Vijesti - Održan susret animatora za duhovna zvanja

 

Održan susret animatora za duhovna zvanja

Održan susret animatora za duhovna zvanja Autor: S. Samuela Klaic, SSF/ika
Objavljeno: 22. 09. 2016 - 12:06

Pedagogija Milosrdnoga

Ovogodišnji susret animatora za zvanja iz (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, održan je u Pastoralnom centru i hodočasničkom domu Vincentinum otaca lazarista u Novigradu na Dobri, od 20. do 22. rujna 2016. godine. Rad susreta odvijao se u svjetlu teme “Pedagogija Milosrdnoga”, a predavači su bili prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić i prof. dr. sc. Mislav Kutleša.

Zajedno s 35 sudionika iz različitih (nad)biskupija i redovničkih zajednica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na susretu je bio nazočan i mons. Marin Barišić, nadbiskup metropolit splitsko-makarski i predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.

Prvoga dana susreta, nakon okupljanja i molitve, pozdravnu riječ uputio je predsjednik Vijeća HBK za sjemenišnta i duhovna zvanja mons. Marin Baišić, koji je naglasio kako je za animatore važno formirati se za naviještanje evanđelja i milosrđa Božjega, a to je i cilj ovoga susreta. Sudionike je u ime organizatora pozdravila i s. Danijela Anić, ASC, tajnica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.  Uslijedilo je predstavljanje sudionika s naglaskom na aktivnosti u pastoralu zvanja u župi, biskupiji ili redovničkoj zajednici, kako bi međusobno podijelili iskustvo i materijale koje koriste. U popodnevnim satima predavanje je odžala prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić koja je krenula od pitanja: Koji su danas preduvjeti da se jedna mlada osoba oduševi za redovnički/svećenički poziv? Predstavila je profil današnjih mladih kroz govor o nekim karakteristikama postmoderne kao vremena u kojemu ti mladi odrastaju i žive, kroz njihov stil života i religioznost. Ustvrdila je kako je u Hrvatskoj prisutna kriza kontinuiteta u pastoralu mladih, koji se svodi samo na prigodni, te kriza praćenja i vođenja mladih. Potaknula je animatore da u pastoralu zvanja vrate vrijednost susretu i nježnosti u odnosima.  Nakon predavanja slijedila je vrlo živa i bogata diskusija.

Večernju molitvu časoslova i svetu misu s narodom u župnoj crkvi Uznesenja BDM predslavio je mons. Marin Barišić. Nakon večere upriličeno je euharistijsko klanjanje za sudionike susreta.

Drugoga dana susreta sudionicima je govorio prof. dr. sc. Mislav Kutleša na temu: Milosrđe kao Božja pedagogija. Polazeći od bule Misericordiae vultus, dr. Kutleša je naglasio kako animator za duhovna zvanja mora biti usmjeren na vjeru i na zajedništvo mladog čovjeka s Bogom po Isusu Kristu. Iz toga izvire i njegova ključna zadaća: približiti suvremenom čovjeku poziv na otkrivanje i novo prepoznavanje milosrdnog lica Boga Oca u Isusu iz Nazareta. Pitanjima i poticajima koje je nudio, dr. Kutleša je izazvao vrlo živu raspravu sudionika.

Uslijedio je posjet gradu Karlovcu gdje je sudionike susreta dočekao mons. Antun Sente ml. i proveo ih kroz stari grad Dubovac i staru jezgru Karlovca.

Potom je svetu misu u nacionalnom svetištu sv. Josipa, zajedno s okupljenim vjernicima, predslavio je mons. Marin Barišić.

"Nalazimo se u našem Nacionalnom svetištu svetog Josipa, zaštitnika naše domovine Hrvatske, zaštitnika Hrvatskog sabora, gdje je ovdje večeras prisutna cjelovita naša domovina i cjelovit Hrvatski sabor, jer ovdje su predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine... evo, ovdje su predstavnici hrvatskog naroda, časne sestre, redovnici i dijecezanski svećenici koji su povjerenici za pastoral duhovnih zvanja. Zar ovo nije nacionalna razina, zar ovo nije Hrvatski sabor u određenom smislu, zar ovdje nije Hrvatska?", kazao je u homiliji mons. dr. Marin Barišić.

Povjerenike i splitsko-makarskog nadbiskupa Barišića na početku misnog slavlja pozdravio je mons. Antun Sente, ml., rektor svetišta, upoznavši s činjenicom da sve veći broj hodočasnika zalazi u to svetište gdje u svojim nakanama na poseban način mole zagovor svetog Josipa da hrvatskom narodu podari dobre svećenike, redovnike i redovnice. Plod tih molitava prepoznajemo u duhovnim zvanjima grada Karlovaca među kojima su trenutačno dvojica sjemeništaraca, četvorica bogoslova, petorica redovničkih kandidata i dvije kandidatice te jedan grkokatolički bogoslov, kazao je rektor Sente.

U homiliji nadbiskup Barišić prisjetio se jedne župe u svojoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u kojoj je bilo više pokušaja ali nikako da neki mladić dođe do oltara kao svećenik ili redovnik. Onda je jedan župnik pozvao svoje župljane da se mole svetom Josipu, te da se posti srijedom. Ta župa danas ima oko sedamsto stanovnika, a dala je dvadesetoricu svećenika i oko šezdeset redovnica, kazao je nadbiskup. Tako i mi animatori iz različitih sredina Bosne i Hercegovine i Hrvatske u ovom Nacionalnom svetištu želimo zamoliti svetog Josipa da ohrabri sve mladiće i djevojke koji se muče, nemaju dovoljno hrabrosti, nemaju podrške u svojim sredini da nadiđu sve te poteškoće i oslone se, te stave svoje povjerenje u Gospodina te budu blagoslov i pomoć svima, jer od naroda smo uzeti za narod, za braću i sestre smo postavljeni. Naša Crkva i naša Domovina s duhovnim zvanjima može biti sasvim drukčija, može biti humanija i svetija. I dok molimo za nova duhovna zvanja, nemojte zaboraviti nas koji smo već prihvatili taj poziv jer vaša molitva i vaše svjedočenje, u obitelji, na radnom mjestu pomaže u našem učvršćivanju darovanog zvanja. Sveti Josipe, moli za nova duhovna zvanja, održi ih a i nas učini da budem znakom milosrdne ljubavi Božje među braćom i sestrama, zaključio je homiliju nadbiskup Barišić.

Treći dan susreta bio je u znaku vrednovanja, novih prijedloga i dogovora za konkretne aktivnosti i za sljedeći susret. Susret je završio euharistijskim slavljem.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi