Vijesti - Dan Riječke Majke

 

Dan Riječke Majke

Dan Riječke Majke Autor: Helena Anušić
Objavljeno: 29. 09. 2017 - 10:58

U petak 29. rujna euharistijskim slavljem u vrtu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju obilježen je Dan službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. Riječka Majka  preminula je 29. rujna 1922. i ova godina je u znaku 95. obljetnice njezina blažena preminuća. Misu je predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.

Prigodnu riječ na početku je uputila vrhovna glavarica sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci č. M. Nives Stubičar. Utemeljiteljicu Družbe istaknula je kao uzor sestrama koje nastavljaju njezino poslanje, ali i svim vjernicima. U njoj možemo prepoznati primjer kako se unatoč mnogim poteškoćama svetost može postići. Njeno prepuštanje Božjoj volji uzor nam je da i mi sav svoj život povjerimo Očinskim rukama koje su otvorene za nas. Njena izreka: „Rado ostavljam zemlju jer sam ispunila svoje poslanje!“, nama je poticaj za vjerno vršenje našeg poslanja, rekla je č. M. Stubičar.

Biskup Škvorčević je u propovijedi istaknuo da smo stvoreni kao slobodna bića i ta sloboda je neuhvatljivo stanje našega duha, no s druge strane smo i vrlo ranjivi. Zbog toga zlo trpimo kao prihvatljivo stanje i ne vidimo da je Isus započeo pokret pobjede nad zlom i smrću. Potrebno je gledati i u dubini svoga bića vidjeti da oni koji povjeruju u Isusa, vjerom će dobiti božanski vid. Zato je potrebno zapitati se kojim pogledom gledamo: sebičnim ili pogledom duha tj. cjelovitim pogledom našega bića, rekao je biskup. 

Marija Krucifiksa u mladosti je shvatila da ne vidi dobro i na koljenima u svojoj obitelji postala ona koja je progledala pogledom Isusove objave. Shvatila je da će svoj život sjediniti s Isusovim križom samo ako bude gledala pogledom vjere. Propovjednik je na kraju istaknuo da nam Riječka Majka poručuje da se ne odreknemo Božjeg nauma o nama. Na kraju mise sestre su požeškom biskupu darovale reljef službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, rad kiparice Linde Milić Kršnjavi. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi