Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života za Varaždinsku biskupiju

 

Otvorena Godina posvećenog života za Varaždinsku biskupiju

Otvorena Godina posvećenog života za Varaždinsku biskupiju Objavljeno: 30. 11. 2014 - 08:24

Na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga, u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je prvu misu zornicu u novoj crkvenoj godini te tom prigodom otvorio Godinu posvećenog života za Varaždinsku biskupiju.

U prepunoj franjevačkoj crkvi biskupu je dobrodošlicu izrazio fra Marko Malović, gvardijan Franjevačkog samostana, te tom prilikom zapalio prvu svijeću na adventskom vijencu.

Danas započinje Godina posvećenog života za cijelu Crkvu koju je proglasio papa Franjo. Želim da tu Godinu za našu Varaždinsku biskupiju otvorimo ovdje u franjevačkoj crkvi. Godina posvećenog života počinje danas, a završava na Svijećnicu 2016. godine. Ova je godina napose godina redovnika i redovnica, Godina u kojoj Crkva na poseban način razmišlja o važnosti redovnika i redovnica u životu Crkve, rekao je biskup Mrzljak na početku zornice koju je slavio s varaždinskim franjevcima.

U ovih malo više od godinu dana razmišljat ćemo o važnom dijelu crkve, o redovnicima i redovnicama. Kroz tu Godinu bit će raznih događanja i molitvenih skupova, kao i nacionalno hodočašće redovnika i redovnica u ožujku u Mariju Bistricu. Proglašavajući Godinu posvećenoga života Papa je pozvao na razmišljanje o tri momenta. Jedan je prošlost jer je pedeseta obljetnica dekreta o posvećenom životu koji je donio II. vatikanski sabor. Papa je upozorio kako treba ići u povijest da vidimo što su utemeljitelji pojedinih redova željeli poručiti u svojem vremenu, ali i što to oni danas mogu nama poručiti. Drugi moment je sadašnjost, u kojoj smo pozvani sa strašću živjeti i djelovati. Treći moment je kako se okrenuti budućnosti, kako isplanirati i što to treba učiniti za sutra, za budućnost, istaknuo je biskup Mrzljak.

Godina posvećenog života nije samo godina redovnika i redovnica već Godina cijele Crkve, Godina svih nas kršćana jer svi smo mi po krštenju posvećeni, a krštenje je jedna posebna posveta kojom želimo ići putem Isusa Krista, napomenuo je biskup. Zadaća svih nas je u ovom vremenu došašća osluškivati u poniznosti, jednostavnosti i skromnosti života Božju riječ kako bismo što spremnije dočekali Božić. Svetkovina Božića je Božji govor čovjeku na način da Bog dođe blizu ljudima postavši jedan od nas. Neka nas blještavilo i izvanjske stvari ne odvuku u pogrešnom smjeru, pripremimo svoju dušu za Boga otvarajući svoje srce i um, poručio je biskup Mrzljak. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi