Vijesti - Predstavljanje knjige s. Ane Begić

 

Predstavljanje knjige s. Ane Begić

Predstavljanje knjige s. Ane Begić Autor: dominikanke.org/s. Manes Puškarić OP
Objavljeno: 22. 05. 2018 - 10:35

U utorak, 22. svibnja 2018. godine, u dvorani ''Vijenac'' točnije Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, održana je promocija knjige voditeljice Povjerenstva HRK za pastoral duhovnih zvanja s. Ane Begić ''Dr. Andrija Živković – moralni teolog u kontekstu svoga vremena''. Promocija je započela u 18 sati, a kroz cijeli program vodila nas je Ana Dagelić. Predavači su bili prof. Stjepan Baloban, prof. Vladimir Dugalić, dr. sc. Stjepan Brebrić, urednik Kršćanske sadašnjosti, i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Riječ zahvale uputila je vrhovna glavarica sestara dominikanki s. Katarina Maglica, a osobnu zahvalu izrekla je i s. Ana. Glazbenim dijelom obogatili su nas Bogoslovski oktet i sestre dominikanke. 

Samoj promociji prisustvovalo je uistinu puno uzvanika – svećenici, redovnice raznih družbi u Hrvatskoj, obitelj i prijatelji s. Ane, prijatelji Kongregacije sestara dominikanki, studenti i studentice kojima s. Ana predaje na FFDI i na KBF – u, zatim profesori s različitih intituta, liječnici, dekani, itd. Knjigu su kroz razne aspekte predstavili sami predavači. Zanimljivo je bilo čuti prof. Dugalića kako govori o samom Andriji Živkoviću, kao tadašnjem intelektualcu koji je aktualan i u današnjim etičkim i moralnim pitanjima društva. Istaknuo je trud i rad s. Ane, a prof. Baloban posegnuo je sve do studentskih dana s. Ane, te iskazao koliko mu je čast bilo biti joj profesor, a sada dio predstavljanja njezine knjige. Profesor je progovorio o socijalnoj dimenziji Živkovićevog rada. Mons. Srakić govorio je o prof. Žikoviću iz svoje dugogodišnje perspektive nadbiskupa, te nas je obogatio i kojom zgodom iz Živkovićeva života.

Urednik KS –a dr. sc. Stjepan Brebrić izrazio je zahvalu što je mogao biti suradnik u izdavanju ovakve knjige važne za hrvatski narod. Istaknuo je kako Kršćanska sadašnjost uvijek prepozna koje je djelo vrijedno izdavanja te da mu je bila čast i zadovoljstvo pročitati ovakvo djelo. S. Ana je uglavnom radila s rukopisima prof. Žikovića, do kojih je bilo teško doći, i koji nikada nisu bili izdani. Sam prof. Živković je u svojim rukopisima napisao da će biti vječno zahvalan onome tko jednog dana u slobodnoj Hrvatskoj izda njegova djela. Upravo to je učinila s. Ana kroz svoj znanstveni rad.

Na kraju su se zahvalile vrhovna glavarica s. Katarina Maglica i s. Ana, a ono što svakako možemo reći jest da je atmosfera bila domaća i topla, što nije čest slučaj na današnjim okupljanjima i raznim promocijama. Hvala još jednom s. Ani što je ne samo znanstveni svijet i teologiju obogatila ovakvim radom, već što je i samu Kongregaciju obogatila svojim radom. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi