Vijesti - Otvoren znanstveni simpozij „Stoljeće salezijanske karizme u Rijeci (1918. – 2018.)”

 

Otvoren znanstveni simpozij „Stoljeće salezijanske karizme u Rijeci (1918. – 2018.)”

Otvoren znanstveni simpozij „Stoljeće salezijanske karizme u Rijeci (1918. – 2018.)” Autor: ika
Objavljeno: 22. 02. 2018 - 15:30

„S proslavom obljetnica započeli smo na blagdan Bezgrešne, a završit ćemo blagdanom Marije Pomoćnice. Neka Marija Pomoćnica koja je bdjela i koja i sada bdije budi i ubuduće nad radom salezijanaca i salezijanske obitelji u Rijeci, ali cijeloj okolici.", rekao je provincijal Hrvatske salezijanske provincije Sv. Ivana Bosca don Pejo Orkić otvarajući u četvrtak 22. veljače u dvorani Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti znanstveni simpozij u povodu stoljeća salezijanske prisutnosti u gradu Rijeci te 25 godina djelovanja Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti.

Prigodnu riječ uputio je ravnatelj salezijanske zajednice don Dragutin Detić. Podsjetio je da se za dolazak salezijancaa zalagao i biskup Mahnić, te da su u povijesti veliki doprinos dali mađarski, talijanski i slovenski salezijanci, osobito nakon Drugog svjetskog rata kada hrvatski salezijanci ulažu velike napore da bi se kao zajednica održali i ostali vjerni odgojnoj karizmi. Što više upoznajemo karizmatsku prisutnost salezijanaca kroz ovih sto godina, sve više čovjek dolazi do spoznaje kako je Bog velik u svojim djelima i kako je Marija Pomoćnica uvijek bdjela nad Rijekom i salezijanskim djelom svojim zagovorom, poručio je don Detić. Riječi zahvale riječkim salezijancima za dosadašnji apostolat uputio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Poželio im je da ustraju u svome radu podsjetivši na hrabrost koju su imali u vremenima dolaska u Rijeku i osnivanja škole koja je danas respektabilna obrazovna ustanova u gradu Rijeci.

Salezijanci su u Rijeku došli 6. siječnja 1918. u vrijeme nepovoljnih društveno-političkih prilika, rekao je don Marinko Ivanković u uvodnom predavanju simpozija govoreći o povijesti dolaska salezijanaca. U povijesnom presjeku podsjetio je da je prvi zapis o salezijancima u ovom kraju pronađen u oporuci riječkog župnika Gaetana Bedinija iz 1896. godine. On je ostavio veću svotu novca za izgradnju zavoda za odgoj siromašnih dječaka u Rijeci, a sa željom da tu ustanovu vode salezijanci. Kronike donose i izvještaje o pismu riječkog guvernera Ladislava Szaparyija, četiri godine kasnije, koji don Boscovom nasljedniku Mihovilu Ruiju piše da je čuo želje da se u Rijeci otvori odgojna ustanova. No, tek koncem 1906. godine dolazi do konkretnijih pomaka. Dobrotvorno društvo „Marija" riječkim salezijancima ustupa svoju kuću, kapelu i imanje na području današnje župe Marije Pomoćnice. Ključnu ulogu u pripremi dolaska salezijanaca imao je kateheta Mate Balas koji je i osobno putovao u Torino i s vrhovnim poglavarom don Albertom i njegovim vijećem dogovarao potrebne korake za dolazak prvih salezijanaca: don Angela Melchiora, don Mihaela Kiša, Fiorella Albertinija i Giovannija Martinellija, rekao je između ostaloga don Ivanković.

Simpozij se održava u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, zgradi koju su salezijanci 1934. godine preuzeli od talijanskog Crvenog križa i kao odgojno-obrazovnu ustanovu otvorili 1960. godine. Do 1992. g. djelovala je kao Salezijanska srednja vjerska škola za pripremu svećenika. Godinu dana kasnije otvara se i za ostale učenike, a službeni naziv dobiva 1995, kazao je ravnatelj Gimnazije don Niko Tunjić. Školu pohađa 280 učenika i u tijeku je nadogradnja Škola koja će omogućiti da ovu priznatu srednjoškolsku obrazovnu ustanovu pohađa više od 300 učenika. „Dovršetak gradnje i blagoslov će biti u svibnju kada će nam doći i vrhovni poglavar. Proslavu obljetnica nastavit ćemo i narednih mjeseci. U ožujku ćemo imati Okrugli stol, u travnju susret svih bivših učenika Gimnazije, početkom svibnja nadamo se da ćemo imati promociju Spomenice koja je u pripremi, a 25. i 26. svibnja imali bi proslavu na kojoj bi vrhovni poglavar blagoslovio Školu i ohrabrio nas za dalji rad." Simpozij će biti zaključen u petak 23. veljače u 18.30 svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Marije Pomoćnice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi