Vijesti - Poruka prigodom obljetnice velikog ukazanja Milosrdnog Isusa sv. Faustini

 

Poruka prigodom obljetnice velikog ukazanja Milosrdnog Isusa sv. Faustini

Poruka prigodom obljetnice velikog ukazanja Milosrdnog Isusa sv. Faustini Autor: ika
Objavljeno: 23. 02. 2020 - 22:34

U prigodi obljetnice velikog ukazanja Milosrdnog Isusa sv. Faustini kao i ususret nadolazećem korizmenom (uskrsnom) vremenu, poruku je uputio koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa o. Andrija Wośko, SCJ.

Dragi štovatelji Božjega milosrđa, srdačno Vas pozdravljam… Koristeći blagodati internetske stranice bozjemilosrdje.net želim sa svim štovateljima Božjega milosrđa, članovima župnih zajednica koje štuju Milosrdnog Isusa i šire pobožnost u čast Božjega milosrđa, kao i sa svim članovima međunarodne                                                                                                                                             zajednice Faustinum podijeliti nekoliko misli.

1.

I ove 2020. godine sudjelovat ćemo u Nacionalnom susretu štovatelja Božjega milosrđa, sedmom u nizu, i to u subotu 17. listopada u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici. Toga ćemo dana slaviti Božje milosrđe misom u 11 sati, sudjelovanjem u pobožnosti Križnoga puta i moljenjem Krunice Božjega milosrđa u 15 sati, u Satu Milosrđa, kako je to tražio sam Isus (Dn, 1320). Već danas vas srdačno pozivam da se odazovete. Toga ćemo dana na Mariji Bistrici obilježiti više značajnih obljetnica povezanih sa svecima milosrđa, sv. Faustinom, sv. Ivanom Pavlom II., bl. Alojzijem Stepincem.

Ističem 20. obljetnicu proglašenja Faustine Kowalske svetom. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ju je 30. travnja 2000. i tako je učinio prvom sveticom novog tisućljeća. Tom prigodom ponovio je Isusove riječi upućene sv. Faustini, zapisane u njezinu Dnevniku: …Čovječanstvo neće naći mira dok se s pouzdanjem ne obrati mome milosrđu (Dn, 300). Također ćemo se spomenuti i 115. obljetnice njezina rođenja (25. kolovoza 1905.). Preporučujem Vam radi toga molitvu za zadobivanje milosti po njezinu zagovoru:

O Isuse, koji si svetu Faustinu učinio velikom štovateljicom neograničenoga Tvojeg milosrđa, daruj mi po njezinu zagovoru, ako je to u skladu s Tvojom presvetom Voljom, milost ….. za koju Te molim. Ja grješnik nisam dostojan Tvojega milosrđa, ali pogledaj na žrtvu i posvećenje sestre Faustine i nagradi njezinu krjepost uslišavajući prošnju, koju po njezinu zagovoru s pouzdanjem iznosim pred Tebe. Amen. (Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu….)
Sveta Faustino, moli za nas!

Zahvalit ćemo Bogu i za 100. obljetnicu rođenja pape Ivana Pavla II., koji se, kao Karol Wojtyła, rodio 18. svibnja 1920. u Wadowicama. Sjetit ćemo se i 15. obljetnice njegove smrti (Rim, 2. travnja 2005.). Milosti koje je Bog dao hrvatskom narodu po zagovoru sv. Ivana Pavla II., ne smiju se zaboraviti. Tko toga ne vidi slijep je ili gluh. Stoga vas pozivam da svakodnevno molite za milost po zagovoru svetog Ivana Pavla II.:

O, Presveto Trojstvo, zahvaljujemo  ti što si Crkvi darovalo papu Ivana Pavla II. te je u njemu zasjala nježnost tvoga očinstva, slava križa Kristova i sjaj Duha ljubavi. Pouzdajući se sasvim u tvoje beskrajno milosrđa i u Marijin majčinski zagovor, on nam je pružio živu sliku Isusa, dobroga pastira i pokazao da je svetost, kao najviši oblik redovitog kršćanskog života, put kojim možemo postići vječno zajedništvo s tobom. Daj nam, njegovim zagovorim, po tvojoj volji, milost što je molimo… po Kristu Gospodinu našemu. Amen. (Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu….)
Sveti Ivane Pavle II., moli za nas!

Tu je i 60. obljetnica svete smrti bl. Alojzija Stepinca, za kojeg je Ivan Pavao II., papa, rekao: Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati (iz Propovijedi sv. Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici, 1998.). Dobro je povezivati svetu Faustinu i blaženika Alojzija Stepinca. Povezuje ih bezgranično pouzdanje u Boga izraženo riječima, koje i sami trebamo često ponavljati: Isuse, uzdam se u Tebe i U Tebe se, Gospodine, uzdam! Nešto divno i blagoslovljeno. Zar nam treba više objašnjavati? Ne!

Molimo usrdno Boga i neizmjerno Božje milosrđe i za proglašenje bl. Alojzija svetim:

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti, blaženoga Alojzija, pastira i mučenika, pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istine i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi. Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi, zauzimao se za siromašne i obespravljene; ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti, pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju. Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve, da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se njegovu moćnom zagovoru u svojim životnim potrebama. Po njegovim molitvama jačaj proročki glas  Crkve, koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva, praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice vjernoga ti naroda. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen! (Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Ocu….)
Blaženi Alojzije Stepinče, moli za nas!

2.

Vjerujem da primjećujete i osjećate da čovječanstvo danas živi kao da Boga nema. Toliko susreta, potpisanih dogovora, deklaracija… a sve manje oslonjenosti na Božju pomoć i zagovor svetaca. Ponašamo se kao da sve možemo sami. Sâm se Isus tužio sv. Faustini: Duše ginu usprkos mojoj pregorkoj muci. Dajem im posljednju slamku spasa – moje sveto milosrđe. Ne obrate li se sa štovanjem momu milosrđu, propast će za vječnost. Tajnice moga milosrđa, piši, govori dušama o mome velikom milosrđu, jer bliži se strašan dan, dan moje Pravednosti (Dn, 965).

Mnogi i ne računaju više na Boga; zaboravljamo da Bog sve zna, sve vidi i sve čuje. Stoga je dobro prisjetiti se i glavnih istina katoličke vjere:

1. Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Otac i Sin i Duh Sveti.
2. Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja.
3. Duša je čovječja besmrtna
4. Sin je Božji postao čovjekom i otkupio nas svojom smrću na križu.
5. Milost je Božja potrebna za spasenje.
6. Bog će dobro nagraditi vječnom nagradom, a zlo kazniti vječnom kaznom.

3.

Već danas, na pragu korizmenog vremena pozivam Vas da se aktivno uključite u razmatranje i proživljavanje Muke Gospodnje. Obavljajte pobožnost Križnoga puta. Ne samo pojedinačno nego sa svim članovima svoje obitelji. Vjerujem ako je barem jedan od članova obitelji štovatelj Božjega milosrđa, tada milosti koje mu Isus dijeli, zahvaćaju i druge članove obitelji.

Molite posebno za nas svećenike, za obraćanje Bogu posvećenih osoba i za njihov svet život. Molite da pastiri vode ovce na obilnu Božju pašu, a da ne budu vukovi u ovčjoj koži. Molite da ne propadne niti jedna ovca iz Gospodnjega stada. Jer danas vukovi napadaju stado sa svih strana i na različite načine. Đavao traži koga da proždre – uči sveti Petar. Vršeći to, odazvat ćete se i pozivu sluge Božjega o. Leona Dehona (14. ožujka 1843. – 12. kolovoza 1925.) koji je osnovao Družbu svećenika Srca Isusova, Dehonijanaca, čiji sam i ja član, a koji je svojim duhovnim sinovima među ostalim naložio svakodnevnu molitvu za svetost svećenika, redovnika i redovnica. Zahvalimo i za svetu smrt o. Dehona prije 95 godina.

4.

Od srca se radujem i zazivljem blagoslov na sve sudionike Sata Milosrđa u Zagrebačkoj katedrali, u molitvi Krunice Božjega milosrđa u zagrebačkoj prvostolnici svaki dan tijekom korizme, od 26. veljače do 4. travnja u 15 sati koju predvode bogoslovi uz dopuštenje rektora katedrale.

5.

Rekao mi je Gospodin da ovu krunicu molim devet dana prije svetkovine Milosrđa. Treba početi na Veliki petak. U toj ću devetnici darivati dušama velike milosti. (Dn, 796)

Nemojte zaboraviti moliti devetnicu pred svetkovinu Božjega milosrđa koja treba početi na Veliki Petak. Prema mogućnosti u 15 sati, ali i u bilo koje drugo vrijeme. Ako ne možete u svojoj župnoj crkvi ili kapeli (za što je potrebno dopuštenje župnika), onda organizirajte devetnicu u krugu svoje obitelji ili u krugu svojih prijatelja. A nakana je puno: za čovječanstvo i grešnike; svećenike i redovnike; pobožne i vjerne duše; duše pogana i onih koji još nisu upoznali Isusa; za duše heretika i odmetnika; tihe i ponizne duše i duše male djece; one koji časte i slave Božje milosrđe; duše u tamnici čistilišta i ozeble duše.  

6.

Kako je divno što se već dulje vrijeme na HKR-u svakodnevno moli Krunica Božjega milosrđa. Njegov primjer nasljedovao je i Radio Marija, na kojem se moli od 1. studenoga 2019., a moli se i na radijskoj postaji Mir Međugorje! I to u Satu Milosrđa. U 15.00 sati. U satu kada je Isus umro na križu. Na Katoličkom se radiju prije krunice objavljuju i nakane njihovih slušatelja koji se preporučuju u molitvu. I ima ih veliki broj. Osobno sam Bogu zahvalan za taj dar. Na taj način štovanje Božjeg milosrđa ulazi u mnoge kuće, naročito gdje su bolesni i nemoćni koji zajedno s voditeljima mole tu divnu molitvu. U molitvu posebno preporučimo i umiruće, naročito umiruće svećenike.  

7.

Bog je bogat milosrđem.  Prema svima nama. Najviše prema grješnicima. Molimo i štujmo Božje milosrđe, a Isus će nam vratiti stostruko. Obilje informacija o štovanju, o načinima štovanja Božjega milosrđa i članaka te svjedočanstava o veličini Božje ljubavi prema čovjeku možete naći na internetskoj stranici bozjemilosrđe.net koju slobodno posjetite i preporučite drugima.

8.

Krajem rujna, 28. u mjesecu, po čitavom svijetu održava se međunarodna molitvena inicijativa Iskra Milosrđa. Toga se dana u 15 sati moli krunica Božjega milosrđa na otvorenom, na trgovima i ulicama svijeta. Naravno i u crkvama i kapelicama. Na taj je dan Crkva proglasila ispovjednika i duhovnika sestre Faustine, Mihaela Sopoćka, blaženim. Razmišljajte već sada o mogućnosti organizacije molitve u vašim selima, mjestima, gradovima (ako se moli na javnoj površini potrebno je ishodovati dopuštenje lokalnih vlasti za javno okupljanje, kao i župnika župe kojoj pripada mjesto molitve; a ako se moli u/na crkvenom prostoru dopuštenje župnika). Još ćemo Vas podsjetiti na vrijeme pa ćete nam moći prijaviti lokacije koje ćemo dalje proslijediti i medijima. Otac Dehon davno je rekao svojim redovnicima: Iziđite iz sakristija, dajte ljudima upoznati najveće blago: ljubav Srca Isusova i Njegovo milosrđe. Najveća bijeda današnjice je ta što čovjek zaboravlja na svoga Stvoritelja i na Njegovo djelo otkupljenja. Bog je tako ljubio svijet da je Sina svoga jedinorođenoga dao… da nas otkupi!.

9.

Želim s vama podijeliti i lijepe vijesti: relikviju svete Faustine dobilo je svetište Božjega milosrđa na Ovčari kraj Đakova (župa Levanjska Varoš, Đakovačka nadbiskupija) koje ove godine slavi 10. obljetnicu postojanja. Relikviju Svetice dobile su i sestre Misionarke Božjega milosrđa u Bosni, župa Sasina, Banjolučka biskupija.

10.

Na samom kraju želim istaknuti nekoliko misli sv. Faustine, da nam bude na duhovnu korist i blagoslov:

Ne boj se, dijete moje, nisi sama. Hrabro se bori jer te vodi moja ruka. Bori se za spas duša, potiči ih na uzdanje u moje milosrđe, jer je to tvoja zadaća u ovom i u budućem životu (Dn, 1452).

Jednog dana ugledala sam dva puta: jedan je put bio širok, posut šljunkom i cvijećem, pun radosti i glazbe i raznih užitaka. Ljudi su hodali tim putem, plešući i zabavljajući se. Dolazili bi do kraja ne primjećujući da puta više nema. A na kraju tog puta bio je strašan ponor, ponor pakleni. Te su duše slijepo upadale u taj ponor; kako su dolazile tako su i padale. A bio ih je tako velik broj da nije moguće izbrojiti ih. I vidjela sam drugi put, bolje reći, stazicu, jer je bila tako uska i posuta trnjem i kamenjem i raznim mukama. Ljudi su padali po tom kamenju, ali su odmah ustajali i išli dalje. Na koncu toga puta nalazio se predivan vrt ispunjen silnom radošću, i onamo su ulazile sve te duše. Isti bi tren zaboravljale sve svoje muke. (Dn, 153)

Bože, neizmjernog milosrđa, zaogrni cijeli svijet i izlij svoje milosrđe na nas po Srcu Isusovu punom smilovanja. (Dn, 183) 

Danas za vrijeme mise Gospodinova uskrsnuća vidjela sam Gospodina Isusa u velikoj svjetlosti. Približio mi se i rekao: Mir vama, djeco moja, te podigao ruku i blagoslovio. Rane ruku, nogu i boka bile se otkrivene i iz njih je izvirala svjetlost. Kad me pogledao s neizmjernom blagošću i ljubavlju, moja se duša potpuno utopila u Njemu (Dn 205)

Od srca vam želim sve najbolje u ovo Uskrsno vrijeme koje počinje Pepelnicom a završava svetkovinom Duhova. Zazivljem blagoslov na sve vas i sve vaše…

Živjelo Srce Isusovo po Srcu Marijinu! Vivat Cor Jesu per Cor Mariae!

o. Andrzej Wośko, SCJ, dehonijanac
koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa
Kutinska Slatina, 22. veljače 2020., na obljetnicu Velikoga ukazanja Milosrdnog Isusa sv. Faustini

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi