijedno od nevrijednog, smisleno od ispraznog, a upravo nam o tome u svojim knjigama na vrlo pristupačan način govori, piše fra Ljudevit  Maračić, ističe Lice.

Konkretno osvrčući se na novu knjigu, Lice je naglasio, kako autor kada piše o „zaboravljenim porocima“ nam želi reći da ne zaboravimo da nam je darovano, povjereno da budemo proroci.

Fra Maračić želi nas u ovom često tako površnom svijetu, svijetu prepunom kojekakvih olakosti, ohrabriti da ne pristanemo živjeti okradeni. Posvuda su oko nas olake radosti, radosti koje dođu i prođu gotovo bez traga, olaki odnos prema grijesima, porocima. Lako je naučiti živjeti s njima kao da ih nema sve dok nas ne preplavi ispraznosti, sve dok ne shvatimo da smo odustali od sebe. Namjera ove knjige da razotkrije poročnosti i njihovu prividnu bezazlenost. I strašnu grabežljivost.   Ali i da nas upozori  da ne zastanemo zapanjeni pred porocima, ponajprije onima vlastitima, nego da se ohrabrimo i odlučimo za vrline. Nema ništa ljepše, ništa ljudskije, nego pridodati se, uključiti se u povijest vrlina, rekao je Lice, te zaključio kako u konačnici u ovoj knjizi nije govor smo o porocima. Ona ispod glasa, ali zdušno govori o vrlinama.

Kada je zaklopite, otvorite knjigu – onu životnu, svakodnevnu i postojanu – o vrlinama. I posvetite im se. Ipak, vraćajte se povremeno ovoj knjizi. Da provjerite sebe. I svoju odlučnost za vrline, pozvao je buduće čitatelje Stjepan Lice.

Autor fra Ljudevit Maračić pojasnio je „porijeklo“ motiva, odnosno naslov knjige.

Upučujući na riječi bl. Ivana Pavla II., koji pak je na tragu Pija XII. o grijehu rekao „Glavni grijeh našeg vremena jest gubitak osjećaja za grijeh“, istaknuo je kako je to bio glavni motiv da posljednjih godina u nastavnicima za čitatelje Veritasa, a i sebi samome pokuša sustavno opisati izvore i korijene ove pojave, koja istini za volju nije nikakav specijalitet našeg vremena ni podneblja, jer je toga bilo i mnogo prije.

Pred čitateljem je dakle knjiga koja želi podsjetiti na zaboravljene poroke, na ono što se u katekizmu klasično naziva kao sedam glavnih grijeha, istaknuo je autor, te upozorio, kako je tekst angažiran, zahtjeva povratni odgovor čitatelja, jer govor o zaboravljenim porocima ne podsjeća samo na glavne grijehe, nego i potiče na suočavanje s tim zlom. Očekuje se i traži zauzeti stav čitatelja, što povlači sa sobom potrebu ulaganja napora, svojevrsni duh odricanja. U protivnom, posebno je naglasio fra Maračić, bolje je knjigu ostaviti po strani, možda malo prelistati i odložiti je na policu. Možda će drugom prigodom biti od veće koristi.

Predstavljanje knjige vodio je urednik Veritasa fra Ivan Bradarić, a u glazbenom dijelu sudjelovala je Maja Blagdan. (mb)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi