Vijesti - Misionar fra Ilija Barišić s kumovima u Zadru

 

Misionar fra Ilija Barišić s kumovima u Zadru

Misionar fra Ilija Barišić s kumovima u Zadru Autor: ika
Objavljeno: 29. 10. 2020 - 10:10

U četvrtak 29. listopada u crkvi Sv. Frane u Zadru održan je susret vjernika koji već duži niz godina pomažu misijskom djelovanju Crkve - misionarskom radu fra Ilije Barišića, franjevca koji već 48 godina djeluje u Kongu.

Na početku susreta fra Ilija je pozdravio okupljene riječima apostola Pavla iz Poslanice Solunjanima, ističući kako i on i njegova franjevačka zajednica, kao i brojna djeca koju pomažu okupljeni kumovi, zahvaljuju svagda za njih moleći. Zahvala izražena u molitvi je najplodonosnija zahvala, istaknuo je fra Ilija te pojasnio kako je u Franjevačkom redu bratstvo ono koje evangelizira. „Nije pojedini brat, nego bratstvo. I bratstvo širi i naviješta radosnu vijest”, istaknuo je misionar Barišić, podsjećajući kako je evangelizacija uvijek plod osobnog susreta s Isusom Kristom iz kojeg izrasta svako poslanje u Crkvi.

„Mali brat koji ide u misije osjeća se nadahnut Bogom. Mali brat razlučuje razloge koji ga motiviraju za misije. Ne smije ići u misije kao u bijeg od svojih problema ili poteškoća u bratstvu. Mali brat odlazi kamo ga Bog šalje, ali je uvijek poslan od Crkve Crkvi”, rekao je fra Ilija, ističući kako franjevac „ide u novo bratstvo koje ga prima i koje svojim darovima treba izgrađivati. Zato mali brat nije sam! On daje prvenstveno bratstvu pred pastoralom i drugim aktivnostima. Uključuje se u mjesnu Crkvu. Prihvaća projekte i način pastorala lokalne Crkve”, poručio je dugogodišnji misionar.

Istaknuo je i kako „mali brat nije ni socijalni ni karitativni radnik, nego ponajprije odlazi za duhovno poslanje. On nosi Boga ljudima i privodi ljude k Bogu. Mali brat što je besplatno primio to s vjerom besplatno i dijeli. Daje sve, pa i samoga sebe. Ništa ne prisvaja, poštuje nakanu darovatelja te trajno ukorjenjuje franjevačku duhovnost gdje god počne djelovati”, poručio je fra Ilija.

Mali brat „ide u misije da živi Evanđelje po primjeru svetoga Franje. Dopušta biti obraćen prije negoli počne obraćati druge. Drugima donosi Isusa živa, a sam ga prepoznaje u svakom ljudskom biću. Zato mali brat širi radosnu vijest evanđelja, a ne svoje ideje o Kristu ili svoje osobne projekte. Mali brat ujedinjuje aktivnost i kontemplaciju. On je Božji suradnik, snaga njegova života je molitva, euharistija i Sveto pismo. Mali brat u misijama se trudi da njegova zaljubljenost postane ljubav koja će trajati do kraja života”, zaključio je fra Ilija.

U nastavku se ukratko osvrnuo na ovogodišnju poruku pape Franje za Svjetski misijski dan te istaknuo kako misionari daju prigodu da njihove vjera i ljubav budu djelotvorne. Zatim je pojasnio kako se izabiru djeca kojima se može biti kum, financirajući njihovo jednogodišnje školovanje.

Fra Ilija rekao je kako svaka osnovna škola ima svog direktora, a svaka srednja škola ima svog prefekta. „Direktor i prefekt imaju roditeljsko vijeće u kojem su članovi raznih staleža i sela. Ti roditelji poznaju sredinu u kojoj žive. Poznaju siročad, obitelji i siromašne. Prije početka nove školske godine svaki direktor i prefekt donese franjevcima popis onih kojima je potrebno školovanje, a koje svojim darovima podržavaju brojni vjernici.”

Misionar je podsjetio kako se „nažalost država ne brine ni za plaću učitelja, liječnika, profesora, pa čak ni za običnu vojsku. Svaki vojnik plaća za sebe svojom puškom. Svako dijete plaća svojeg učitelja. Ali, ako obitelj ima sedmero ili osmero djece, što je najmanje, onda ne mogu svi ići u školu. Najčešće samo najstarije dijete ide u školu, a drugi rade kopajući ili traže u rijekama sirovine kojima se koriste bogataši.

Osim toga, brojnu djecu koja ne idu u školu zovu s 14 godina u vojsku. To su djeca vojnici. Svaki političar, ministar, malo bogatiji trgovac ima svoje područje gdje kopa zlato ili dijamant ili kobalt i za to koristi djecu, rekao je fra Ilija te istaknuo kako je neokolonijalizam „puno gori jer su prije kolonizatori bar gradili putove, škole i bolnice, a danas velike sile ne grade ništa, nego samo donose oružje. I tako se narod međusobno ubija, braneći svoj teritorij te u cijelom društvu vlada nesigurnost”, naglasio je fra Ilija. “Često kidnapiraju svećenike ili djecu trgovaca, pa ucjenjuju za otkup. Čak petorica svećenika iz biskupije su oteta i nikada se više nisu pojavili”, rekao je fra Ilija.

Nakon fra Ilijina izlaganja za misijsko djelovanje zahvalio mu je provincijalni ministar fra Andrija Bilokapić, koji je istaknuo kako je i sam fra Ilija bio žrtva otmice i mučenja. Potom su i vjernici imali priliku postaviti fra Iliji pitanja, a na samom kraju misionar Barišić blagoslovio je okupljene.
Prošle godine Samostan sv. Frane imao je 213 kumčadi, zadarska Župa Presvetog Srca Isusova 80-ak kumčadi, a Župa sv. Stošije njih 40. U svim školama u fra Ilijinoj misiji bilo je 1680 kumčadi. Ove su godine čak stipendirana i 22 studenta, objavljeno je na mrežnim stranicama franjevačke Provincije sv. Jeronima.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Proslava 25. obljetnice...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi