Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju

 

Otvorena Godina posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju

Otvorena Godina posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju Objavljeno: 30. 11. 2014 - 05:39

Na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga, svečanim koncelebriranim misnim slavljem u pulskoj crkvi i samostanu Sv. Franje Asiškog, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša svečano je otvorio Godinu posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika i redovnika, a na misi, služenoj za osobe posvećenog života, sudjelovao i velik broj redovnica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije.

Prije svečane ulazne procesije koncelebranata i redovnica, okupljenima se obratio o. Đuro Hontić, dijecezanski povjerenik za redovnike i redovnice, kratkim uvodom o razlozima proglašenja Godine posvećenog života. Prigodne misli o životu i djelovanju redovnika i redovnica pročitali su prije mise fra Željko Klarić, s. Lidija Turković i đakon fra Leo Mičić.

Biskup je u homiliji istaknuo važnost postojanja redovnika i redovnica za čitavu povijest svijeta, te naglasio, citirajući pjesnika, da je redovništvo "cvijet nade koji raste na zemlji poniznosti". Redovnici ukazuju na ljudski način življenja punine onoga što nas čeka u vječnosti, napomenuo je biskup. Redovnici i redovnice razvili su milosrđe Isusa Krista, svaki red prema svojim specifičnim karizmama. Oni utjelovljuju ono čemu bi svatko od nas trebao težiti, jer su prihvatili Isusov poziv: ako želiš vidjeti kako živim kreni za mnom. Redovnici su odgovorili na taj poziv i zato ih Crkva smatra posebnim Božjim darom Crkvi i svijetu u svakom vremenu. Ova Godina redovničkog života je uz ostalo i prigoda da naučimo više cijeniti dar duhovnih zvanja, jer ne možemo ni zamisliti kakva bi bila povijest svijeta i čovječanstva da nije bilo duhovnog poziva. Večeras je poseban trenutak kada molima za naše redovnike i redovnice i zahvaljujemo im za njihovu nazočnost i za sve što čine. Bog pronalazi put kroz različite karizme, a na nama je da te karizme prepoznamo. Redovnici nam svojim životom pokazuju kako slijediti Isusa Krista u siromaštvu. Nastojimo suobličiti svoj život njihovom, ali i potaknuti ih da što vjerodostojnije žive svoje karizme.

Nakon pričesti jedan redovnik i jedna redovnica simbolično su otkrili logo Godine posvećenog života. Misno slavlje su pjesmom uzveličali združeni zborovi pulskih župa, te samostanski zbor sv. Franje Asiškog.

Biskup je na kraju mise pozvao sve okupljene na molitvu za redovnice i redovnike. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi