Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života za Splitsko-makarsku nadbiskupiju

 

Otvorena Godina posvećenog života za Splitsko-makarsku nadbiskupiju

Otvorena Godina posvećenog života za Splitsko-makarsku nadbiskupiju Objavljeno: 29. 11. 2014 - 08:37

Molitvenim bdjenjem u samostanu sestara službenica milosrđa, Ančela, u Splitu u subotu 29. studenoga otvorena je Godina posvećenog života u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Bdjenje je u zajedništvu s nadbiskupskim delegatom za redovnice fra Petrom Lubinom i don Nikolom Mikačićem predvodio nadbiskup Marin Barišić.

Prije samoga bdjenja čestitao je sestrama Dan posvećenog života i istaknuo kako je "otvaranje Godine posvećenog života koje je najavio papa Franjo važno za čitav katolički svijet. Dobro je da se podudara s adventom, jer što je Godina posvećenog života nego iščekivanje, bdjenje, jedan advent. Isus Krist svima je poslao Duha Svetoga da ih iznutra potiče da Boga ljube svim srcem, svom dušom, svom pameću svojom, svom snagom svojom i da se međusobno ljube kako je Krist ljubio njih same. Kristovi sljedbenici, pozvani od Boga, ne po svojim djelima, nego po odluci i milosti Njegovoj i opravdani u Isusu Gospodinu postali su po krštenju vjere uistinu Božja djeca i dionici Božanske naravi i zato su sveti. Oni dakle moraju uz Božju pomoć živeći držati i usavršavati svetost koju su primili. Na to su osobito pozvani i oni koji su Bogu na poseban način posvećeni, zavjetovanjem, a to ste vi ovdje večeras okupljeni. Doista, ako kršćanin znači biti onaj koji slijedi Krista, onda biti redovnik, redovnica, osoba posvećenog života znači to isto, ali na radikalniji način".

Godina posvećenog života je prigoda kada se sa zahvalnošću treba spomenuti nedavne prošlosti, snagom prigrliti budućnost i sa strašću živjeti sadašnjost koja uključuje ljubav, prijateljstvo i zajedništvo osoba. Duhovnost koja ne poznaje zajedništvo nije Kristova duhovnost, istaknuo je nadbiskup, i nastavio kako se tijekom svagdanje životne trke dogodi da zaboravimo ono što nas je u samostan dovelo. Godina pred nama je prigoda da se tog prisjetimo, da se u Duhu obnovimo i u prvotnom zanosu osvježimo. Nitko od nas nije savršen kao što bismo trebali biti, a obnova nam je svima potrebna i to svakog dana. Pozvao je na šutnju i sabranosti, na priznavanje svoje nesavršenosti, te potaknuo na molitvu za oproštenje i plodan novi početak u Godini posvećenog života. Podsjetio je na riječi pape Franje koje je uputio osobama posvećenog života: "Uvijek gdje su osobe posvećenog života tamo je radost. Živeći tako posvećeni prikazujete život onakvim kakav jest. To je Božji dar, Božji dar Crkvi, Božji dar narodu".

Na kraju bdjenja mons. Barišić poželio je redovnicima i redovnicama da im ova godina bude posvećena, blagoslovljena i preobražujuća. Poželio im je da ono što su započeli to i završe te da zajednice nanovo otkriju radost svjedočenja Radosne vijesti, spasenja za ovaj svijet. Pozvao ih je na zahvalnost Bogu za dar što ih je uključio u svoju misiju, svoje poslanje. "Ne možemo ostati nepomični, površni, zadovoljni. Ja se nadam da će to biti doživljeno osobno, prepoznatljivo u vlastitom životu i da će biti vidljivo u našoj Crkvi i ovom vremenu", zaključio je nadbiskup. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi