Vijesti - Predstavljen strip „Charles de Foucauld“ u izdanju Verbuma

 

Predstavljen strip „Charles de Foucauld“ u izdanju Verbuma

Predstavljen strip „Charles de Foucauld“ u izdanju Verbuma Autor: ika
Objavljeno: 12. 05. 2022 - 16:04

Nakladna kuća Verbum je uoči kanonizacije bl. Karla de Foucaulda, u četvrtak 12. svibnja na konferenciji za medije predstavila strip Charles de Foucauld.

Na konferenciji su sudjelovali direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta.

Charles de Foucauld (1858. – 1916.), jedna je od najupečatljivijih duhovnih osobnosti 20. stoljeća, svetac kršćanske dobrote i blagosti, koji je nakon obraćenja lagodan život zamijenio pustinjačkim životom potpunog siromaštava usred Sahare, gdje je doživio i mučeničku smrt. Njegovo radikalno življenje evanđelja i njegova duhovnost stalno nadahnjuju mnoge ljude. Među blaženike Katoličke Crkve uvršten je 2005. od strane pape Benedikta XVI., a papa Franjo će ga 15. svibnja 2022. proglasiti svetim – rekli su predstavljači.

Povodom skore kanonizacije, nakon što je nedavno objavila knjigu njegovih duhovnih zapisa Misli iz pustinje, nakladna kuća Verbum objavila je i novo izdanje o tom svecu. Radi se o stripu Charles de Foucauld, koji je klasik francuske škole umjetnosti stripa, a nastao je iz pera čuvenoga Josepha Gillaina Jijéa (1914. – 1980.), jednog od svjetskih velikana stripa poznatoga kao tvorca jednog od prvih velikih europskih vestern-stripova Jerry Spring, kao i po radu na stripu Spirou & Fantasio.

Ovo je prvo hrvatsko izdanje Jijéova remek-djela Charles de Foucauld, izvorno objavljenoga 1959. u stripovskome časopisu Spirou. Objavljeno je u Verbumovoj novopokrenutoj biblioteci Quadratum, koja ima za cilj nastaviti kontinuirano objavljivati profilirana strip-izdanja.

Strip-album Charles de Foucauld na vizualno privlačan i zanimljiv način progovara o nemirnom životu bl. Karla de Foucaulda, o tome kako je taj časnik, istraživač i jezikoslovac iz ugledne i bogate obitelji bio u stalnoj potrazi za apsolutnim i kako je pronašao životni mir kao siromašni i prezreni pustinjak među Tuarezima usred Sahare, gdje je doživio mučeničku smrt.

Novo stripovsko izdanje, osim što donosi životnu priču bl. Karla i njegovo traganje za smislom i nutarnjim ispunjenjem, svjedoči i o snažnom kršćanskom nadahnuću kojim je bila prožeta čuvena francusko-belgijska škola stripa, a što se očitovalo i u radu Josepha Gillaina Jijéa.

Strip Charles de Foucauld, u prijevodu Lidije Paris dostupan je u svim Verbumovim knjižarama kao i putem mrežne knjižare Verbum.hr.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Bleiburg
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi