Vijesti - Peta obljetnica smrti prof. dr. fra Špire Marasovića

 

Peta obljetnica smrti prof. dr. fra Špire Marasovića

Peta obljetnica smrti prof. dr. fra Špire Marasovića Autor: ika
Objavljeno: 22. 05. 2018 - 10:54

Usklađen u redovništvu i svećeništvu i eklezijalan do kraja

„Bio je čovjek zlatne ruke, oštrog oka i pogleda, proročkog stava i nastupa", kazao je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predvodeći u utorak 22. svibnja u Samostanu sv. Frane na Obali u Splitu misno slavlje u povodu pete obljetnice smrti prof. dr. fra Špire Marasovića, Splićanina, franjevca konventualca, intelektualca i pastoralca.

U koncelebraciji su bili pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić, župnik i gvardijan fra Žarko Relota, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević" u Zadru Roland Jelić i ostali svećenici. Tom je prigodom nadbiskup moćima sv. Antuna blagoslovio osam novih vitraja u crkvi Sv. Frane, misi je nazočio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Na početku misnoga slavlja nadbiskup Puljić je kazao da ga uz pokojnog fra Špiru vežu dugo prijateljstvo i suradnja. „U ono teško vrijeme bio nam je dragi spisatelj, odličan govornik koji nas je poticao te mu kao biskup i profesor zahvaljujem na spremnosti surađivati na djelu spasenja. Ponosan sam što smo ga imali i zato ovom misom želim mu zahvaliti za veliko djelo koje je ostavio napisano i izgovoreno", naglasio je predsjednik HBK. Osvrnuo se na vrijeme svoga boravka u Splitu, tri godine za vrijeme bogoslovije, kazavši da je Split zavolio zbog njegove dinamičnosti, ali i dobrih ljudi, koji su voljeli svoju Crkvu i narod. „Došao sam u njega kao Dinamovac, a otišao kao Hajdukovac", rekao je zadarski nadbiskup, a nazočni vjernici zahvalili su mu dugim i gromoglasnim pljeskom.

Prigodnu propovijed održao je don Tomislav Ćubelić. U njoj je govorio o fra Špiri, čovjeku i svećeniku, intelektualcu i pastoralcu, osobi „profinjenog izričaja, duboke i jasne misli o vjeri, Crkvi, kulturi, filozofiji i narodu. Prepoznatljiv i za života, a s ove distance još prepoznatljiviji i čini se s ove distance još potrebniji Crkvi i narodu. Usklađen u redovništvu i svećeništvu i eklezijalan do kraja. Kritičan, zdravo kritičan i proročki obdaren. U svim nastupima u pisanoj i govornoj riječi dubok, ali razumljiv što i nije baš lako. Može netko pomisliti je li imao nedostataka i pogrešaka – jest – za to se je ispovijedao i to je bitna stavka Isusa Krista i fra Špirine vjere".

U promišljanju je don Tomislav koristio fra Špirine tekstove o narodu i o demokraciji, o Crkvi i o Isusu Kristu. Između ostaloga podsjetio je na fra Špirine povijesne riječi koje je izgovorio u dvorani „Vijenac" u Zagrebu da su komunisti „ostali u krutom, tekućem ili plinovitom stanju. I samo je politički slijepac mogao vjerovati kako će trebati dugo čekati pa da se u to političko usmjeravanje rečenoga nezadovoljstva uvuče i Crkva. Dakako, to samo potvrđuje kako je usmjeravanje mogućega društvenoga gnjeva i prema Crkvi već sada na djelu. Zar nije istina? Stoga se Crkva ne smije, već zbog same sebe i zbog svojega izvornog poslanja, postaviti kao da je sustav transcendentan. On to nije niti ga zanima vrhunaravno ni osmišljeno niti je motiviran time, a Crkva jest. Ne postoji, naime, ni jedan politički i gospodarski sustav na svijetu koji bi u sebe ugrađivao i brigu oko reevangelizacije svijeta, a reevangelizacija je jedna od prvotnih zadaća suvremene Crkve. Stoga Crkvi u Hrvatskoj, u ovim prijelomnim vremenima, treba vrlo mnogo kreativne mašte, stručnoga znanja i nadasve Duha Božjega. I, dakako, nešto od pozitivnoga iskustva koje je stekla kroz posljednjih desetljeća. Ima, i te kako da ima, ali samo za one među nama koji točno znaju što je Crkva, gdje ona živi i koje je točno vrijeme".

„Dragi fra Špiro, tebi je jasno sada sve. A nama je teže nego dok si bio s ovu stranu života i u narodu i u Crkvi. Zamoli Isusa Krista za snagu istine u hrvatskom narodu i Crkvi. Bez toga mi tonemo, a tebi hvala za snagu riječi vjere i života", zaključio je propovijed don Tomislav.

Na kraju mise nazočnima se obratio gvardijan i župnik Relota, zahvalivši svima a na poseban način predsjedniku HBK što je kao fra Špirin prijatelj došao predvoditi misno slavlje i blagosloviti nove vitraje, djelo istaknutoga umjetnika svjetskog glasa Matka Trebotića koji je htio ostaviti vrijedni spomen u crkvi Sv. Frane. S tim vitrajima, koje je Trebotić nazvao „Svjetlo i poet moga grada sv. Frani na hvalu a Bogu na slavu", crkva je kompletno dizajnerski oslikana i uređena. Na kraju se fra Žarko osvrnuo na pokojnog fra Špiru, kazavši da ga je Bog prije pet godina pozvao k sebi vjerojatno jer je „ispunio svoju zadaću ovdje na zemlji. Kao što je Isus Krist odlazeći s ovoga svijeta ostavio svojim učenicima duhovnu oporuku tako je fra Špiro ostavio nama duhovnu, ali i društveno-eklezijalnu oporuku".


Špiro Marasović rođen je 1944. godine u Splitu. Nakon školovanja u Splitu, odlazi u Zagreb gdje završava srednju školu i dvogodišnji filozofski studij. Teologiju je diplomirao u Njemačkoj, u gradu Würzburgu, a nakon toga je magistrirao i doktorirao na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Bio je redoviti profesor i pročelnik katedre moralnog bogoslovlja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Bio je aktivan član Komisije HBK "Iustitia et pax". Objavio je velik broj popularnih i znanstvenih radova te nekoliko knjiga. Vrlo popularne kolumne o životu Crkve, koje je fra Špiro pisao za reviju Veritas objavljene su 1988. u knjizi "Uzvodno. Ulomci katoličkog dozivanja". Od radova valja izdvojiti i knjigu "Društvo i Bog", u kojoj se nalaze izabrane teme socijalnog nauka Crkve (Split, 2006.). Uz razne službe u svojoj redovničkoj zajednici, fra Špiro je često vodio duhovne obnove, predavao na raznim tribinama i nadasve bio poznat kao propovjednik.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi