Vijesti - Predstavljanje knjige s. Ane Begić

 

Predstavljanje knjige s. Ane Begić

Predstavljanje knjige s. Ane Begić Autor: dominikanke.org/s. Manes Puškarić OP
Objavljeno: 22. 05. 2018 - 10:35

U utorak, 22. svibnja 2018. godine, u dvorani ''Vijenac'' točnije Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, održana je promocija knjige voditeljice Povjerenstva HRK za pastoral duhovnih zvanja s. Ane Begić ''Dr. Andrija Živković – moralni teolog u kontekstu svoga vremena''. Promocija je započela u 18 sati, a kroz cijeli program vodila nas je Ana Dagelić. Predavači su bili prof. Stjepan Baloban, prof. Vladimir Dugalić, dr. sc. Stjepan Brebrić, urednik Kršćanske sadašnjosti, i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Riječ zahvale uputila je vrhovna glavarica sestara dominikanki s. Katarina Maglica, a osobnu zahvalu izrekla je i s. Ana. Glazbenim dijelom obogatili su nas Bogoslovski oktet i sestre dominikanke. 

Samoj promociji prisustvovalo je uistinu puno uzvanika – svećenici, redovnice raznih družbi u Hrvatskoj, obitelj i prijatelji s. Ane, prijatelji Kongregacije sestara dominikanki, studenti i studentice kojima s. Ana predaje na FFDI i na KBF – u, zatim profesori s različitih intituta, liječnici, dekani, itd. Knjigu su kroz razne aspekte predstavili sami predavači. Zanimljivo je bilo čuti prof. Dugalića kako govori o samom Andriji Živkoviću, kao tadašnjem intelektualcu koji je aktualan i u današnjim etičkim i moralnim pitanjima društva. Istaknuo je trud i rad s. Ane, a prof. Baloban posegnuo je sve do studentskih dana s. Ane, te iskazao koliko mu je čast bilo biti joj profesor, a sada dio predstavljanja njezine knjige. Profesor je progovorio o socijalnoj dimenziji Živkovićevog rada. Mons. Srakić govorio je o prof. Žikoviću iz svoje dugogodišnje perspektive nadbiskupa, te nas je obogatio i kojom zgodom iz Živkovićeva života.

Urednik KS –a dr. sc. Stjepan Brebrić izrazio je zahvalu što je mogao biti suradnik u izdavanju ovakve knjige važne za hrvatski narod. Istaknuo je kako Kršćanska sadašnjost uvijek prepozna koje je djelo vrijedno izdavanja te da mu je bila čast i zadovoljstvo pročitati ovakvo djelo. S. Ana je uglavnom radila s rukopisima prof. Žikovića, do kojih je bilo teško doći, i koji nikada nisu bili izdani. Sam prof. Živković je u svojim rukopisima napisao da će biti vječno zahvalan onome tko jednog dana u slobodnoj Hrvatskoj izda njegova djela. Upravo to je učinila s. Ana kroz svoj znanstveni rad.

Na kraju su se zahvalile vrhovna glavarica s. Katarina Maglica i s. Ana, a ono što svakako možemo reći jest da je atmosfera bila domaća i topla, što nije čest slučaj na današnjim okupljanjima i raznim promocijama. Hvala još jednom s. Ani što je ne samo znanstveni svijet i teologiju obogatila ovakvim radom, već što je i samu Kongregaciju obogatila svojim radom. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi