Vijesti - Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu

 

Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu

Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 29. 10. 2020 - 08:15

Udruga zelene i plave Sesvete u suradnji s franjevcima Bosne Srebrene, na službi u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba organizirala je akciju sadnje stabala pod geslom „Dok neki ruše, mi sadimo“.

Arboretum sv. Franje, najvećim dijelom zasađen je u dvorištu samostansko-župne crkve, a dio uz šetnicu potoka Trnava i oko mjesne Osnovne škole. Sadnju 261 stabla, više od 85 raznih vrsta četinjače i bjelogorica, vrijednosti oko 270.000 kuna sadili su župljani Sesvetske Sopnice, profesori i studenti Šumarskog fakulteta, učitelji, učenici i vjeroučenici Osnovne škole Sesvetska Sopnica, stanovnici Sesveta i drugih dijelova grada, uz svesrdnu pomoć i savjet stručnjaka. 

Nastanak arboretuma na području Sesvetske Sopnice, veličine 58.430 m2, za sada najvećeg u gradu Zagrebu, svojim dolaskom i sadnjom stabala podržali su ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića dr. Mario Šiljeg, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, hrvatski Europarlamentarac Karlo Resler, sopnički svećenici župnik fra Zdravko Dadić i samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, predsjednik i potpredsjednik GČ Sesvete Stjepan Kezerić i Dražen Markota i mnogi drugi. 

Akciju sadnje stabala planiralo je doći i podržati više stotina sudionika, ali zbog izrazito pogoršane epidemiološke situacije koronavirusa i najavljenog pogoršanja vremena s kišom, organizatori su akciju održali u tri dana, počevši prvi dan, u četvrtak, na blagdan sv. pape Ivana Pavla II., a završili u subotu u ranim poslijepodnevnim satima, prigodnim glazbenim programom, konferencijom za medije, darivanjem Biblija za mlade djecu te zajedničkom okrijepom i druženjem na otvorenom. 

Najveći dio sadnica darovali su Hrvatske šume, Zrinjevac i Vijeća Gradskih četvrti Sesvete i Donja Dubrava, država je darovala dio zemljišta za sadnju, a akciju su podržali i brojni donatori i sponzori. Hrvatski šumarski institut donirao je pravi raritet, sadnicu klonirane legendarne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice. 

Posađene sadnice i sudionike akcije blagoslovio je gvardijan, župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, koji je uime subraće zahvalio organizatorima, vodstvu i članovima Udruge zelene i plave Sesvete, sudionicima, dobročiniteljima, sponzorima i svima koji su dali svoj doprinos nastanku ovog veoma bogatog i raznolikog Arboretuma sv. Franje, za sada prvog u Zagrebu i pozvao mjesne stanovnike, župljane i roditelje da sami, a i s djecom i obiteljski posjećuju, poučavaju i razgovaraju s ovim darovanim i po planu zasađenim drvećem i biljem, te ga po primjeru sv. Franje Asiškog, velikog uzora i zaljubljenika u sva Stvorenja, kome je ovaj nasad posvećen, nesebično i brižljivo njeguju i čuvaju od mogućih uništavanja i devastacija.

Na kraju akcije gradonačelnik Milan Bandić je izjavio: „Sretan sam što smo danas u župi kod naših fratara u Sesvetskoj Sopnici, koja je do prije 20 godina bila na rubu Grada Zagreba, a danas je u Gradu. Vratili smo ovdje dostojanstvo ljudima, uz Božju pomoć izgradili školu, vrtić i crkvu, a sada darivamo i ovaj vrijedan nasad raznih stabala. Sjećam se godine 2001., kada sam s uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem i tadašnjim provincijalom fra Petrom Anđelovićem udario kamen temeljac za crkvu i samostan. Tu je bilo polje, livada i oranice, a danas ovo prekrasno. Kao da ste na Beverly Hillsu.”

„Ovo je naša druga takva akcija u ovoj godini, veoma smo zadovoljni i ponosni, posebno podrškom brojnih donatora, sponzora, kao i sudionika akcije, kojima zahvaljujemo. Zahvaljujemo i franjevcima svećenicima u Sesvetskoj Sopnici koji su od samog početka prepoznali vrijednost i značaj ovog projekta, svesrdno ga podržali i prihvatili te tako svima nama omogućili da na ovom području i našem okruženju nikne i raste doista prekrasan, za sada u Zagrebu najveći Arboretum sv. Franje. Za nas je ovo završena priča, mi se već okrećemo budućim projektima i akcijama“, rekao je na kraju Radoslav Dumančić, tajnik nevladine Udruge zelene i plave Sesvete i predao ovaj vrijedan i lijepo zasađen nasad raznolikih stabala i bilja franjevcima, župljanima, mjesnom stanovništvu i budućem mladom naraštaju na služenje i čuvanje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi