Vijesti - Održan susret animatora za duhovna zvanja

 

Održan susret animatora za duhovna zvanja

Održan susret animatora za duhovna zvanja Autor: S. Samuela Klaic, SSF/ika
Objavljeno: 22. 09. 2016 - 12:06

Pedagogija Milosrdnoga

Ovogodišnji susret animatora za zvanja iz (nad)biskupijskih i redovničkih zajednica, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, održan je u Pastoralnom centru i hodočasničkom domu Vincentinum otaca lazarista u Novigradu na Dobri, od 20. do 22. rujna 2016. godine. Rad susreta odvijao se u svjetlu teme “Pedagogija Milosrdnoga”, a predavači su bili prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić i prof. dr. sc. Mislav Kutleša.

Zajedno s 35 sudionika iz različitih (nad)biskupija i redovničkih zajednica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na susretu je bio nazočan i mons. Marin Barišić, nadbiskup metropolit splitsko-makarski i predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.

Prvoga dana susreta, nakon okupljanja i molitve, pozdravnu riječ uputio je predsjednik Vijeća HBK za sjemenišnta i duhovna zvanja mons. Marin Baišić, koji je naglasio kako je za animatore važno formirati se za naviještanje evanđelja i milosrđa Božjega, a to je i cilj ovoga susreta. Sudionike je u ime organizatora pozdravila i s. Danijela Anić, ASC, tajnica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.  Uslijedilo je predstavljanje sudionika s naglaskom na aktivnosti u pastoralu zvanja u župi, biskupiji ili redovničkoj zajednici, kako bi međusobno podijelili iskustvo i materijale koje koriste. U popodnevnim satima predavanje je odžala prof. dr. sc. s. Valentina Mandarić koja je krenula od pitanja: Koji su danas preduvjeti da se jedna mlada osoba oduševi za redovnički/svećenički poziv? Predstavila je profil današnjih mladih kroz govor o nekim karakteristikama postmoderne kao vremena u kojemu ti mladi odrastaju i žive, kroz njihov stil života i religioznost. Ustvrdila je kako je u Hrvatskoj prisutna kriza kontinuiteta u pastoralu mladih, koji se svodi samo na prigodni, te kriza praćenja i vođenja mladih. Potaknula je animatore da u pastoralu zvanja vrate vrijednost susretu i nježnosti u odnosima.  Nakon predavanja slijedila je vrlo živa i bogata diskusija.

Večernju molitvu časoslova i svetu misu s narodom u župnoj crkvi Uznesenja BDM predslavio je mons. Marin Barišić. Nakon večere upriličeno je euharistijsko klanjanje za sudionike susreta.

Drugoga dana susreta sudionicima je govorio prof. dr. sc. Mislav Kutleša na temu: Milosrđe kao Božja pedagogija. Polazeći od bule Misericordiae vultus, dr. Kutleša je naglasio kako animator za duhovna zvanja mora biti usmjeren na vjeru i na zajedništvo mladog čovjeka s Bogom po Isusu Kristu. Iz toga izvire i njegova ključna zadaća: približiti suvremenom čovjeku poziv na otkrivanje i novo prepoznavanje milosrdnog lica Boga Oca u Isusu iz Nazareta. Pitanjima i poticajima koje je nudio, dr. Kutleša je izazvao vrlo živu raspravu sudionika.

Uslijedio je posjet gradu Karlovcu gdje je sudionike susreta dočekao mons. Antun Sente ml. i proveo ih kroz stari grad Dubovac i staru jezgru Karlovca.

Potom je svetu misu u nacionalnom svetištu sv. Josipa, zajedno s okupljenim vjernicima, predslavio je mons. Marin Barišić.

"Nalazimo se u našem Nacionalnom svetištu svetog Josipa, zaštitnika naše domovine Hrvatske, zaštitnika Hrvatskog sabora, gdje je ovdje večeras prisutna cjelovita naša domovina i cjelovit Hrvatski sabor, jer ovdje su predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine... evo, ovdje su predstavnici hrvatskog naroda, časne sestre, redovnici i dijecezanski svećenici koji su povjerenici za pastoral duhovnih zvanja. Zar ovo nije nacionalna razina, zar ovo nije Hrvatski sabor u određenom smislu, zar ovdje nije Hrvatska?", kazao je u homiliji mons. dr. Marin Barišić.

Povjerenike i splitsko-makarskog nadbiskupa Barišića na početku misnog slavlja pozdravio je mons. Antun Sente, ml., rektor svetišta, upoznavši s činjenicom da sve veći broj hodočasnika zalazi u to svetište gdje u svojim nakanama na poseban način mole zagovor svetog Josipa da hrvatskom narodu podari dobre svećenike, redovnike i redovnice. Plod tih molitava prepoznajemo u duhovnim zvanjima grada Karlovaca među kojima su trenutačno dvojica sjemeništaraca, četvorica bogoslova, petorica redovničkih kandidata i dvije kandidatice te jedan grkokatolički bogoslov, kazao je rektor Sente.

U homiliji nadbiskup Barišić prisjetio se jedne župe u svojoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u kojoj je bilo više pokušaja ali nikako da neki mladić dođe do oltara kao svećenik ili redovnik. Onda je jedan župnik pozvao svoje župljane da se mole svetom Josipu, te da se posti srijedom. Ta župa danas ima oko sedamsto stanovnika, a dala je dvadesetoricu svećenika i oko šezdeset redovnica, kazao je nadbiskup. Tako i mi animatori iz različitih sredina Bosne i Hercegovine i Hrvatske u ovom Nacionalnom svetištu želimo zamoliti svetog Josipa da ohrabri sve mladiće i djevojke koji se muče, nemaju dovoljno hrabrosti, nemaju podrške u svojim sredini da nadiđu sve te poteškoće i oslone se, te stave svoje povjerenje u Gospodina te budu blagoslov i pomoć svima, jer od naroda smo uzeti za narod, za braću i sestre smo postavljeni. Naša Crkva i naša Domovina s duhovnim zvanjima može biti sasvim drukčija, može biti humanija i svetija. I dok molimo za nova duhovna zvanja, nemojte zaboraviti nas koji smo već prihvatili taj poziv jer vaša molitva i vaše svjedočenje, u obitelji, na radnom mjestu pomaže u našem učvršćivanju darovanog zvanja. Sveti Josipe, moli za nova duhovna zvanja, održi ih a i nas učini da budem znakom milosrdne ljubavi Božje među braćom i sestrama, zaključio je homiliju nadbiskup Barišić.

Treći dan susreta bio je u znaku vrednovanja, novih prijedloga i dogovora za konkretne aktivnosti i za sljedeći susret. Susret je završio euharistijskim slavljem.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi