Vijesti - Blagdan sv. Klare svečano proslavljen u samostanskoj crkvi klarisa u Splitu

 

Blagdan sv. Klare svečano proslavljen u samostanskoj crkvi klarisa u Splitu

Blagdan sv. Klare svečano proslavljen u samostanskoj crkvi klarisa u Splitu Autor: ika/hrk
Objavljeno: 11. 08. 2019 - 11:44

Samostan klarisa veliko bogatstvo za Crkvu i grad Split

Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s više svećenika predvođenih samostanskim kapelanom fra Josipom Lucićem.

Na početku slavlja nadbiskup je pozdravio svećenike, klarise i sve štovatelje asiške svetice i franjevačke duhovnosti, naglasivši kako je samostan klarisa veliko bogatstvo za Crkvu i grad Split kroz tolika stoljeća njegova postojanja. Preko klarisa, koje stoljećima svjedoče ljubav prema Bogu i čovjeku, želimo još bolje upoznati sv. Klaru, čiji nam zagovor i primjer pomaže u kršćanskom služenju.

Okupljenim vjernicima obratio se i samostanski kapelan fra Josip Lucić koji je u svoje, i uime klarisa, zahvalio nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, vjernicima koji su se u velikom broju radosni okupljali u čast sv. Klare te propovjednicima koji su predvodili devetnicu. Podsjetio je na životni put sv. Klare, naglasivši da je živjela u trajnoj Božjoj nazočnosti preobražavajući se u čisti Božji sjaj.

„Čovjeku je teško prosuđivati svoje suvremenike, ali kada nas napuste o njima govorimo sve najbolje. Svetu Klaru njezini suvremenici opisuju kao osobu plemenita roda i još plemenitijeg duha. Opisuju je kao blagu, čistu u tijelu, mudru, inteligentu, skromnu i poniznu. Kada se o nekome govori na ovaj način, onda možemo zaključiti kako je riječ o kvalitetnoj osobi s uočljivom ljudskosti i dubokom vjerom“, rekao je nadbiskup Barišić u uvodnom dijelu homilije.

U nastavku je naglasio kako je sv. Klari trajni izvor bio Gospodin te kako zbog toga imamo blago sestara klarisa, blago koje je došlo i do Splita. Istaknuo je i kako je veliki utjecaj na život sv. Klare imao sv. Franjo Asiški koji joj je bio poticaj u potpunom predanju Gospodinu. „Bila je budna i vidjela je svoj život u povezanosti s Gospodinom, bila je svjesna kako je Gospodin Emanuel – Bog koji je s nama u svakodnevnoj stvarnosti našega života. Opasala je bokove i njezina je svjetiljka bila upaljena“, pojasnio je nadbiskup.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, istaknuo je kako Gospodin ima povjerenja u ljude te kako trebamo biti budni poput sv. Klare jer samo na taj način možemo biti svjedoci Spasitelja u stvorenom svijetu. „U evanđelju vidimo kako su sluge izigrale Gospodinovo povjerenje, proglasili su se gospodarima, počeli su piti i maltretirati ljude oko sebe. Ne dopustimo da nas život odvede u tom smjeru, nego u svojoj svakodnevnici otvorimo srce za radost susreta s Njim“, naglasio je nadbiskup.

Pojasnio je i kako nas današnje evanđelje upoznaje s onim što Gospodin jest. „Ljubitelj je života, Gospodar koji postaje slugom iz ljubavi prema braći i sestrama“, rekao je mons. Barišić. Zaključujući, poželio je da po zagovoru sv. Klare svi vjernici Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije osjete radost života s Gospodinom.

Klarise su ženski ogranak franjevačkog reda koji se zove i Drugi red sv. Frane. Redovnice žive u klauzuri. U Splitu su otvorile samostan 1308. godine i od tada su se održale sve do sada. Njihov današnji samostan podignut je 1883. godine, a prije toga živjele su u dva samostana u staroj gradskoj jezgri.

Uz samostan je podignuta i crkva koja je posvećena sv. Klari. Sagrađena je 1884. godine. Crkva je sagrađena na mjestu kapele Sv. Josipa koja se spominje u dokumentima iz 17. stoljeća. Glavni je oltar posvećen sv. Križu na kojemu je polihromirano drveno gotičko raspelo iz 15. stoljeća. Dva pokrajna oltara nabavljena su 1907. godine. Jedan je sa slikom Bezgrešne, a drugi sa slikom sv. Ane. U crkvi su još kipovi sv. Frane i sv. Klare. Budući da su klarise u Splitu od 1308. godine, njihova crkva i samostan obiluju mnogim vrijednim umjetninama od kojih prvorazredni značaj ima slikano romaničko raspelo iz 13. stoljeća.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi