Vijesti - Povjerenstvo za medicinske sestre redovnice

 

Povjerenstvo za medicinske sestre redovnice

Povjerenstvo za medicinske sestre redovnice Autor: ika
Objavljeno: 09. 10. 2022 - 10:58

Održan seminar u Međugorju

U Međugorju je od petka 7. do nedjelje 9. listopada održan Seminar za medicinske sestre redovnice u organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija.

 

Tema ovogodišnjeg seminara bila je: „Redovnički život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost“, a voditelj dr. sc. fra Mario Knezović, OFM. U prvom predavanju fra Mario je govorio o odnosu s Bogom. Započeo je sa zahvaljivanjem koje redovnice dovodi do toga da žive osmišljeno, sretno i radosno. Pojasnio je industriju lažnog milosrđa, naglasivši da redovništvo treba biti provokacija u svijetu jer ako se stopi sa svijetom, ono nema smisla.

U drugom predavanju fra Mario je izložio poteškoće nove epohe, polazeći od tvrdnje da ovo vrijeme nije ništa teže od vremena prije. Objasnio je pet poteškoća – 5K: konformizam, kompromis, kadroviranje, karijerizam i koketiranje. Uz te poteškoće u ovoj epohi su proširene i bolesti poput: narcisoidnost, duhovna okamenjenost, egzistencijalna šizofrenija, duhovni alzheimer, hobotnica grijeha, istaknuo je predavač.

U nedjeljnom 9. listopada fra Mario je govorio o načinima ophođenja i komunikacije s drugima. Komunikacija je prije svega vlastiti doživljaj drugoga i izgovaranje drugome, uvijek mora biti dvosmjerna i u susretu. Osim oblika i koraka u komunikaciji, pojasnio je i probleme u komunikacijskom kanalu, podcrtavši koliko su ljudi ranjeni komunikacijom, a ne poslom, istaknu je fra Mario.

Zadatak je usvojiti Božji stav komuniciranja, koji započinje promatranjem (uočavaju se signali); potom slušanje (i to bez predrasuda); zatim upoznavanje ljude i ozračja te na kraju djelovanje u istini. „Recept“ za ozdravljenje u međuljudskim odnosima bio bi – „mudrost prve rečenice“, držeći na pameti da se u komunikaciji uvijek prvo kaže pozitivno, pojasnio je predavač.

Uz molitvene i euharistijske susrete, sestre su imale i vrijeme predviđeno za druženje te razmjenu iskustava i poteškoća. U subotnje svanuće sestre su bile na Brdu ukazanja, zahvaljujući Gospi za njenu ljubav i blizinu te moleći za njezin zagovor. U subotu 8. listopada sestre su bile na izletu na slap Kravica, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi