Vijesti - Održan susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

Održan susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije

Održan susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije Autor: ika
Objavljeno: 08. 10. 2022 - 19:39

38. redovnički dani

U okviru 38. redovničkih dana, u Slavonskom Brodu je u subotu 8. listopada održan susret osoba posvećenoga života Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U Svetištu Gospe Brze Pomoći istoga dana slavljen je osmi dan u mjesecu, kao hodočasnički dan. U središnjem hodočasničkom slavlju koje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić tako je sudjelovalo više od stotinu redovnika i redovnica. Misu su suslavili domaći župnik Anđelko Cindori i još sedmorica svećenika.

Aktualizirajući Evanđelje o događaju svadbe u Kani Galilejskoj, biskup Ćurić je u homiliji ustvrdio da je upravo taj događaj veoma drag marijanskoj pobožnosti i vrlo vrijedan za razumijevanje zajednice Crkve, njezina poslanja i poziva u njoj.

„Marija tu prva pokazuju vjeru, istinsko povjerenje i  nadu, pokazuje se kao žena vjere, ali i kao njegovateljica vjere učenika, još više kao ‚roditeljica vjere‘“, rekao je biskup.

Nadalje je pojasnio da u školi Kane Galilejske Marijin primjer poučava da treba usvojiti tri važna stava za vjernički život i poziv: sudjelovati u životima ljudi, biti osjetljiv za potrebe drugi te otkrivati Isusovu prisutnost i usmjeravati na njega kao na jedinoga koji može odgovoriti našim najdubljim potrebama i životnim problemima.

Mons. Ćurić okupljenim redovnicima i redovnicama poručio je da im je svima, po Marijinom uzoru, smjestiti se uz Krista, u krilo poslanja Crkve, osvježiti sinodalni način života i djelovanja, na što potiče papa Franjo.

Na kraju je rekao da su i danas „baš redovničke zajednice i ustanove posvećena života pozvane biti osobito mjesto otvorenosti i pokreta Božjega Duha, ne nostalgični za onim čega odavno više nema, nego ‚sposobnost za viziju vjere, dalekovidnu‘, računajući na pokret koji daje Duh Sveti, koji nas, ‚čini sposobnima‘ uočiti prisutnost Božju i njegovo djelo ne u velikim stvarima, u spektakularnoj vanjštini, u pokazivanju snage, nego u malenosti i krhkosti. Takav su nam put svjedočili brojni redovnici oci i braća, majke i sestre redovnice.“

Spomenuvši se svjedočanstva sluge Božjega Josipa Stadlera, rođenog Brođanina i Majke Amadeje Pavlović iz Družbe milosrdnih sestara Svetoga Križa te službenice Božje Majke Klaudije Boellein, uršulinke, biskup Ćurić je ustvrdio da se po njihovu svjedočanstvu, gledajući Mariju i moleći njezin zagovor, može prepoznati i osjetiti da se krštenjem i pozivom pridružuje sretnoj zajednici – Crkvi koja i danas nosi istinski blagoslov Božje ljubavi i njegova milosrđa za svakog čovjeka.

Veći dio susreta odvijao se u brodskom franjevačkom samostanu. Program je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva započeo molitvom Jutarnje. Pozdravnu riječ uputili su na početku nadbiskupijska povjerenica za osobe posvećenog života s. Viktorija Šimić, domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović i predsjednik Hrvatske redovničke konferencije o. Slavko Slišković, OP.

Potom je prigodno predavanje „Odgajati se za sinodalnost. Duhovnost zajedničkog hoda kao odgojno načelo“ održala dr. sc. Ozana Krajačić iz Družbe kćeri Božje ljubavi. Promišljala je kako promicati duhovnost zajedništva da bi ono bilo hod za Kristom i drugim ljudima, da bi zaista bili živi udovi Crkve, koja je u sinodskom hodu.

Istaknula je potrebu čitanja crkvenih dokumenata da bi se tako učilo o Bogu u redovničkom životu. Izlaganja je temeljila na smjernicama koje je sv. Ivan Pavao II. ostavio u dokumentu za ulazak u 3. tisućljeće, kroz četiri Papine misli: odgoj za otajstvo – hod u dubinu, odgoj za povjerenje – hod prema drugima, odgoj za vidjeti pozitivno – hod prema dobru te hod u širinu – dati prostora drugima.

„Isusu i danas po nama redovnicima i redovnicama želi ući u svaki grad, u svako mjesto. Ta duhovnost je: osluškuj njegove namjere. Redovništvo, vjerujem, imat će svoje mjesto i važnost u Crkvi bude li zaista osluškivalo Isusove namjere. Da nam srce titra od radosti, jer poslani smo i pozvani. Hod u dubinu se događa i neminovno u širinu i onda će Crkva zasigurno imati svoj blagoslov po nama“, zaključila je s. Ozana.

U popodnevnim satima predavanje „Osluškivati: Periferije u zajednici“ održala je mr. sc. Marina Šijaković.

Pojasnila je kako članovi redovničkih zajednica trebaju aktivno slušati jedni druge te što je manipulacija i kako ju prepoznati u svijetu i u vjerskom okruženju, tko su manipulatori koji siju razdor, kako prepoznati njihove maske i karakteristike, tko su žrtve i kako se zaštiti od manipulacije…

Nakon druženja uz zajednički ručak u franjevačkom samostanu, susret, koji je bio ispunjen molitvom i pjesmom, završen je pohodu spomen-obilježju sl. B. Josipu Stadleru kod njegove rodne kuće. Život i djelo tog velikana, vrhbosanskog nadbiskupa, rodom iz Slavonskog Broda, kratko je predstavila s. Pavka Dujmović, služavka Maloga Isusa. Potom su svi zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim.

Osim na središnjem slavlju, u Svetištu Gospe Brze Pomoći na hodočasnički dan slavljene su još četiri mise. U prostranom Gospinom dvorištu tijekom dana su prošle tisuće hodočasnika. Na vanjskom oltaru mise su predslavili župni upravitelj u Retkovcima i vojni kapelan u Vinkovcima vlč. Ivan Begović, župnik u Višnjevcu vlč. Dejan Bubalo i župnik u Gradištu vlč. Mato Knežević.

Hodočasnici su se za svaku misu pripremali marijanskom pobožnošću, a svećenici su im tijekom dana bili na raspolaganju za ispovijed.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi