Vijesti - Mlada misa fra Franje Čolakovca

 

Mlada misa fra Franje Čolakovca

Mlada misa fra Franje Čolakovca Autor: ika
Objavljeno: 17. 07. 2022 - 19:58

„Svećenici trebaju služiti, dati i svoje snage i vrijeme i dati se na raspolaganje“

Franjevac konventualac fra Franjo Čolakovac, proslavio je mladu misu u nedjelju 17. srpnja u župi sv. Franje Asiškog u Gradištu.

U propovijedi fra Željko Klarić, OFMConv., osvrnuo se na zajedničku temu svih čitanja dana – gostoljubivost. U njezinom najširem značenju gostoljubivost je otvorenost prema drugima, srdačnost, ljubaznost, darežljivost, prihvaćanje osobito vidljivo u Slavoniji u kojoj se „ne zna što je šire ili duša il ravnica“.

U prvom čitanju u Knjizi Postanka opisuje se gostoljubivost Abrahama i Sare kao uvod u evanđelje i sestrama Marti i Mariji i gostoprimstvu Isusu. Osvrnuvši se na Martino posluživanje propovjednik je istaknuo značenje svećeničkoga služenja, poručivši mladomisniku da svećenici „trebaju služiti, dati i svoje snage i vrijeme i dati se na raspolaganje“ – Bogu, provinciji, župi, narodu i svima koji su u potrebi.

Pritom je upozorio na opasnosti svećeničkoga aktivizma, situacije „u kojoj naše obaveze i poslovi počinju komandirati, naređivati životni ritam“. Takav aktivizam promatran kao služenje rađa ljutnjom i samoćom. Dok Marta odgovara na pitanje što trebam raditi, Marija odgovara na pitanje – koji je smisao onoga što činim? Marija je znala zaustaviti se i slušati – usmjeriti pozornost prema nečemu, staviti se u službu slušanja riječi i evanđelja. Onaj koji razumije smisao stvari razumio je sve – može se radovati, istaknuo je fra Željko, poručivši da Isus uči o smislu svih stvari.

Ako želimo razumijeti smisao kršćanstva moramo znati osluškivati stvari, nije dovoljno raditi, činiti. istaknuo je propovjednik. Gostoprimstvo ili gostoljubivost znači učiniti u sebi prostor za drugoga upravo slušanjem. To se događa na misi – slušamo Isusovu riječ i slušanjem ga puštamo da radosnom vijesti izmjeni svaku tugu i žalost, da povrati radost tamo gdje je nestala, da podari život koji čovjek ne može sam ostvariti svojim rukama i radom. „Svećenik je dar – i meni samome i narodu, i ne može se shvatiti nego kao dar, u protivnome postaje vlast, pokazuje svoju snagu u oholosti ne u služenju“, upozorio je fra Željko.

Današnji svijet upravo treba svećenika koji će uime Božje govoriti o osluškivanju njegove riječi, koji će zazavati čovjeka da zastane, da promisli, da se ne ubija od posla i obaveza nego da zna tražiti smisao u svemu, tražiti Božji odraz stvari, istaknuo je propovjednik i mladomisniku poručio da se ne boji zasukati rukave, ali i ne zaboravi tražiti smisao stvari.

„Naš svećenički uspjeh ovisi o samo jednome, onome koji nas je pozvao i poslao u svoju njivu a njegov posao je uvijek preobilan. Još od njegovih vremena ‘žetva je velika a radnika malo’ i posla će uvijek biti“, istaknuo je fra Željko te na mladomisnikov svećenički život i poslanje zazvao mislosni zagovor hrvatskih svetaca, zaključivši riječima „Neka te u tvojoj službi nadahne primjer služenja tvoj sveti imenjak. Neka ti uzor u vjernosti crkvi i narodu bude Alojzije Stepinac. Neka ti uzor u ispovijedanju bude sveti ispovjednik Leopold Bogdan Mandić. Neka ti u želji za svjedočenjem uzor bude naš sveti Nikola Tavelić. A iznad svega budi u svemu Dobri Pastir“.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi