Vijesti - Obilježena 73. obljetnica smrti fra Bernardina Sokola

 

Obilježena 73. obljetnica smrti fra Bernardina Sokola

Obilježena 73. obljetnica smrti fra Bernardina Sokola Autor: ika
Objavljeno: 28. 09. 2017 - 11:41

U povodu 73. obljetnice smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskoga glazbenika i mučenika, u četvrtak 28. rujna u župnoj crkvi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu služena je misa zadušnica, koju je predvodio fra Šimun Škibola uz sućuračkog župnika don Ivana Delića, pri čemu je nazočne ukratko upoznao s djelom i mučeništvom fra Bernardina Sokola.

Prije mise, u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, kod spomen biste fra Bernardina Sokola don Ivan Delić izmolio je liturgijsku molitvu, nakon čega je dopredsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći" Milivoj Bratinčević održao kratko izlaganje o sućuračkom glazbeniku i mučeniku. Nakon izmoljenog odriješenja, brojni štovatelji fra Bernardina Sokola su pred njegovom brončanom spomen bistom položili vijence i zapalili svijeće, dok je župni zbor župe sv. Jurja m. otpjevao nekoliko pjesama u čast svog sumještanina. 

U sklopu programa "Sjećanje na fra Bernardina Sokola u riječi i glazbi", koji je po završetku mise održan u župnoj crkvi, nazočnima se obratio fra Bernardin Škunca, koji je u izlaganju govorio o velikom obilježavanju 130. obljetnice rođenja fra Bernardina Sokola, koje će se dogodine u svibnju održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći, Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru i ostalih suorganizatora. 

„Sljedeće godine, 2018., navršava se 130. obljetnica od rođenja dr. fra Bernardina Sokola (1888.-1944.), časnog i revnog franjevca, veoma cijenjenog i plodnog crkvenoga glazbenika i nevinog hrvatskog mučenika, rođenog u Kaštel Sućurcu 20. svibnja 1888., ubijenog od komunističkih partizana utapanjem u more s kamenom o vratu između otočića Badije kod Korčule i Orebića, dana 28. rujna 1944. Ova komemorativna večer, njemu posvećena, izraz je našeg dužnog poštovanja, ali i ponosa, jer fra Bernardin pred nama stoji kao sve sjajniji lik neprolaznog značenja", istaknuo je fra Bernardin Škunca u uvodu. 

„O čestitosti i nevinosti fra Bernardina Sokola, dovoljno je navesti riječi fra Berarda Barčića, nedavno preminuloga franjevca u 106. godini života, uzornog i svetog fratra, koji je s fra Bernardinom Sokolom proveo na Badiji pet godina, od 1938. do 1944. Spomenuti fra Berard je svjedok komunističkih zala, što je zapisao u knjizi „Ratna sjećanja jednog franjevca" (Zadar 2004.), u kojoj o fra Bernardinu kaže: 'Tko pozna padra Bernardina Sokola, može posvjedočiti da je on bio plemenit čovjek, dobar redovnik i svećenik, glazbeni genij, zanesen u svoju glazbu, koji ne bi ni mrava zgazio. To mogu posvjedočiti svi koji su ga poznavali' (str. 80), i na kraju dodaje: 'Nečista savjest za stravično ubojstvo padre Bernardina Sokola, čestitoga fratra i glazbenoga velikana, i dalje se prekriva komunističkim lažima i floskulama' (str. 81)", rekao je Škunca. 

„Naravno, takav sjaj jednog pravednika nije mogao ostati sakriven. Istina ima svoj neumoljivi hod i probija se usprkos svih lažnih snaga zločinaca. Našavši se u slobodi RH, odmah se pomišljalo na očitovanje fra Bernardina, tog velikog franjevca našoj javnosti. Tako se već početnih devedesetih godina počelo izvoditi Sokolova glazbena djela, od kojih Missa iubilaris u Splitu (1991.) i u Varaždinu (1992.), misa Gaudens gaudebo u Hvaru (1993.), a u širim krugovima i njegovi glazbeni moteti, napose jedanaest Angelusa. Godine 1994., u listopadu, o fra Bernardinu je održan komemorativni i stručni skup u Kaštel Sućurcu. Od početka devedesetih svake godine u Kaštel Sućurcu obavlja se svečana komemoraciju kod brončanog poprsja fra Bernardina. Godine 2010. muzikologinja Marija Riman objavila je veliku monografiju pod naslovom 'Glazbenik fra Bernardin Sokol'. Pored cjelovite obrade Sokolove glazbene ostavštine, u monografiji se može čitati da je, osim u Hrvatskoj, glazbeno djelo fra Bernardina Sokola imalo odjeka i izvan Hrvatske, primjerice u Sloveniji, Slovačkoj, Belgiji", istaknuo je Škunca. 

„U želji da se osvijetli lik čovjeka i franjevca, glazbenika i mučenika komunističkog režima - fra Bernardina, u sve širem krugu njegovih prijatelja i poštovatelja rodila se želja da se prigoda 130. obljetnice od njegova rođenja iskoristi kao povod da se osvijetli njegov život i valorizira njegov glazbeni opus na nacionalnoj razini. Već je zamišljen, dobrim dijelom finaliziran i stavljen u rad program proslave. S radošću ističemo da se Dani održavaju pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, što je ona izrazila sjajnim riječima podrške našoj namjeri", rekao je Škunca. 

„U sklopu radnog i slavljeničkog okvirnog programa 'Dana fra Bernardina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika o 130. obljetnici rođenja (1888. – 2018.)' dogodine će u svibnju u Kaštel Sućurcu biti održan znanstveni skup i koncert Sokolovih skladbi, dok će u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u izvedbi ansambla Opere HNK u Splitu biti izvedena Missa iubilaris fra B. Sokola i izabrani moteti (iz Angelusa, i drugi). U franjevačkoj crkvi na Poljudu u Splitu bit će svečano euharistijsko slavlje uz sudjelovanje svih kaštelanskih župnih zborova, dok će po završetku liturgijskog slavlja – u znaku pučkog sudjelovanja – nastupiti pučki sastavi s prigodnim repertoarom iz pučke i klapske glazbene baštine", istaknuo je Škunca. 

Nakon fra Bernardina Škunce, kratko izlaganje o "glazbenom orisu fra Bernardina Sokola" održao je fra Stipica Grgat, dok su cijeli program upotpunili sućurački pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev kazivanjem pjesme "Smrt mučenika fra Bernardina Sokola" i Špiro Boban, operni pjevač HNK izvedbom fra Bernardinovih "Angelusa" i izvedbom skladbe "Svetom Anti" fra Ive Perana.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Dan Riječke Majke
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi