Vijesti - Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu

 

Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu

Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 29. 10. 2020 - 08:15

Udruga zelene i plave Sesvete u suradnji s franjevcima Bosne Srebrene, na službi u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba organizirala je akciju sadnje stabala pod geslom „Dok neki ruše, mi sadimo“.

Arboretum sv. Franje, najvećim dijelom zasađen je u dvorištu samostansko-župne crkve, a dio uz šetnicu potoka Trnava i oko mjesne Osnovne škole. Sadnju 261 stabla, više od 85 raznih vrsta četinjače i bjelogorica, vrijednosti oko 270.000 kuna sadili su župljani Sesvetske Sopnice, profesori i studenti Šumarskog fakulteta, učitelji, učenici i vjeroučenici Osnovne škole Sesvetska Sopnica, stanovnici Sesveta i drugih dijelova grada, uz svesrdnu pomoć i savjet stručnjaka. 

Nastanak arboretuma na području Sesvetske Sopnice, veličine 58.430 m2, za sada najvećeg u gradu Zagrebu, svojim dolaskom i sadnjom stabala podržali su ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića dr. Mario Šiljeg, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, hrvatski Europarlamentarac Karlo Resler, sopnički svećenici župnik fra Zdravko Dadić i samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, predsjednik i potpredsjednik GČ Sesvete Stjepan Kezerić i Dražen Markota i mnogi drugi. 

Akciju sadnje stabala planiralo je doći i podržati više stotina sudionika, ali zbog izrazito pogoršane epidemiološke situacije koronavirusa i najavljenog pogoršanja vremena s kišom, organizatori su akciju održali u tri dana, počevši prvi dan, u četvrtak, na blagdan sv. pape Ivana Pavla II., a završili u subotu u ranim poslijepodnevnim satima, prigodnim glazbenim programom, konferencijom za medije, darivanjem Biblija za mlade djecu te zajedničkom okrijepom i druženjem na otvorenom. 

Najveći dio sadnica darovali su Hrvatske šume, Zrinjevac i Vijeća Gradskih četvrti Sesvete i Donja Dubrava, država je darovala dio zemljišta za sadnju, a akciju su podržali i brojni donatori i sponzori. Hrvatski šumarski institut donirao je pravi raritet, sadnicu klonirane legendarne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice. 

Posađene sadnice i sudionike akcije blagoslovio je gvardijan, župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, koji je uime subraće zahvalio organizatorima, vodstvu i članovima Udruge zelene i plave Sesvete, sudionicima, dobročiniteljima, sponzorima i svima koji su dali svoj doprinos nastanku ovog veoma bogatog i raznolikog Arboretuma sv. Franje, za sada prvog u Zagrebu i pozvao mjesne stanovnike, župljane i roditelje da sami, a i s djecom i obiteljski posjećuju, poučavaju i razgovaraju s ovim darovanim i po planu zasađenim drvećem i biljem, te ga po primjeru sv. Franje Asiškog, velikog uzora i zaljubljenika u sva Stvorenja, kome je ovaj nasad posvećen, nesebično i brižljivo njeguju i čuvaju od mogućih uništavanja i devastacija.

Na kraju akcije gradonačelnik Milan Bandić je izjavio: „Sretan sam što smo danas u župi kod naših fratara u Sesvetskoj Sopnici, koja je do prije 20 godina bila na rubu Grada Zagreba, a danas je u Gradu. Vratili smo ovdje dostojanstvo ljudima, uz Božju pomoć izgradili školu, vrtić i crkvu, a sada darivamo i ovaj vrijedan nasad raznih stabala. Sjećam se godine 2001., kada sam s uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem i tadašnjim provincijalom fra Petrom Anđelovićem udario kamen temeljac za crkvu i samostan. Tu je bilo polje, livada i oranice, a danas ovo prekrasno. Kao da ste na Beverly Hillsu.”

„Ovo je naša druga takva akcija u ovoj godini, veoma smo zadovoljni i ponosni, posebno podrškom brojnih donatora, sponzora, kao i sudionika akcije, kojima zahvaljujemo. Zahvaljujemo i franjevcima svećenicima u Sesvetskoj Sopnici koji su od samog početka prepoznali vrijednost i značaj ovog projekta, svesrdno ga podržali i prihvatili te tako svima nama omogućili da na ovom području i našem okruženju nikne i raste doista prekrasan, za sada u Zagrebu najveći Arboretum sv. Franje. Za nas je ovo završena priča, mi se već okrećemo budućim projektima i akcijama“, rekao je na kraju Radoslav Dumančić, tajnik nevladine Udruge zelene i plave Sesvete i predao ovaj vrijedan i lijepo zasađen nasad raznolikih stabala i bilja franjevcima, župljanima, mjesnom stanovništvu i budućem mladom naraštaju na služenje i čuvanje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi