Vijesti - Obljetnica otvaranja kauze sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića

 

Obljetnica otvaranja kauze sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića

Obljetnica otvaranja kauze sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića Autor: ika
Objavljeno: 13. 05. 2017 - 11:06

U Zbjegovači, rodnom selu sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića, i Kutini, mjestu njegova krštenja, u subotu 13. svibnja obilježena je prva obljetnica kauze za beatifikaciju i kanonizaciju toga skromnog moslavačkog postolara. U redovničkom služenju bio je među najodanijima u djelovanju Družbe sinova Bezgrešne.

U Marijinu svibnju, i to na 100. obljetnicu ukazanja Majke Božje Fatimske, prije nekoliko godina proglašenim Putem Bonifacija Pavletića iznad njegova sela molila se krunica, a završno u kapelici Sv. Duha na Gojlu o. Mariano Paaserini slavio je misu. Trenuci proglašenja kauze posebno su osvježeni u Kutini. Poslije večernje mise koju je u crkvi BDM Snježne predvodio preč. Dragutin Papić, u župnoj dvorani sudionici su s rimske ceremonije otvaranja postupka beatifikacije uz ine i djelo Ivana Bonifacija Pavletića upoznati videoprikazom (autor Nikola Blažeković), a koja je podsjetila i na sudjelovanje u tome činu izaslanstva Sisačke biskupije s biskupom Vladom Košićem. Izravno dojmljiva sjećanja sudionicima tribine iznijeli su o. Mariano Passerini, zamjenik postulatora u Hrvatskoj, i Andrija Rudić, gradonačelnik Kutine, čije je izaslanstvo nazočilo tome događaju. 

U prigodi ovoga okupljanja predstavljena je publikacija (86 str.) oblikovana od 10 objavljenih nastavaka iz 1900. godine u Glasniku sv. Josipa u Zagrebu o Bonifacijevu životu, njegova imenom nepotpisanog subrata (urednik časopisa bio je dr. Josip Pazman). Naslov je uime izdavačke kuće Spiritus movens predstavio urednik Dragutin Pasarić. Drugo izdanje prošireno je kronologijom života, ali i zbivanjima koje otkrivaju napore uz novija istraživanja, podsjetila je, aktivna u ostvarenju projekata s. Mirjam Kuštreba. Sudionici tribine prisjetili su se u promicanju Bonifacijeva imena i djela i uloge svoga Kutinčanina mons. Vladimira Stankovića. Uz brojne zasluge nakladništvom, poticajem podizanja umjetničkih djela, njegovu ostavštinom od 1. svibnja 2010. godine neposredno uz župnu crkvu djeluje i Kuća Ivana Bonifacija Pavletića.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi