Vijesti - Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje o spomendanu bl. Drinskih mučenica

 

Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje o spomendanu bl. Drinskih mučenica

Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje o spomendanu bl. Drinskih mučenica Objavljeno: 15. 12. 2013 - 23:12

Euharistijsko slavlje Treće nedjelje došašća, na spomendan bl. Drinskih mučenica 15. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je  pomoćni biskupi zagrebački Ivan Šaško u koncelebraciji s mons. Lovrom Cindorijem i p. Petrom Galaunerom, DI. Uvodeći u slavlje, biskup je podsjetio kako ova nedjelja posebno naglašava radost, te razlog iste „Radujte se, jer je Gospodin blizu!“

To je radost koja ne pokazuje nametnutu veselost, nego ju se može osjetiti kao nositeljicu života, bez obzira u kakvim okolnostima živjeli. Znamo da je život bez radosti nepodnošljiv; vjera bez radosti je poput orgulja bez zraka, poput jela bez okusa… I iščekivanje u sebi nosi ljepotu napetosti između čežnje očekivanoga i sigurnosti dočekanoga. U tome ozračju radosti danas se spominjemo sestara Kćeri Božje ljubavi, blažene sestre Jule i susestara mučenica, kojima su vjernici sačuvali spomen pod imenom Drinske mučenice, naglasio je biskup, te posebno pozdravio nazočne sestre, članice Družbe. U ovoj prigodi im je i zahvalio za sav njihov trud i ugrađenost u život Crkve, a posebno za svakidašnju prisutnost i služenje u našoj katedrali.

One upućuju na svjedočanstvo koje je nosilo mučenice u njihovu svjedočenju radosti vjere, rekao je biskup Šaško, te pozdravio i don Antu Bakoviću, živoga svjedoka događaja mučeništva sestara, očevidcu smrti na obalama Drine, i gorljivomu promicatelja života u brzoj rijeci suvremenih neosjetljivosti za najveći dar.

U osvrtu na misna čitanja, u prigodnoj homiliji biskup Šaško je naglasio kako „ rijetko kao ove nedjelje može naići ne samo na ljepotu slika i poticaja, nego i na znakove nutarnjega gibanja“. U tom kontekstu je uputio na čak sedam uskličnika, bez ijednoga upitnika koje nalazimo prvome i drugom čitanju.

Kratki tekstovi s toliko naglasaka koji zadiru u dno ljudskoga bića. Uskličnici su to koji tješe, zbog preobrazbe koju Bog ostvaruje i očituje; uskličnici istodobno uznemiruju; u nama bude pitanja koja nisu izrečena. S druge strane, u Evanđelju, čak sedam upitnika – bez ijednoga uskličnika; upitnici koji odražavaju napetost, traže odgovore. Ali dok pitaju, u tim istim rečenicama možemo osjetiti i uskličnike, posvijestio je, te usredotočujući se na lik Ivana Krstitelja, naglasio je, kako on „zna koga čeka, ali, poput svih proroka, ne poznaje pojedinosti, detalje o vremenu ostvarivanja. Zato nije lako biti prorok: pozvan od Boga naviještati Istinu, onu koja mu ne pripada i dolazi odozgor; istinu koja uznemiruje slušatelje; poznavati put, ali ne i postaje na tome putu, nepredvidivosti; znati odakle se polazi i što je cilj i moći samo usmjeriti one koji te pitaju. Zato Isus odgovara odgovorom koji je Ivan očekivao; Isus odgovara znajući da će Ivan razumjeti i osjetiti radost koja mu daje snagu i dalje gubiti i – doslovno – izgubiti glavu za ono za što je davno izgubio srce; za onoga komu se posve predao“.

No, riječi upućene Ivanu, još su snažnije upućene nama, da se ne bojimo poziva proroka koje nam je dano u sakramentu kršćanske inicijacije, rekao je biskup Šaško, te nastavio „kao kršćani smo u svijetu koji ima nove 'makeronte'. Svakomu je ponuđeno da bude trska koja se ljulja, nestalna i nesigurna; da bude dio isprazne pojavnosti, da sebe smješta među pametnije i bolje, zaslužnije i sposobnije (u ljutnji, ako se nešto ne odvija kako je zamislio). Ali, svakomu je ponuđeno da posluša čežnju koja se ne sablažnjava Isusovim pozivom, spremni se suočiti sa svime i svima koji žele zatomiti kršćanski, katolički proročki glas, zatvoriti nas, udaljiti od našega poziva. Mi poznajemo Onoga koji je došao i koji dolazi i koja je cijena njegova prihvaćanja. Svojim mirom izražavamo radost zbog toga što je dokinut strah i ropstvo i da smo zahvalni Bogu koji nas čini dragocjenima po daru koji niti jedan vladar na zemlji ne može postići sa svom silom koja mu je na raspolaganju. Znamo da je radost lijek koji može izliječiti naše bližnje, društvo, zatrovanosti i sukobe“.

Nadalje je, naglasio, kako u ovome slavlju osjećamo da se u mješavini upitnika i uskličnika osjeća Isusov odgovor koji se tiče svakoga vremena, s nekim novim preobrazbama: Ivane, oni koji nisu čekali nikoga; obeshrabreni i poniženi životnim neprilikama i lažnim radostima, počeli su se nadati i vjerovati u Onoga komu si pripremao put. Blaženici i sveci, pak uvijek pokazuju odražaj Radosne vijesti. Osobito su mučenici i mučenice lako prepoznatljiva utjelovljenja proroštava i Isusove ljubavi koja živi i u ovoj našoj nedjeljnoj euharistiji.

Blažene sestre Kćeri Božje ljubavi, čije su živote drugi htjeli utopiti u hladnoći i tami riječnih voda; kojima je pustinja duše namijenila patnju i poniženje, postale su ljiljani koji cvatu, za Crkvu, za naš hrvatski i sve druge narode. Bila im je nakana ugasiti, utopiti njihove živote, a mučitelji su, ne sluteći to, posijali mladice života. Uronjene u tamu voda, uskrsnule su na slabu, ostavivši nam poveznicu s našim krštenjem. Jer, svako je krštenje umiranje grijehu i preporod na novi život. Neizrecivoj muci dana je slava i divota ljepša od Karmela i Šarona. One su na zemlji vidjele Gospodina koji je ušao u njihove živote i koji im je dao snagu da ukrijepe ruke klonule i učvrste noge klecave (usp. Iz 35). Po tome su i nama ostavile ohrabrenje, a kao blaženici i svoj zagovor, naglasio je propovjednik, te ponovno izrazio radost nazočnosti svjedoka u čiji je život utisnut pečat toga mučeništva.

Dragi don Anto, u Vama ne vidim samo časnoga subrata koji se nije štedio za svoj narod, nego i strpljivoga proroka, po riječima svetoga Jakova iz današnjega drugog čitanja. Niste bili trska koja se povija; osjetili ste težinu sustava kojima nije stalo do istine i dobra. No, danas u vama vidimo i trag blizine Drinskih mučenica, a sami svjedočite o iskustvu njihova zagovora u raznim istragama i zatvorima. Dok ste kao stajali na pragu smrti, znali ste da je uz vas snaga života, rekao je biskup Šaško, te podsjetio kako don Anto – proročki se oslanjajući na snagu mučeništva – upozorava na područja za koja treba moliti zagovor blaženica i slijediti njihov primjer. 

U sestrama-mučenicima osobito je vrijedna vjernost Kristu, Crkvi, svojoj vjeri. Postoji opasnost da postanemo nemarni i ravnodušni. Njihova vjernost jest nadahnuće za obnovu naše vjernosti u obiteljima, u zajednicama, u društvu. Kada nam se čini da je nešto teško ili da nije važno, u mučeništvu pronalazimo odgovore. Posebno je važno ne odustati od prenošenja vrjednota života, zauzetosti za život koja neće prezirati roditeljski poziv. Iz toga je po sebi razumljiva briga o odgoju djece i mladih; briga za najpotrebnije. I jednomu i drugomu su se sestre i same posvetile. Osim toga, njihova je žrtva zalog mira i susreta među ljudima, narodima, religijama i kulturama. Njihov zemaljski završetak zacijelo odjekuje posebno u srcima poniženih, obeščašćenih, silovanih žena. Nemojmo prestati moliti ne samo za žene koje su prošle kroz tu gorčinu i strahotu, nego kao vjernici ne zaboravimo pomoći, zalagati se, učiniti društvo osjetljivijim za najranjivije. Kada budemo obeshrabreni, zastanimo. Vidjet ćemo da se titraj s Mrtvoga mora nije umrtvio, da tama Drine nije ugasila svjetlo, ohrabrio je na kraju homilije vjernike biskup Šaško. (mb)
 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Radni sastanak generalnih...
Slijedeći članak:
Predstavljena knjiga...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi