Vijesti - Na tribini katoličkih novinara gostovala s. Romana Kocjančič

 

Na tribini katoličkih novinara gostovala s. Romana Kocjančič

Na tribini katoličkih novinara gostovala s. Romana Kocjančič Autor: ika
Objavljeno: 10. 05. 2022 - 18:03

Nastavljajući niz tribina, Hrvatsko društvo katoličkih novinara je u utorak 10. svibnja priredilo novu tribinu na kojoj je gostovala s. Romana Kocjančič FMM, te govorila o temi „Vjera na javnome televizijskome servisu - Iskustvo urednice na RTV Slovenija“.

Tribina je održana na Platformi Zoom, a sudjelovali su članovi HDKN-a, kao i drugi zainteresirani iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Njemačke i Francuske.

Nakon pozdravne riječi predsjednice HDKN-a dr. Suzane Peran, s. Romana Kocjančič se predstavila te govorila o svojoj misiji na državnoj televiziji, Televiziji Slovenija gdje radi već 25 godina. Prisjetila se početaka, spomenuvši kako joj je jedan direktor rekao da je prva redovnica na području bivše Jugoslavije koja je stalno zaposlena na nacionalnoj televiziji.

„I sama se pitam kako me je odvela poslušnost mojim redovničkim poglavaricama – na nacionalnu televiziju. U duši sam prirodoslovac i socijalno usmjerena prema ranjivim i isključenim osobama u društvu. Moja teta i jedan ujak su radili na TV Sloveniji, ali nisam ni pomišljala da ću četvrt stoljeća raditi kao časna sestra u medijima. Na televiziji sam otkrila da imam još neke drugačije darove. Posao i suradnici, budući da uvijek radimo timski, omogućuju mi da rastem, da se uz njih oblikujem, da postanem još više ljudskija, nadam se i malo više Božja. Sretna sam i zadovoljna što služim Bogu, Crkvi i društvu, te da donosim nešto svjetla slovenskom narodu“ rekla je s. Romana.

Na pitanje „zašto je na televiziji“, pojasnila je da je po završetku teološkog studija u Francuskoj, poslan upit provincijalki bi li mogla raditi u uredništvu vjerskoga programa. Dodala je da kao redovnica pripada Međunarodnoj kongregaciji Marijinih franjevačkih misionarki, a njihovo je prvotno poslanje ići tamo gdje Crkva nije prisutna i raditi sa siromašnima. Pozivom da započne rad na televiziji, zajedno sa svojim redovničkim poglavaricama otkrila je novo područje evangelizacije.

Premda nove okolnosti i novo okruženje, ona nije došla nespremna na televiziju. Za vrijeme studija u Parizu, pohađala je i studij audiovizualnih i komunikacijskih medija, te kako ih koristiti u pastoralu. Školovala se i na Katoličkoj medijskoj akademiji u Ludwigshafenu, a po zaposlenju je polazila i razne edukacije.

Na televiziji je počela raditi kao novinarka u uredništvu vjerskog programa. Autorica je nekoliko dokumentarnih filmova i tematskih emisija, a 11 godina je urednica i voditeljica nedjeljne emisije „Obzorja duha“. Podsjetila je kako je tu emisiju prije 31 godina započeo pok. svećenik dr. Drago Klemenčič koji je došao na televiziju na poziv da bude pomoćnik i savjetnik ravnatelja, te je osnovao uredništvo vjerskoga programa.

U nastavku je s. Kocjančič kratko predstavila vjerski program na Televizija Sloveniji. Mise se emitiraju jednom mjesečno, a dva puta godišnje prenose se bogoslužja iz Evangeličke crkve. Na velike blagdane prenose se papinske mise i posebna slavlja koja predvodi Papa (Križni put na Koloseumu i sl.). Jednom tjedno (subota) na programu je emisija „Duhovni utrip“ u kojoj se predstavlja rad drugih registriranih vjerskih zajednica u Sloveniji, dok je nedjeljna emisija „Obzorja duha“ posvećena većim vjerskim zajednicama. Postoji i mjesečna emisija „Sveto in svet“ koja je rezervirana za rasprave o etičkim pitanjima.

Na kraju je potaknula katoličke novinare da budu svjesni kako su najmoćnije sredstvo za stvaranje stavova i oblikovanje vrijednosti i informacija o kršćanstvu, Crkvi, društvu, te pozvala „budite dobri katolici i dobri novinari, te prije nego što počnete evangelizaciju, budite bliski Kristu, ljudima i Crkvi, te oni koji dobro znajući istinu cijele priče, prenose je bez stranačkih stavova i stvaraju mjesto za susret za ljude različitih mišljenja, vjera i nacionalnosti“.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, te su nazočni imali prilike postaviti pitanja s. Romani Kocjančič, razmijeniti iskustva rada u medijima, poglavito na javnoj televiziji i radiju, te saznati više o prisutnosti vjerskih tema i slovenskim medijima uopće.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi