Vijesti - Misa u prigodi dolaska relikvija sv. Terezije u Remete

 

Misa u prigodi dolaska relikvija sv. Terezije u Remete

Objavljeno: 20. 03. 2015 - 22:53

Misu je predvodio pomoćni biskup Valentin Pozaić

U prigodi dolaska relikvija sv. Terezije od Isusa u remetsko svetište, svečano euharistijsko slavlje u petak 20. ožujka je kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predvodio pomoćni biskup Valentin Pozaić.

U koncelebraciji su bili i provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa o. Srećko Rimac, kao i o. Ivan de Jesus Mora iz avilskog samostana, član međunarodnoga tima koji prati Terezijin hodočasnički štap na "Putu svjetla".

U prigodnoj homiliji biskup Pozaić naglasio je kako je sv. Terezija "naročita pojava u povijesti Crkve Kristove i ne manje u povijesti čovječanstva, posebno u Španjolskoj, a onda i po svem svijetu gdje se nalaze samostani bosonogih karmelićana i karmelićanki, tako i u Hrvatskoj".

Podsjetio je, kako je Terezija rođena 28. ožujka 1515. u Avili u obitelji s jedanaestero djece, a umrla 4. listopada 1582.

Dan poslije njezine smrti nije uslijedio 5.listopada, što se po redovitom kalendaru očekivalo, nego je to bio 15. listopada uslijed reforme kalendara. Tako je to bio velik "potres" na području svjetovnog i duhovnog svijeta, rekao je biskup, te naglasio, kako potresi obično uništavaju, ali i ukazuju i na ono što želi novi život,novo stvaranje.

Rođenje Terezije za nebo označilo je kraj jednog smjera, jednog kalendara i početak jednog novog svijeta, obnovljenog jedino čvrstom vjerom i ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Terezija je zaorala novu brazdu i u posvećenom redovničkom životu. Ona već pet stoljeća snažno utječe na ono što se naziva duhovni, kulturni život u Europi i svijetu, rekao je propovjednik, te naglasio kako je ona bila i živi svjedok Isusove ljubavi.

Za nju je Isus istodobno bio "suputnik i supatnik, Sin Djevice Marije po čijoj je blizini i bliskosti živjela i pronalazila snagu i radost za izuzetno naporan život koji je vodila". Podsjetio je i na obnovu koju je provela u izvornom duhu cjelovitog predanja, u apostolatu.

Pravila makar brojna i stroga, vodila su i Tereziju i sestre i braće karmelićane onda i danas da živote u ljubavi prema Isusu, prema sestrama, prema braći u samostanu, prema čovjeka u svijetu, napomenuo je. U tom je kontekstu podsjetio kako danas papa Franjo poziva na obnovu cijelu Crkvu, posebno one posvećenog života i kao da viče "probudite svijet, svjedočanstvo jednog drugog načina rada i života, a to je moguće jer gdje god su redovnici ondje je radost, radost mijenja život".

Nadalje je posvijestio, kako na ljudski život vrebaju mnoge otrovne moći, no jedan je Izvor žive vode.

Poput starozavjetne kćeri Sionske ona i danas nakon 500 godina života poziva slijediti Put, Istinu i Život. Diže glas i viče "ništa neka te ne straši, ništa ne uznemiruje, sve prolazi samo Bog ostaje isti. Tko je strpljiv sve postiže, tko ima Boga ima sve. Jedino Bog ostaje". Uslijedio je znakovit prinos darova kojima se željelo iskazati zahvalnost sv. Tereziji u ime remetskoga karmela, zajednica koje djeluju u župi i pojedinaca.

Tako su predstavnici Karmelskoga svjetovnoga reda prinijeli cvijeće, obitelji veliku fotografiju koja kao mozaik predstavlja fotografije obitelji župe. Redovnice su prinijele vijenac ruža izrađen od perušine čime je bio okićen relikvijar. To je ujedno bio i znak zahvalnosti za 56 godina prisutnosti karmelićana u Remetama. Ministranti su prinijeli ministrantsku haljinu, predstavnici zajednica u župi veliko licitarsko srce na kojima su bile ispisane misli sv. Terezije.

Na kraju mise vjernici su izmolili molitve za dobivanje potpunog oprosta koji se može dobiti u jubilarnoj godini povodom 500. obljetnice rođenja sv. Terezije. Prije blagoslova, biskup Pozaić prenoseći pozdrave kardinala Bozanića, još je jednom naglasio "sjećamo se Terezije. Ponosni smo na nju, ali i na njezine kćeri i sinove, i ovdje u Remetama".

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao župni zbor. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi