Vijesti - Polaganje doživotnih zavjeta školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije

 

Polaganje doživotnih zavjeta školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije

Polaganje doživotnih zavjeta školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Autor: S. Kristina Marijanović
Objavljeno: 11. 08. 2019 - 15:09

Spremna sam na ovu žrtvu, ako dragi Bog želi primiti ovu malenkost

Na blagdan sv. Klare Asiške, u nedjelju 11. kolovoza 2019., doživotne redovničke zavjete položile su s. Blaženka Marijanović i s. Anđelina Ivančić. Zavjete je primila s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, u nazočnosti i svjedočenju dviju zavjetovanih sestara: s. Lidije Jurišić, zamjenice provincijske predstojnice, i s. Celine Vidak, provincijske savjetnice i odgojiteljice. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati tom prigodom predslavio je u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkađela u Varešu mons. dr. Tomo Vukšić, biskup vojni ordinarij, uz suslavlje vareškog župnika fra Leona Pednića i definitora Provincije Bosne Srebrene fra Nikice Vujice.

Sestra Blaženka Marijanović (od oca Joze i majke Kate, rođ. Pavičić) rodom je iz Župe sv. Ante Padovanskog u Dobretićima, a s. Anđelina Ivančić (od oca Mile i majke Ljiljane, rođ. Topić) iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju. Obje su u kandidaturu primljene 2010. u Livnu, a u novicijat godinu dana kasnije u Kloštru Ivaniću. Prve privremene zavjete položile su 2012. u crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Kroz početnu redovničku formaciju, molitvom, radom i studijem te nakon zrelog promišljanja odlučile su izreći svoje doživotno da Bogu želeći živjeti redovničko posvećenje u Družbi Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Slavlju polaganja doživotnih zavjeta prethodila je jednomjesečna intenzivna duhovna priprava.

Okupljene sestre, roditelji zavjetovanica, rodbina, prijatelji i župljani aktivnim su sudjelovanjem u euharistijskom slavlju i obredu zavjetovanja molitvom podržali s. Blaženku i s. Anđelinu. One su nakon naviještene Riječi, na poziv svoje odgojiteljice s. Celine, spremno odgovorile: Zvao si me, Gospodine. Evo me! 

Uslijedila je zatim prigodna propovijed predsjedatelja slavlja biskupa Tome. Spominjući sv. Ivana od Križa istaknuo je da poziv na življenje evanđeoskih savjeta pretpostavlja spremnost osobe da postane poput čistog prozorskog stakla kroz koje će prosijavati sunčeva svjetlost. Tako redovnik postaje svjedok Utjelovljenja i Kristove prisutnosti u svijetu. Put svetosti, na koji su Bogu posvećene osobe pozvane, nije samorazumljiv, već to „blago u glinenim posudama“ traži spremnost da se Gospodin proslavi po redovnikovom životu. Usporedio je zatim život redovnika s flautom – lijepim i skupim glazbenim instrumentom koji svoju svrhu ispunjava samo ako u njega puše flautist. Obraćajući se s. Blaženki i s. Anđelini Biskup ih je potaknuo na ustrajnost u suglasju sa zajednicom Školskih sestara franjevki, ali i Crkve. Tako će svijet prepoznati da „nebeski Flautista neprestano nadahnjuje vaše korake i vašu vjernost“, kazao je mons. dr. Tomo Vukšić.

Za okupljene vjernike posebno dirljiv je bio čin prostracije, a nakon toga obred zavjetovanja. Sestre su pojedinačno izrekle obrazac zavjetovanja kojim su obećale da će doživotno živjetiu siromaštvu, poslušnosti i čistoći prema Pravilu trećeg samostanskog redasvetog Franje Asiškog i prema Konstitucijama Družbe Školskih sestra franjevki Krista Kralja. Biskup je zatim nad zavjetovanicama izmolio svečani blagoslov te predao znakove zavjetovanja – prsten – kojim se vidljivo označuje doživotno posvećenje Bogu.

Pred kraj euharistijskog slavlja okupljenima se obratila s. Kata Karadža, provincijska predstojnica. Ohrabrila je sestre zavjetovanice da njeguju svoje zvanje, kako je to činila i sv. Klara potičući također svoje sestre da budu uvijek ljubiteljice Boga, brinu se o sebi i svojim sestrama, ali i da opslužuju što su Gospodinu obećale. Napomenula je da se Zajednica, uz slavlje polaganja doživotnih zavjeta, spominje i desetljeća života i djelovanja sestarske kuće u Varešu i Ustanove za prihvat i odgoj djece Mala škola. „U djelovanju naših sestara utjelovljuju se i danas nakane i riječi naše utemeljiteljice M. Margarite koja je, promatrajući veoma tešku situaciju u kojoj su se nalazila djeca i mladi onoga vremena izrekla: 'Ako nitko ne započne i ne prinese ovu žrtvu, dobro će zauvijek biti propušteno' (Pismo od 19. svibnja 1869.)“, kazala je s. Kata.

U istom su duhu s. Blaženka i s. Anđelina uobličile svoju zahvalu izrečenu tijekom zajedničkog objeda i druženja u sestarskoj kući u Varešu. „Prije 150 godina Majka Margarita Pucher, utemeljiteljica naše Družbe, iz ljubavi je i samilosti prema siromašnoj i zapuštenoj djeci krenula u osnivanje nove redovničke zajednice, prije 90 godina skupina sestara došla je iz Maribora u tada njima još uvijek nepoznatu Bosnu, u odgojne zavode Bosne Srebrene, prije 10 godina sestre naše Provincije vratile su se ovdje u Vareš i započele svoje djelovanje u Maloj školi – ustanovi za prihvat i odgoj djece, prije godinu dana započele smo misijsko djelovanje u dalekoj Ugandi,… Drago nam je da se današnjim danom i polaganjem doživotnih zavjeta uključujemo u te obljetnice želeći također svjedočiti da Bog poziva, poziva na izlazak iz sebe i služenje bližnjima,“ kazale su sestre zavjetovanice. 

Zahvalile su braći svećenicima, sestrama, posebno Provincijskoj upravi na čelu sa s. Katom Karadža, ali i sestrama odgojiteljicama koje su ih intenzivnije pratile kroz početnu formaciju, sestrama u Varešu za pripremu slavlja, roditeljima, svojoj braći i sestrama te rodbini i prijateljima za molitvenu podršku. Završile su zahvalu riječima Majke Margarite koje su uzele za geslo polaganja svojih doživotnih zavjeta: „Što se mene tiče, spremna sam na ovu žrtvu, ako dragi Bog želi primiti ovu malenkost. Potvrđujem svoju čvrstu odluku da ostanem ovdje i da poduzmem sa svoje strane sve što je moguće kako bi se s vremenom više učinilo za odgoj mladeži. Svjesna sam da će sve ovo biti vezano sa žrtvom i borbom, ali ako nitko ne započne i ne prinese ovu žrtvu, dobro će biti zauvijek propušteno. Vjerujem da je dragi Bog započeo ovo djelo na svoju čast. S moje srane sve ću povjeriti Presvetom Srcu Isusovu i u čvrstoj vjeri da će biti samo ono što je od vječnosti odredilo Presveto Srce.“

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi